Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Στο τρίτο χέρι τα ελληνικά καπνά με τις τιμές περίπου στα 4 ευρώ για τα ανατολικού τύπου. Ελπίδες ανόδου και στα Βιρτζίνια

Μέχρι το Δεκέμβριο πρόκειται να διαρκέσει η φετινή εμπορική σεζόν για τα ελληνικά καπνά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτό το διάστημα οι τιμές για την ποικιλία Μπασμάς(τρίτο χέρι) κυμαίνονται από 3,80 έως 4,10 ευρώ/κιλό ενώ για την ποικιλία Κατερίνη
ξεπερνάει τα 4 ευρώ το κιλό. Άνθρωποι του κλάδου αναφέρουν ότι όσον αφορά τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια ο στόχος της αγοράς ήταν ένα «στήσιμο» στα 2,15 – 2,20 ευρώ το κιλό και αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται αφού το δεύτερο χέρι πωλείτε στα 1,95 με 2 ευρώ το κιλό. Ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα παραγωγών η οποία χαρακτηρίζει χαμηλές τις τιμές στον Μπασμά αφού ήλπιζαν σε τιμές ανώτερες του 2012. Να σημειωθεί ακόμα ότι αυτό το διάστημα εκδηλώνονται αντιδράσεις σχετικά με καθυστερήσεις πληρωμών της 3ης δόσης του Μέτρου 144 για τον καπνό (το γνωστό εννιαχίλιαρο).

«Με τις τιμές που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι παραγωγοί θα συνεχίσουν και του χρόνου την καλλιέργεια. Αυτή την στιγμή η τιμή στην ποικιλία Μπασμάς φθάνει τα 4,10 ευρώ το κιλό όπως επίσης και στην ποικιλία Κατερίνης. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια αφού τώρα γίνεται η παράδοση των τρίτων χεριών που συνήθως είναι η καλύτερη ποιότητα της παραγωγής μας. Στην Βιρτζίνια ο στόχος φέτος είναι τα 2,20 ευρώ το κιλό και κατά την γνώμη μου θα επιτευχθεί», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης
Ροδόπη

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Ροδόπης και Έβρου, κ. Χουσεΐν Εσάτ μας αναφέρει: «αυτό που απογοητεύει περισσότερο τους παραγωγούς είναι ότι αρχικά οι άνθρωποι της αγοράς που μας προσεγγίζουν προκειμένου να αγοράσουν την παραγωγή, μας αναφέρουν υψηλότερες τιμές, οι οποίες τελικά δεν τηρούνται. Για παράδειγμα φέτος μας είχαν πει ότι η τιμή στην ποικιλία Μπασμάς που καλλιεργούμε και παράγουμε στη Ροδόπη στα καλά χέρια θα κυμανθεί στα 3,40 με 4,60 ευρώ το κιλό. Είμαστε στο τέλος του δεύτερου χεριού και οι τιμές κυμαίνονται από 3,10 μέχρι 4 ευρώ το κιλό. Ευελπιστούμε σε μια μικρή άνοδο».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς εξελίσσονται οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι καπνοκαλλιέργειες της περιοχής από χαλαζόπτωση του Σεπτεμβρίου, ο κ. Εσάτ μας ενημέρωσε ότι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη αφού τα στρέμματα που πρέπει να ελεγχθούν είναι πολλά. «Οι εκτιμητές θα πρέπει να ελέγξουν 16.000 στρέμματα. Έχουν μείνει ακόμα 4 χωριά που πρέπει να επισκεφθούν, οπότε δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς», σημειώνει ο κ. Εσάτ.
Σέρρες

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» μας αναφέρει: «αυτές τις ημέρες “σηκώνονται” τα πρώτα τρίτα χέρια. Η τιμή παραγωγού είναι στα 3,35 ευρώ το κιλό και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν περίπου στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην περιοχή των Σερρών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας καλλιεργούνται περίπου 24.000 στρέμματα».
Και πρόσθεσε: «στις 4 Οκτωβρίου στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου σημειώθηκε παγετός και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες. Κάναμε αναγγελία στον ΕΛΓΑ αλλά η απάντηση ήταν ότι η ζημιά δεν καλύπτεται από τον οργανισμό αποζημιώσων διότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει θέσει ο ΕΛΓΑ η συγκομιδή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Μιλάμε για ζημιές σε 250 περίπου στρέμματα».
3η δόση εννιαχίλιαρου

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η ΕΑΣ Αγρινίου, η πρόσκληση για την 3η και τελευταία δόση του μέτρου 144 ανακοινώθηκε Ιούνιο και υποβλήθηκαν 4860 αιτήματα. Μέχρι σήμερα πληρωμές έχουν γίνει μόλις σε 54 παραγωγούς κι αυτό διότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα το ΟΣΔΕ για να μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τις διασταυρώσεις των στοιχείων. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΣ Αγρινίου είχε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει δυναμικά, με παραστάσεις και επιστολές του προέδρου της κ Θωμά Κουτσουπιά στο υπουργείο. Ο κ. Κουτσουπιάς, που είναι και ο υπεύθυνος του Τομέα Καπνού της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει θέσει το θέμα στο τριτοβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των αγροτών, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα και προτείνοντας το σχεδιασμό προγράμματος, ώστε τα χρήματα του μέτρου 144, περί τα 300 εκατ. κατ’ έτος, να επιστρέφουν στους πραγματικούς δικαιούχους.

agrotypos.gr