Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Επιπλέον οικονομικά βάρη για φοιτητές και τις οικογένειές τους από τη μη συμμετοχή τους στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Επιπλέον οικονομικά βάρη για φοιτητές και τις οικογένειές τους από τη μη συμμετοχή τους στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου»
Ερώτηση της βουλευτού προς τον Υπουργό Παιδείας


            Η κυρία Μάνη με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να λάβουν μέρος στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου του 2014, ανεξαρτήτως του εξαμήνου διδασκαλίας των μαθημάτων που οφείλουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των σπουδών τους, δεδομένης της ήδη δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των οικογενειών που σπουδάζουν τα παιδιά τους.

            Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Αθήνα, 24-10-2013
Θέμα : «Παροχή δυνατότητας στους επί πτυχίω φοιτητές να λάβουν μέρος στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου του 2014, ανεξαρτήτως του εξαμήνου διδασκαλίας των μαθημάτων που οφείλουν».
            Με το άρθρο 34 παρ. 17 του ν.4115/2013 (ΦΕΚ 24 Α’/30.01.2013) η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πολύ ορθά, έδωσε τη δυνατότητα σε φοιτητές που είχαν περατώσει την κανονική τους φοίτηση -τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων- να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2013 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Όπως επεξηγείτο, άλλωστε, στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης διάταξης, με την πρόβλεψη αυτή λαμβανόταν, δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, ειδική μέριμνα για τη διευκόλυνση των φοιτητών στην περάτωση των σπουδών τους και κατά συνέπεια στην απόκτηση του πτυχίου τους.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόβλεψη τέθηκε σε ισχύ μόνο για τις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2013. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σήμερα, χιλιάδες συμπολίτες μας σπουδαστές βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της αναμονής για ένα πολύμηνο χρονικό διάστημα -ακόμα και για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος- για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του τμήματός τους, εξαιτίας της παύσεως της ισχύος της προεκτεθείσας διάταξης. Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δυσχερής για κάθε ελληνική οικογένεια, χιλιάδες φοιτητές καθυστερούν, λόγω του υφιστάμενου συστήματος διεξαγωγής των εξετάσεων, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ όσοι φοιτούν εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους, αναγκάζονται είτε να παραμένουν μακριά απ’ αυτόν με όλα τα συναφή έξοδα (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ), είτε να υποβάλλονται σε πολυέξοδες μετακινήσεις.
Την ίδια στιγμή, την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο η αδυναμία τους να συμμετάσχουν στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο του φθινοπώρου -Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου-, εξαιτίας του ότι δεκάδες πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα παραμένουν, ακόμα και σήμερα, κλειστά λόγω συγκλητικών αποφάσεων, αλλά και της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων, ενώ ορισμένα βρίσκονται και υπό καθεστώς κατάληψης.
            Κατόπιν των ανωτέρω,
            Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
v Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν περατώσει την κανονική τους φοίτηση, να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου του 2014 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου

Βουλευτής Πιερίας-Νέας Δημοκρατίας