Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Υπέρ του Σόιμπλε και όχι υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου η γερμανική Αριστερά!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
12/12/2013

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Θυμάστε φαντάζομαι τι έγινε όταν, κατά την επίσκεψη της προέδρου της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), Γκάμπι Τσίμμερ, στις 26 και 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη   των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση και σε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και η κ. Τσίμμερ κατήγγειλαν ότι παραποιήθηκαν όσα η τελευταία είπε στη (δημόσια) διάσκεψη των προέδρων.

Στη διαμαρτυρία της η Γκάμπι σημείωσε ότι δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα, αλλά προφανώς δεν φαντάστηκε πόσο εύκολο είναι να τραβήξει κανείς ένα βίντεο με το κινητό του.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε αποκαλύψει πως η κ. Τσίμμερ είπε ξεκάθαρα, αναφερόμενη σε ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους:

«Κάντε όμως και εσείς αυτά που πρέπει (homework). Κάντε αυτό που πρέπει (homework) και
μετά θα έχουμε καλύτερα επιχειρήματα για να δείξουμε και σε άλλες χώρες περισσότερη αλληλεγγύη».

Μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τσίμμερ κλαψούρισαν πως έγινε αποσπασματική αναφορά – πλην όμως, το «κάντε τα μαθήματά σας» ειπώθηκε και αυτή είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες εκφράσεις της κ. Μέρκελ, που οπωσδήποτε αποφεύγεις να χρησιμοποιήσεις, αν δεν θέλεις να χαρακτηριστείς «μερκελιστής» κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Τσίπρα.

Τέλος πάντων, πριν περάσουν δυο βδομάδες, την περασμένη Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, αποτυπώθηκε και στην πράξη η στάση που κρατά το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke και οι ψηφοφόροι του.

Θέλουν τον… Σόιμπλε!

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt, σχετικά με το ποιον επιθυμούν να δουν στο τιμόνι του υπουργείου των Οικονομικών οι Γερμανοί, είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Δεν είναι μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες, που άφησαν τους πάντες ενεούς, όταν σε ποσοστό 48% δήλωσαν ότι προτιμούν τον Β. Σόιμπλε αντί του… δικού τους αρχηγού Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στον οποίο δίνουν μόνο 37%.

Είναι – κρατηθείτε! – και οι ψηφοφόροι του κόμματος, της ευρωομάδας του οποίου ηγείται η κ. Τσίμμερ, που προτιμούν τον κ. Σόιμπλε!

Μιλάμε για το GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά).

Οι Πράσινοι, λοιπόν, έδωσαν το 39% των προτιμήσεών τους στον Σόιμπλε και μόνο το 34% στον Γκάμπριελ.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του Die Linke, δηλαδή του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, δηλαδή του κόμματος της κ. Τσίμμερ, ο Γκάμπριελ εμφανίζεται οριακά (40%) δημοφιλέστερος σε σχέση με τον κ. Σόιμπλε, που συγκέντρωσε το 38% των προτιμήσεων των Γερμανών Αριστερών – και ομοϊδεατών του κ. Τσίπρα και της κ. Τσίμμερ!

