Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τα Θεοφάνια στον Δ.Δίου-Ολύμπου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Δ.Δίου-Ολύμπου
 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.
Τα Θεοφάνια στον Δ.Δίου-Ολύμπου
* ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΣΙΧΝΩΝ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ. ΣΤΟ ΔΙΟΝ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΒΑΦΥΡΑ.
* ΣΕ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ, ΣΚΟΤΙΝΑ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ ΟΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ
ΘΑΛΑΣΣΑ.
 Με την παρουσία αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, κατοίκων του δήμου αλλά και επισκεπτών γιορτάστηκε και φέτος η εορτή των Θεοφανίων ή των Φώτων στον Δ.Δίου-Ολύμπου.
Ιδιαίτερο χαρακτήρα είχαν οι τελετές για κάθε δημοτική ενότητα του δήμου αφού στο Λιτόχωρο αναβίωσε το βυζαντινό έθιμο των σίχνων, στο Δίον ο αγιασμός έγινε στον αρχαιολογικό χώρο ενώ στον Ανατολικό Όλυμπο οι εκδηλώσεις τελέστηκαν κυρίως στις ακτές.
ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Στην έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, η εκδήλωση αγιασμού των υδάτων έγινε, μετά τη Θεία Λειτουργία, στους πρόποδες του Ολύμπου, σε χώρο που βρίσκεται δίπλα από τα νερά του ποταμού Ενιπέα, στον «Λάκκο», όπως λένε οι Λιτοχωρίτες. Εκεί οι Ιερείς έψαλαν τον Αγιασμό και πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Συνωστισμός νέων παιδιών παρατηρήθηκε πριν από τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού η οποία έγινε όταν ένας εκ των Ιερέων έψελνε για δεύτερη φορά το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε». Στα παγωμένα νερά του «Λάκκου» βούτηξε πλήθος νέων παιδιών και σχεδόν αμέσως ο Λευτέρης Ευγενής βρήκε τον Σταυρό, τον ασπάστηκε και τον ανύψωσε σηκώνοντας ψηλά χέρια του.
Πολλοί από τους άλλους νεαρούς που βρέθηκαν μαζί του στα νερά, έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν, να τον συγχαρούν αλλά και να ασπαστούν τον Σταυρό ενώ εκείνος, στη συνέχεια, πήγε κοντά στους Ιερείς για να πάρει την ευλογία τους. Η τελετή στον «Λάκκο» ολοκληρώθηκε με την ενβάπτιση των λαβάρων (σίχνων) στα αγιασμένα πλέον νερά.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΣΙΧΝΩΝ
Την ημέρα των Θεοφανίων γίνεται κάθε χρόνο στο Λιτόχωρο η κορύφωση αναβίωσης του βυζαντινού εθίμου των σίχνων. Τα σίχνα είναι σημαίες λιτοχωρίτικων πλοίων, είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, με αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, που φυλάσσονται σε ναούς και ξωκλήσια του Λιτοχώρου.
Η αναβίωση του εθίμου ξεκινά μια μέρα πριν τα «Φώτα» και συγκεκριμένα, φέτος την Κυριακή 5 Ιανουαρίου έγινε το «δέσιμο των σταυρών», ετοιμάστηκαν δηλαδή τα σίχνα για τη σιχνοφορία.
Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων, οι σιχνοφόροι, ψέλνοντας το «Κύριε ελέησον» σε ένα μακρόσυρτο και ιδιόρρυθμο μέλος, μετέφεραν εν πομπή τα σίχνα στην κεντρική πλατεία. Αμέσως μετά η πομπή, με τη συνοδεία στρατιωτικού τμήματος από την 24η ταξιαρχία Λιτοχώρου, κατηφόρισε για τον «Λάκκο», όπου έγινε η τελετή του αγιασμού των υδάτων.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη 7 Ιανουαρίου, τα σίχνα επιστρέφουν στις ενορίες και στα ξωκλήσια.
