Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πλαστές πινακίδες με 20 ευρώ. Πώς ξεχωρίζουν από τις γνήσιες

Η σύλληψη Λιάπη ανέδειξε το κόλπο που χρησιμοποιούν κάποιοι για να αποφύγουν τους φόρους. Τα "κατάλληλα καταστήματα" λειτουργούν ακόμα και σε μικρή απόσταση από αστυνομικά τμήματα
Χρήστος Δεμέτης

Δεν είναι μόνο ο κ. Λιάπης, ο οποίος κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες, αλλά πρόκειται για τακτική στην οποία καταφεύγουν και αρκετοί ακόμα συμπολίτες μας, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τροχαίας οι παραβάσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω οικονομικής κρίσης.

Σοβαρά ερωτήματα γεννώνται από το γεγονός ότι με μόλις 20 ευρώ μπορεί κανείς να αγοράσει από το κέντρο της Αθήνας μία πλαστή πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του.
Πολλοί καταφεύγουν σε αυτό το "μέτρο" για να αποφεύγουν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας, όπως στην περίπτωση του τζιπ του κ. Λιάπη.
Το ερώτημα που καίει και το οποίο απηύθυναν οι αστυνομικοί στον πρώην υπουργό, έχει να κάνει με το από πού προμηθεύτηκε τις πλαστές πινακίδες.
Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", δεν είναι λίγα τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης, ακόμα και κοντά σε αστυνομικά τμήματα, που πουλάνε τέτοιου τύπου πινακίδες. Οι "πινακίδες" βαφτίζονται διακοσμητικές αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται αγοραστές που τις αγοράζουν και τις τοποθετούν στα αυτοκίνητα τους. Οι γνήσιες έχουν κατατεθεί στην εφορία, ενώ το ΣΔΟΕ δεν διασταυρώνει κατά πόσο ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. έχει όντως ακινητοποιημένο το όχημα του.
Έτσι, ο μόνος τρόπος ελέγχου, είναι ο τροχονομικός έλεγχος. Πηγές από την Τροχαία αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εντολές για να ενταθεί η διαδικασία ελέγχου στους δρόμους για τον εντοπισμό περιπτώσεων "Λιάπη".
Υπάρχει ωστόσο ακόμα ένας τρόπος αποφυγής των φορολογικών "επιβαρύνσεων". Έλληνες "επιχειρηματίες" καταφεύγουν στη Βουλγαρία όπου και ιδρύουν εταιρίες (τα έξοδα δεν ξεπερνούν τα 200-400 ευρώ) για να έχουν το δικαίωμα να πάρουν βουλγαρικές πινακίδες με τις οποίες κυκλοφορούν στη συνέχεια στην Ελλάδα. Το Δημόσιο χάνει τεράστια έσοδα με αυτόν τον τρόπο διότι οι φόροι που αποφεύγονται αφορούν αυτοκίνητα που ξεκινούν από τα 2.000 και φτάνουν τα 6.000 κυβικά.
Αυξημένος είναι μάλιστα και ο αριθμός των παραβάσεων του ΚΟΚ με την αφαίρεση των πινακίδων ως πρόστιμο να παρουσιάζει μια αύξηση της 141%.
Πάντως, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι τροχονόμοι μπορούν εύκολα να διακρίνουν μια πλαστή πινακίδα από μια γνήσια.
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της γνήσιας πινακίδας:


-Το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι ανάγλυφο
-Να υπάρχει σφραγίδα του υπουργείου και
-να φαίνεται με blue light το σήμα του υπουργείου 5 φορές.
(Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο)

http://news247.gr/