Επομένως, για ποιο λόγο σηκώθηκε ο κόσμος στο ποδάρι επειδή η κ. Τσίμμερ χρησιμοποίησε μια καθιερωμένη έκφραση της κ. Μέρκελ;
Είναι προφανές πως στη Γερμανία είναι όλοι… μερκελιστές!
Ό,τι και να λέει ο κ. Τσίπρας, που την περασμένη Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, επομένη της συνεδρίασης στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματός του διερρήγνυε τα ιμάτιά του για την Τσίμμερ και το Linke, αυτή είναι η αλήθεια.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα ακόμη μεγάλο διαρκές και επαναλαμβανόμενο ψέμα για τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία», δηλώνοντας περήφανος για τους συμμάχους του και ρωτώντας τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ποιοι είναι οι δικοί του.
Ρώτησε (και απάντησε μόνος του)συγκεκριμένα:
«Οι δικοί σας (σύμμαχοι) ποιοι είναι, κ. Σαμαρά; Η κα Μέρκελ.
Ο κος Σόιμπλε. Ο κος Όλι Ρεν».
Μιλάμε για τον Σόιμπλε που θέλουν για υπουργό των Οικονομικών οι Γερμανοί αριστεροί και τον Ρεν με τον οποίο δεν διστάζει να συναντηθεί ο κ. Τσίπρας – όπως άλλωστε και με τον Σόιμπλε πέρσι.
Στην ομιλία του στην Κ.Ε., ο κ. Τσίπρας είπε πως το μεγάλο ψέμα συνίσταται στο γεγονός «ότι δήθεν το αδελφό μας κόμμα εκεί, το κόμμα της Αριστεράς δε θέλει το κούρεμα του χρέους και αρνείται τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση από αυτήν.
Αν υπάρχει ένα κόμμα με διαρκείς παρεμβάσεις στη γερμανική Βουλή υπέρ της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Αν υπάρχει ένα κόμμα στη Γερμανία που έχει ταχθεί φανερά κατά των μέτρων λιτότητας και υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αν υπάρχει ένα κόμμα που είχε το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά υπέρ της διευθέτησης της υποθέσεις των επανορθώσεων των εγκλημάτων των ναζί ήταν το Die Linke.
Με ψηφίσματα, θέσεις και δηλώσεις.
Με τη διαρκή παρουσία των Βουλευτών του στις εκδηλώσεις μνήμης στη Καισαριανή.
Με τις αξέχαστες τοποθετήσεις στο Γερμανικό κοινοβούλιο, όπως αυτή της βουλευτίνας του που την ώρα που η κα Μερκελ μιλούσε με τα χειρότερα λόγια, είχε το θάρρος να πει τη φράση «είμαστε όλοι Έλληνες.
Αυτοί είναι οι δικοί μας σύμμαχοι. Και είμαστε περήφανοι για αυτό».
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μας αναφέρει ένα ψήφισμα, μια θέση ή μια δήλωση του Die Linke για το κατοχικό δάνειο – επίσημη εννοώ και όχι κάποια γνώμη κάποιου στελέχους;

Οι επίσημες δηλώσεις

Γιατί ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε και πέφτουμε συνέχεια πάνω σ’ εκείνη την ωραία δήλωση του επικεφαλής του Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ της 15ης Σεπτεμβρίου 2013, την οποία την ίδια μέρα, κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας έκανε ότι αγνοεί, εγκαλώντας μάλιστα και τον δημοσιογράφο που του έκαμε την ερώτηση (Α. Κωβαίος, «Το Βήμα») ότι… δεν γνωρίζει τις επίσημες θέσεις του Die Linke.

Και ιδού τι έλεγε η ωραία αποκλειστική δήλωση Ρίξινγκερ της 15ης Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», σχετικά με το Κατοχικό Δάνειο:

«Κοιτάζουμε από κοινού προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω»!
Και για να το χωνέψουμε καλύτερα, ήλθε αμέσως, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η επίσης ωραία επίσημη δήλωση του Die Linke, στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, που δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου Αλεξάντερ Φίσερ, μας ενημέρωσε (και εμάς και τον κ. Τσίπρα):
«Το κόμμα "H Αριστερά" (Die Linke) ουδέποτε ως τώρα έχει ασχοληθεί σε επίπεδο κομματικής απόφασης με το αίτημα επιστροφής του κατοχικού δανείου».

Μάλιστα, διαχώρισε την επίσημη θέση του κόμματος από τις κατά καιρούς δηλώσεις μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας (στις οποίες προτιμά να αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σκόπιμα ξεχνώντας την επίσημη θέση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς), παραπέμποντας στους ίδιους ως αρμόδιους για τυχόν διευκρινίσεις των προσωπικών τους απόψεων, όπως αυτές έχουν εκφραστεί μέσω της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας.

Όταν αυτές οι βουλευτίνες ρωτήθηκαν, είπαν πως… σκοπεύουν να συζητήσουν το θέμα με τον κ. Ρίξινγκερ, που διαφωνεί με την επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Ο λόγος για την Ούλα Γιέπκε και την πρόεδρο της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανέτε Γκροτ.

Το συζήτησαν; Άγνωστο – ούτε προέκυψε κάτι σχετικό από την εδώ παρουσία της κ. Τσίμμερ.

