Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Η τοπική ενημέρωση το σταθερό πεδίο δράσης και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην περιφέρεια

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Απόστολο Λάγιο
 Είναι μια περίοδος που η κρίση μαστίζει και το δημοσιογραφικό επάγγελμα και ανεβάζει το ποσοστό της ανεργίας του κλάδου πάνω από 50%. Ταυτόχρονα έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία η άποψη πως η δημοσιογραφία είναι κατευθυνόμενη και μέρος του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας, με

επακόλουθο την σοβαρή κρίση αναξιοπιστίας. Παράλληλα  μετά την ανάπτυξη πολλαπλών μορφών επικοινωνίας και ενημέρωσης μέσα από το διαδίκτυο, αναζητείται ο πραγματικός ρόλος του δημοσιογράφου στην ενημέρωση και το πλαίσιο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
 
Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, θεώρησε πως σήμερα η συγκυρία είναι πλέον κατάλληλη, στο πλαίσιο ενός δημοσιογραφικού συνεδρίου, για μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά χρήσιμη καταγραφή του ρόλου του δημοσιογράφου στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας, την σημερινή κατάσταση στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και το μέλλον τους σε σχέση με το διαδίκτυο. Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης απαντά και στο ερώτημα ποιο είναι το μέλλον της δημοσιογραφίας και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Έτσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση πενήντα ετών αδιάλειπτης και συνεχούς λειτουργίας της,  διοργάνωσε Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στους Κορησχάδες Καρπενησίου Ευρυτανίας, το τριήμερο 27 με 29 Σεπτεμβρίου 2013. Το συνέδριο διοργανώθηκε από κοινού με το Δήμο Καρπενησίου και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης.
 
Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου προσδιορίζοντας ως κεντρικό θέμα του συνεδρίου, «Η Δημοσιογραφία στην Ελληνική Περιφέρεια», διαμόρφωσε το πλαίσιο και άνοιξε βήμα διαλόγου με κατάθεση απόψεων και θέσεων. Εισηγητές ήταν καταξιωμένοι δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί ενώ συμμετείχαν δημοσιογράφοι από πολλές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας μέλη της ΕΣΕΤ αλλά και άλλων δημογραφικών ενώσεων
 
 
Οι εισηγητές
Το “ταξίδι” τους στον Περιφερειακό Τύπο, όπως το βίωσαν μέσα από την πρωινή εκπομπή τους, περιέγραψαν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Κατσάρας και Γιάννης Αγγέλου (υποψήφιος διδάκτορας δημοσιογραφίας του ΑΠΘ), μέλη της ΕΣΗΕΜΘ. Το εν λόγω ταξίδι, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να επιδοθούν σε μια ποσοτική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στην σχέση των περιφερειακών μέσων επικοινωνίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρένα Τριανταφυλλίδου, μέλος της ΕΣΕΤ, αναφέρθηκε στον δημοσιογράφο και τη συμβολή του στην ενημέρωση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Έντονη αναφορά έκανε, επίσης, στον ρόλο που έχει αναλάβει πλέον ο απλός πολίτης στην διάδοση και την αναμετάδοση των ειδήσεων. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως μεγάλη πληγή του δημοσιογραφικού κλάδου της περιφέρειας είναι οι λεγόμενοι πειρατές της ενημέρωσης, σχολιαστές, πολίτες, επίδοξοι πολιτευτές, οι οποίοι έλκονται από τα φώτα της δημοσιότητας, διαθέτοντας τον εαυτό τους “εθελοντικά” τόσο στα τηλεοπτικά όσο και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, προσβλέποντας πολιτικά οφέλη. Συμπλήρωσε ακόμη, πως στην ελληνική περιφέρεια οι δημοσιογράφοι είναι άνεργοι, διότι τις θέσεις εργασίας τις καταλαμβάνουν οι επίδοξοι ´´πειρατές´´. Πρότεινε μάλιστα ως λύση στο πρόβλημα, τη θεσμοθέτηση κανόνων λειτουργίας όπως και άσκηση ελέγχου στις υπάρχουσες δημοσιογραφικές ενώσεις.

