Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Κυνική δήλωση για τους πλειστηριασμούς από Στουρνάρα - "Υποσχεθήκαμε στην τρόικα μέτρα 1,3 δισ."

- Δήλωσε ότι με τους πλειστηριασμούς θα είναι μεγάλες οι απώλειες για τις τράπεζες
-
 Για την αμυντική βιομηχανία δήλωσε πως η Αθήνα επιμένει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα

- Προανήγγειλε συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στην υγεία και την παιδεία
-
 Μίλησε για αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και πρόστιμα για όσους το παραβιάζουν


Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και Τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από το Eurogroup είχε μια «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων» με τον Επίτροπο Ρεν, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, η οποία όπως είπε, βοήθησε.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται να αρθούν από 1ης Ιανουαρίου όλα τα μορατόρια, διότι οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες, δήλωση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα μιας και ο λόγος που δεν θα έπρεπε να γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι απώλεια σπιτιών από τους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην Τρόικα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Όσον αφορά το ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, και ειδικότερα αυτό που αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. 

Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει. 

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εντός του έτους θα κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2017.
Ο Όλι Ρεν για την Ελλάδα



Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, επεσήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τόσο σε δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και σε μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικας ο Επίτροπος Οικονομίας σχολίασε ότι «χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος».
Σημείωσε ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015 αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε όμως ότι εξίσου σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών κ.α.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρξει τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ούτως ώστε η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων να προωθηθεί αποφασιστικά το 2014.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα λάβει το έργο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.


http://www.newsit.gr