Άλλωστε, ήδη από τις 10 Ιουνίου 2013, ο επικεφαλής της Κ.Ο του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Γκρεγκόρ Γκίζι, είχε πραγματοποιήσει κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση Μέρκελ, δηλώνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί για «απιστία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των Γερμανών φορολογουμένων», διότι, όπως εξήγησε, με την λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα, κατέστησε αδύνατη την επιστροφή των δανείων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «οι επιβληθείσες, κυρίως από την γερμανική κυβέρνηση, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο ώθησαν την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση και κοινωνικά προβλήματα, αλλά κατέστησαν και αδύνατη την επιστροφή των δανείων στο εγγύς μέλλον».
Και πρόσθεσε:
«Με την επιμονή της στο πρόγραμμα περικοπών που παρουσιάζεται ως πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η καγκελάριος ρισκάρει απιστία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων σε βάρος των φορολογουμένων. Κάθε Σουηβή νοικοκυρά γνωρίζει ότι ο γείτονάς της, για να της επιστρέψει τα δανεικά, πρέπει να πάει καλά. Στην ευρωκρίση όμως η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε πεισματικά ότι εξυγιαίνεται κανείς με την λιτότητα. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει και η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν λειτουργεί».
Δηλαδή, δεν ενδιαφέρονται για τα δεινά των Ελλήνων, αλλά ανησυχούν μήπως η Ελλάδα δεν πληρώσει τα χρέη της και επιβαρυνθούν έτσι οι Γερμανοί φορολογούμενοι!
Κάτι με το οποίο και ο κ. Τσίπρας συμφωνεί, αφού το είπε ξεκάθαρα προσφωνώντας την κ. Τσίμμερ, στις 27 Νοεμβρίου – και μάλιστα πανηγυρίζοντας:

«Καταψηφίζει μαζί με την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Die Linke, το Κόμμα της Αριστεράς στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τα προγράμματα της λιτότητας και διεκδικεί μια εναλλακτική προοπτική για τον ελληνικό λαό».
Αυτό, βέβαια, που η Τσίμμερ και οι άλλοι Γερμανοί σύντροφοί της καταψηφίζουν, είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Στις 19 του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γερμανία προκειμένου να συμβάλει στην προεκλογική εκστρατεία του Die Linke, μιλώντας σε διάφορες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Θα περίμενε κανείς να ζητήσει από τον κ. Ρίξινγκερ να διευκρινίσει τι εννοεί όταν, αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο, λέει «κοιτάζουμε μπροστά» και να ζητήσει να ληφθεί επιτέλους μια επίσημη απόφαση σε επίπεδο κόμματος.

Στην Αθήνα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας διαβεβαίωναν πως θα το έκανε – άλλωστε οι δηλώσεις Ρίξινγκερ και Φίσερ ήσαν πολύ φρέσκιες για να έχουν ξεχαστεί.

Δεν τους είπε λέξη!

Αντίθετα, τους ευχαρίστησε που κάθε τόσο καταψηφίζουν στο γερμανικό κοινοβούλιο την χρηματοδότηση της Ελλάδας – τους είχε άλλωστε προτρέψει και τον Ιανουάριο του 2012 κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξενμπουργκ», στο Βερολίνο:

«Τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων πήγαν στις τσέπες των τραπεζιτών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Το χρέος είναι μη βιώσιμο και εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα μετεωρίζεται ανάμεσα στη διαφθορά και στη φτώχεια. Τα σκάνδαλα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας ενός συστήματος κλεπτοκρατίας».
Θυμίζω πως τον Νοέμβριο του 2012, όταν η Μπούντεσταγκ έδωσε την έγκριση για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Ρίξινγκερ καταψήφισε και το κόμμα του προσέφυγε στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Επομένως, η κ. Τσίμμερ μπορεί να μας υποδεικνύει να «κάνουμε τα μαθήματά μας», χωρίς να κινδυνεύει να έλθει σε δύσκολη θέση.
Πάει κι’ έρχεται υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Τσίπρα στην προεδρία της ΕΕ που η ίδια έχει προτείνει, αλλά περί κατοχικού δανείου τσιμουδιά και οι δύο στις μεταξύ τους συναντήσεις…