Ο Δημήτρης Λαγός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της ΕΣΕΤ, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των τοπικών ΜΜΕ και στην επιτακτική ανάγκη της μετατόπισης του κέντρου πληροφοριών, από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε μικρές κοινωνίες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ικανότητα του Περιφερειακού Τύπου, παρά τα διαρκή προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος, καταφέρνει να φέρνει κοντά τον πολίτη με την τοπική εξουσία. Υπερτόνισε μάλιστα το γεγονός πως οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας αφουγκράζονται και καταγράφουν με νηφαλιότητα τα γεγονότα.

Ο Σωτήρης Ξενάκης, δημοσιογράφος (Kontra channel, Βήμα fm), κατέθεσε την προσωπική πολυετή του εμπειρία αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, από την χρυσή εποχή των ανταποκριτών του Περιφερειακού Τύπου στην σημερινή εποχή της κρίσης. Εμμένοντας μάλιστα σε καίρια ζητήματα, επεσήμανε πως η κρίση στον Τύπο, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια θέσεων εργασίας, το λουκέτο μεγάλου αριθμού γραφείων ανταπόκρισης περιφερειακών μέσων ενημέρωσης αλλά και τον “παραγκωνισμό” πλήθους περιφερειακών ειδήσεων.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του, αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη κι εξέλιξη του Διαδικτύου, η οποία συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με φαινόμενα απώλειας αξιοπιστίας και κρίσης αξιών.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης, αρθρογράφος της εφημερίδας "Καθημερινή", κατέδειξε ορισμένες αρνητικές πτυχές της μέχρι τώρα λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, σημειώνοντας μάλιστα πως για να υπερνικηθούν, απαιτείται ο ίδιος ο δημοσιογράφος να εργάζεται σκληρά, ιδιαίτερα πάνω στο κομμάτι της συνεχούς επιμόρφωσης και διαρκούς ενημέρωσής του.

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής, σύμβουλος επικοινωνίας νέων μέσων στην εισήγησή του επισήμανε πως η εξέλιξη της δημοσιογραφίας είναι τα νέα μέσα επικοινωνίας και πως για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται τόλμη από την πλευρά των δημοσιογράφων.

Η Δήμητρα Δημητρακοπούλου, Λέκτορας του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μορφές δημοσιογραφίας και στον ρόλο του δημοσιογράφου στο μέλλον.

Ο Λευτέρης Μωϋσιάδης Γ.Γ ΕΣΕΤ και Σύμβουλος Επικοινωνίας, παρουσίασε τις απόψεις του πάνω στο θέμα της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της δημοσιογραφίας και επικοινωνίας, εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες του επαρχιακού τύπου.
 
Ο Νίκος Λύτρας, μέλος της ΕΣΕΤ, προσδιόρισε τις διαχρονικές αξίες και αρχές της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας μέσα από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του πρωτεργάτης της ελληνικής δημοσιογραφίας και του επαρχιακού τύπου του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ.
 
Ο Διονύσης Παρούτσας, συνεργάτης εφημερίδας «Ευρυτανικά Νέα», έκανε μια ιστορική αναδρομή στον τοπικό τύπο της Ευρυτανίας, την σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές που προδιαγράφονται για τα παραδοσιακά τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τις νέες μορφές επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών της Ευρυτανίας και γενικότερα της περιφέρειας.
 
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης
Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε πως «η αλλαγή στην Ελλάδα θα έλθει από κάτω προς τα πάνω, από την περιφέρεια προς το κέντρο», θέλοντας έτσι να τονίσει την ανάγκη για ενίσχυση της περιφέρειας, ενώ έκανε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα, τους κεντρικούς άξονες και στόχους της δημαρχίας του στο Καρπενήσι «έργα και επενδύσεις – κοινωνική αλληλεγγύη & επιχειρηματικότητα», ενώ κατέθεσε την πρόταση το συνέδριο της ΕΣΕΤ να γίνεται από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο στο Καρπενήσι.