Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Έλληνας επιστήμονας βρήκε αρχαίους ιούς των Νεάντερταλ στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων

Αρχαίους ρετροϊούς των Νεάντερταλ ανακάλυψαν στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Γκίκα Μαγιορκίνη του Τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου της
Οξφόρδης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν γενετικό υλικό Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν με το DNA καρκινοπαθών.

Όπως διαπίστωσαν, στο σύγχρονο DNA υπήρχαν στοιχεία ρετροϊών των Νεάντερταλ και τωνΝτενίσοβαν, οι οποίοι (ιοί) πιθανότατα προέρχονται από κάποιον κοινό πρόγονο πριν 500.000 χρόνια.

Οι Νεάντερταλ συνυπήρχαν με τους προγόνους μας στην Ευρώπη για χιλιάδες χρόνια, ωστόσο ανήκαν σε διαφορετικό υποείδος ανθρώπου. Τελικά εξαφανίστηκαν πριν 30.000 χρόνια.

Οι ενδογενείς ρετροϊοί αντιστοιχούν στο 8% της ανθρώπινης γενετικής αλληλουχίας και αποτελούν μέρος του 90% του γονιδιώματος που θεωρείται «σκουπίδι» ή «άχρηστο» επειδή δεν περιέχει οδηγίες ή κώδικες για την παραγωγή πρωτεϊνών.

«Εγώ δεν θα το θεωρούσα ‘σκουπίδι’ επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε ανακαλύψει ποιες ακριβώς λειτουργίες επιτελεί», σχολίασε ο Δρ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στο 90% του γονιδιώματος.

«Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες δυο ‘άχρηστοι’ ιοί μπορούν να συνδυαστούν για να προκαλέσουν μια ασθένεια. Αυτό το έχουμε ήδη παρατηρήσει πολλές φορές σε ζώα. Έχει αποδειχθεί ότι οι ενδογενείς ρετροϊοί προκαλούν καρκίνο όταν ενεργοποιούνται σε ποντίκια με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν αν οι αρχαίοι ρετροϊοί συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος και το AIDS.

«Οι ασθενείς με HIV παρουσιάζουν, για λόγους που ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει, αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο», επισήμανε ο Δρ. Μαγιορκίνης εξηγώντας πως πιθανότατα ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι γενετικοί και συνδέονται με ρετροϊούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.



www.logiosermis.net/