Το έθιμο αυτό παρακολούθησαν και φέτος εκατοντάδες κάτοικοι του Λιτοχώρου, κάμποσοι Λιτοχωρίτες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, Πιεριείς από την Κατερίνη και από άλλες περιοχές του νομού καθώς επίσης και ορισμένοι επισκέπτες από άλλους νομούς της χώρας οι οποίοι την ημέρα των Φώτων μετέβησαν στο Λιτόχωρο για τον αγιασμό των υδάτων και για να παρακολουθήσουν το έθιμο.
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στην τελετή αγιασμού των υδάτων δίπλα από τον Ενιπέα ποταμό, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο υποδιοικητής της ταξιαρχίας Λιτοχώρου μαζί με άλλους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αξιωματικοί καιαστυνομικοί του Α.Τ. Λιτοχώρου, η αντιδήμαρχος Σοφία Ζουρζούρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος ελευθερίουΝίκος Λάππας κ.ά., τ. δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι του δήμου Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΥ
Τελετές αγιασμού των υδάτων σε ανοιχτούς χώρους τελέστηκαν στη δημοτική ενότητα Δίου, ανήμερα της εορτής, και συγκεκριμένα στην Καρίτσα, στο Δίον αλλά και στηΒροντού.
Ιδιαίτερο χαρακτήρα είχε η εκδήλωση στο Δίον, επειδή έγινε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στα νερά του ποταμού Βαφύρα, με την παρουσία του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κυριάκου Αγαθαγγελίδη, της αντιδημάρχουΜαρίας Τσιμήτρη, των δημοτικών συμβούλων Μιχάλη Κρεμέτη, Νίκου Λαμπονίκου και άλλων συμβούλων, εκπροσώπων αρχαιολογικών και άλλων φορέων, κατοίκων της περιοχής καθώς επίσης ντόπιων ή και ξένων επισκεπτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελετές αγιασμού των υδάτων, αλλά εντός των Ιερών Ναών, πραγματοποιήθηκαν σε άλλες κοινότητες της δημοτικής ενότητας Δίου με την παρουσία των κατά τόπους προέδρων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Φέτος στην Καρίτσα η τελετή πραγματοποιήθηκε μεν αλλά όχι σε παρακείμενο ποτάμι, όπως γινόταν άλλες χρονιές, λόγω του γεγονότος ότι έβρεχε. Η τελετή έγινε μέσα στον Ι.Ναό με παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Κωτούλη, του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Νίκου Πατρή, της αντιδημάρχου Σοφίας Ζουρζούρα,του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κιάφα και άλλων. Λίγο αργότερα ο πολιτιστικός σύλλογος Καρίτσας αναβίωσε και το έθιμο «μπαμπαλιούρια».
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝ.ΟΛΥΜΠΟΥ
Επιπλέον, τελετές αγιασμού των υδάτων τελέστηκαν και στη δημοτική ενότητα του Ανατολικού Ολύμπου με την παρουσία των αντιδημάρχων Σοφίας Νούλα και Βασίλη Βροχαρίδη, των προέδρων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, δημοτικών συμβούλων της περιοχής, εκπροσώπων άλλων φορέων, κατοίκων αλλά και επισκεπτών κυρίως από τη Λάρισα.
Εκεί οι τελετές είχαν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, επειδή οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν σε ακτές προκειμένου να αγιασθούν τα θαλάσσια ύδατα.
Συγκεκριμένα, μετά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία τελέστηκαν αγιασμοί στις ακτές Λεπτοκαρυάς (μέσα σε πλοιάριο), Σκοτίνας (στην ακτή μονάδας αεροπορίας),Πλαταμώνα (μέσα σε πλοιάριο) αλλά και Πόρων (όπου, σύμφωνα με παράγοντα της περιοχής, η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα έγινε βιαστικά, όταν μερίδα κόσμου δεν είχε προλάβει να παρακολουθήσει την τελετή). Τέλος, στον Νέο Παντελεήμονα η τελετή αγιασμού των υδάτων έγινε σε χώρο δίπλα από τον Ιερό Ναό.
ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, μετά το πέρας της τελετής στην έδρα του δήμου, στο Λιτόχωρο, ευχήθηκε «καλή χρονιά, χρόνια πολλά, με υγεία και δύναμη» αλλά και «καλή φώτιση» σε όλους, άρχοντες και αρχόμενους.