Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΚΑΤΑ – ΕΚΤΑ: Το συγκρότημα που ενώνει 3 μουσικούς κόσμους

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... pinakio.blogspot.gr
Γιάννης Κουτσιβίτης: «Στην μουσική δεν μπαίνουν σύνορα και όρια»

«Η ΈΔΡΑ επιτελεί ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους μέσα στον φορέα»

Είναι νέοι, φρέσκοι, δυναμικοί και γεμάτοι ενέργεια… και όνειρα! Ο λόγος για τα μέλη του νεοσύστατου συγκροτήματος δέκατα-έκτα…Πρόκειται για μια μπάντα ιδιαίτερη καθώς στέκεται στα σύνορα της μουσικής και ενώνει 3 κόσμους που φαντάζουν διαφορετικοί. Στο Πινάκιο μιλάει ο μαέστρος του σχήματος Γιάννης Κουτσιβίτης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα των μνημονίων η τέχνη της μουσικής είναι υποχρεωμένη να χαράξει νέα μονοπάτια τα οποία θα αποτελέσουν έναυσμα έμπνευσης για πολλούς ακολούθους της.
Την ίδια ώρα το συγκρότημα θα «ντύσει» μουσικά το 7ο Art4More, το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην ψυχική υγεία και το διοργανώνει η ΕΔΡΑ.
Πάρτε μία γεύση λοιπόν από τα Δέκατα Έκτα ή κατά κόσμο Anna Capone Pappas, Γιώργο Κάρλε και Γιάννη Κουτσιβίτη…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Δέκατα έκτα είναι το όνομα από το συγκρότημα σας… Θα μας συστηθείτε;
«Το μουσικό σχήμα «Δέκατα Έκτα» σχηματίστηκε με γνώμονες τον σεβασμό και την αγάπη προς το καλό  τραγούδι και τη μουσική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στο ιδιαίτερα προσεγμένο μουσικό πρόγραμμα του, με επιλογές από την παλιά κυρίως δισκογραφία και σε συνδυασμό με το μεράκι και τον επαγγελματισμό των μουσικών του, αποτελούν την πιο αποτελεσματική συνταγή για μοναδικές στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.  Το σχήμα μας αποτελείται από την πιανίστα και σοπράνο  Anna Capone Papas η οποία τόσο με την παρουσία της όσο και τη φωνή της, καθηλώνει,  ΤΟΝ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑ  μας ( με κεφαλαία γράμματα ) Γιώργο Κάρλες   και τον πολύ καλό μπουζουξή Γιάννη  Κουτσιβίτη όπου είναι και ο συντονιστής  του σχήματος».

Πως προέκυψε το όνομα;
Η σοπράνο σοπράνο  Anna Capone Papas

«Θέλαμε στο όνομα του σχήματος να υπάρχει αναφορά στη μουσική, να είναι ελληνικό και εύκολο να το θυμάται κανείς.  Ψάχνοντας διάφορες μουσικές ορολογίες, αποφασίσαμε να κρατήσουμε το «Δέκατα Έκτα» διότι ήταν το πιο εύηχο και άρεσε σε όλους όσους ρωτήσαμε σχετικά».

Ποια είναι η δικιά σας ταυτότητα;  Σε ποια σημεία διαφέρετε από τα υπόλοιπα συγκροτήματα;

«Οι μουσικοί που αποτελούμε τα «Δέκατα Έκτα» είμαστε από σχετικά διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, η Anna ασχολείται με τη μονωδία και την όπερα, ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με ροκ και εγώ με το λαϊκό. Όλες αυτές οι επιρροές κάνουν το σχήμα μας να είναι ευέλικτο όσον αφορά τη διαμόρφωση του ρεπερτορίου και να μπορεί να σταθεί σε οποιασδήποτε μορφής εκδήλωση».

