Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΣΤΑΤΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ OΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΙΩΝ- ΝΑΩΝ

Του Γιώργου Θεοχάρη

Με τροπολογία -αναγκαστική  απαλλοτρίωση ο υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, κ. Αρβανιτόπουλος, επιχειρεί τα μετόχια και  οι Ιεροί Ναοί των Μονών του Αγίου Ορους  αλλά και του παλαιού ημερολογίου και όσα
ανήκουν σε ομόδοξες,  ετερόξοδες και ετεροθρησκείες,να περάσουν στην δικαιοδοσία  της  εκκλησίας της Ελλάδας.

Πρόκειται για πρωτοφανή  ενέργεια στα χρονικά των τελευταίων 50 ετών που διαταρράσει  τις σχέσεις πολιτείας-Εκκλησίας-της Ελλάδας-Αγίου Ορους και οικουμενικού πατριαρχείου. 
Μετα τον αναγκαστικό  νόμο της χούντας  των συνταγματαρχών του 1967  έρχεται σήμερα αυτή η τροπολογία  του  υπουργείου παδείας να αναταράξει  εξ αρχής τις σχέσεις των  παραπάνω θεσμών .
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά γίνεται αναγκαστική απαλλοτρίωση Ιερών Ναών, όχι μόνο που ανήκουν στις ομόδοξες εκκλησίες, αλλά και σε άλλες εκκλησίες που είναι αναγνωρισμένες από το κράτος, οπως η καθολική εκκλησία ή οι συναγωγές της ισραηλιτικής κοινότητας που δεν έχουν άδεια από τον οικείο μητροπολίτη!!! 
Με όσους έμπειρους νομικούς επικοινώνησε το ''Αγιορείτικο Βήμα'' εκφράζουν την  έκπληξη   τους καθώς θεωρούν αδιανόητο πως ο Αρχιεπισκοπος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η νομική υπηρεσία του υπουργείου παδείας κατέθεσαν τέτοια τροπολογία η οποία αναγάγει σε δικτατορικά καθεστώτα.
Πως είναι δυνατόν, επισημαίνουν νομικοί  κύκλοι, να γίνεται αναγκαστική απαλλοτρίωση  Ναών με ξακάθαρο ιδιοκτησιακό  καθεστώς και με τη χρηση εισαγγελέα και αστυνόμου να περιέρχεται   στη δικαιοδοσία του οικείου μητροπολίτου;
Η πραξικοματικού  χαρακτήρα τροπολογία του υπουργείου παδείας, χωρίς την σύμπραξη των ετέρων θεσμικων παραγόντων (οικουμενικό πατριαρχείο-αρχιεπισκοπή Σινά, πατριαρχείο Ιεροσολύμων -Αγιο Ορος και λοιπών  εκκλησίες) εξέπληξε ακόμα και ανωτάτους λειτουργούς της δικαιοσύνης οι οποίοι εξηγούν  στο''Αγιορείτικο Βήμα'' ότι  η εν λόγο τροπολογία δεν έχει καμία νομική βάση .
Η ανάλογου είδους απαλλοτριώσεις, όπως αυτή της παραπάνω τροπολογίες, εμφανίστηκαν μόνο σε δικτατορικά και κουμμουνιστικά καθεστώτα.

Επιπλέον στη τροπολογία  συμπεριλαμβάνεται και την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας . Δίνεται πλέον το δικαίωμα σύστασης εταιρειών από την Εκκλησία, τις μονές και τα ιδρύματα, αρκεί να έχουν μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα έχει τη δυνατότητα να συστήσει νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου , ειδικού σκοπού και κανονιστικές πράξεις στα ζητήματα διαχείρισης και διοίκησης. 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

agioritikovima.gr