Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στην δικαιοσύνη ο υπουργός Παιδείας με εντολή Σαμαρά για ν' ανοίξουν τα πανεπιστήμια!

- Ο κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στην δικαιοσύνη με σκοπό όπως αναφέρει την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος
- Καταθέτει, με εντολή του πρωθυπουργού, αγωγή κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ
- Ζητεί να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική
- Στα πειθαρχικά συμβούλια οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφησαν
- Παρέμβαση εισαγγελέα και για τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη

Στη Δικαιοσύνη, με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, προσφεύγει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά το τελεσίγραφο του υπουργού προς τους Πρυτάνεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, ο κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Από τη στιγμή που οι Πρυτάνεις δεν ανταποκριθήκαν, ο υπουργός Παιδείας, εκπροσωπώντας το Δημόσιο, και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος, καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους, ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των ανωτέρω ιδρυμάτων.

Στο ΕΜΠ, πάντως, όπου ο σύλλογος ΔΕΠ έλαβε απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την προσεχή Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν πρόγραμμα εξετάσεων και πρόγραμμα εξεταστικής. Πρόγραμμα μαθημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραδόσεις από τη Δευτέρα, καταρτίζουν στο ΕΚΠΑ και τα τμήματα Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες σχολές.

Σε μείζον αναδεικνύεται και το θέμα της φύλαξης του Πανεπιστημίου Αθηνών με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, να διατάσσει συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει καταγγελίες για είσοδο, στον χώρο, ατόμων που δεν ελέγχονται.
Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές και διοικητικές αρχές του ΕΚΠΑ διαβεβαιώνουν ότι «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαιούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου».
Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου».

«Η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά. Ειδικότερα, έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ' ιδίαν συναντήσεις την 17-8-2013, 4-10-2013 και 1-11-2013, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8-8-2013, όπως και η κυρία Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου» προσθέτουν.



Ευθύνες του πρύτανη Πελεγρίνη θα αναζητήσει ο εισαγγελέας


Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων.

Με εντολή της Εισαγγελίας, η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, που περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», θα συσχετιστεί με την ήδη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο αν προκύπτει -εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου- διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπευθύνων για τη λειτουργία του. 

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά στον Άρειο Πάγο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου

Στην επίμαχη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ τονίζει ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο, καθώς κινδυνεύουν η ερευνητική και εκπαιδευτική λειτουργία του, το κύρος του διεθνώς, λόγω και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων του, πληρωμών κλπ, αλλά και τα συμφέροντα των φοιτητών. 

Επιρρίπτει δε την ευθύνη για αυτή την κρίση στον πρύτανη, μεταξύ άλλων γιατί «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου», ότι «υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές» κ.ά.
Το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καλεί το υπουργείο Παιδείας να «προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του».

Την έρευνα για την υπόθεση, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, ανέλαβε να διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια, με εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτατα.
Στα πειθαρχικά συμβούλια οι διοικητικοί υπάλληλοι

Στο μεταξύ, άρχισε η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της αργίας. Οι 276 διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να απογραφούν, αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής.


http://www.newsit.gr/