Η μουσική τι σημαίνει για εσάς;

«Από πού να αρχίσω..;Παρέα, ταξίδι, θύμισες, νοσταλγίες, όνειρα, όραμα, χαρά, λύπη, διασκέδαση… Συμπληρώστε με ό,τι άλλο θέλετε..!! Και  όπως είπε και ο Γκαίτε : Η τέχνη είναι μεσολαβητής εκείνου που δεν μπορείς να εκφράζεις»!   

Αυτές τις εποχές η μουσική είναι βάλσαμο για τον κόσμο που υπομένει μνημόνια και σκληρή μεταχείριση από τους κυβερνώντες;

«Πάντοτε υπήρχαν άρχοντες και αφεντάδες, άνιση διαχείριση προς τους λιγότερο προνομιούχους και πάντα θα υπάρχει!  Η μουσική πάντοτε ήταν και θα είναι μία διέξοδος από την σκληρή πραγματικότητα της κάθε εποχής, ένα καταφύγιο από την καθημερινότητα».


Πριν δεν υπήρχε μουσική Παιδεία στην Ελλάδα, φοβάστε πως τα πράγματα στο δικό σας τομέα θα δυσκολέψουν  κι άλλο;


«Υπάρχει ήδη η σκέψη του να καταργηθεί το μάθημα της μουσικής από τα σχολεία, ωστόσο δεν πιστεύω πως αυτό θα αποτρέψει κάποιον από το να μάθει μουσική».

Τι σημαίνει για έναν λαό να έχει  μηδενική ή ολιγαρκή μουσική παιδεία;

«Όλες οι τεράστιες  σχολές της μουσικής, η jazz,  η blues,  το rock, και τόσες άλλες γεννήθηκαν από ανθρώπους τους οποίους  δεν τους παρείχαν καμία παιδεία! Όλες αυτές οι υπέροχες μελωδίες και όλοι αυτοί οι καταπληκτικοί στίχοι είναι  κατάθεση ψυχής! Βγήκαν και συνεχίζουν να βγαίνουν από καρδιά τους, μέσα από τα βιώματα και τις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής. Κανείς δεν χάνεται όταν έχει ψυχή και όραμα».


Πως οραματίζεστε το μέλλον; Τι φοβάστε και τι αντεύχεστε;
«Γεμάτοι αισιοδοξία και όνειρα!!  Όνειρα για  τα οποία κάθε μέρα κάνουμε και ένα βήμα προς την πραγματοποίησή τους!  Θα θέλαμε να αποδειχθούμε ικανοί απέναντι στις όποιες καταστάσεις που θα βρεθούν μπροστά μας στο μέλλον και να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους στόχους μας, τόσο τους προσωπικούς όσο και σαν σχήμα».

Σε λίγες ημέρες θα τραγουδήσετε για το φεστιβάλ ψυχικής υγείας  που διοργανώνει ο φορέας ΕΔΡΑ, ART4MORE, θα μας πείτε δύο λόγια για την συμμετοχή σας;

«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που θα συμμετάσχουμε σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός!
 Η ΈΔΡΑ επιτελεί ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους μέσα στον φορέα!! Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο και την   κα.  Μαριτίνα Κονταράτου που μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε ανάμεσα σε συνανθρώπους μας που ορισμένοι προσπαθούν να τους ξεχάσουν».

Θεωρείτε πως οι ευπαθείς ομάδες χρειάζονται τη βοήθεια μας;

«Σαφέστατα! Αυτή είναι και η έννοια της κοινωνίας άλλωστε…! Κάποιοι τα έχουν καταφέρει καλύτερα από κάποιους άλλους, ίσως ορισμένοι να είναι σε μία κατάσταση από αποφάσεις, επιλογές ή πράξεις τρίτων! Όποια και να είναι η αιτία, θα μπορούσε να είναι ο κάθε ένας από εμάς στη θέση τους ή μπορεί στο μέλλον να είμαστε όντως»!

Τι θα ακούσουμε από εσάς στο Βρυσάκι το Σάββατο;

«Έχουμε ετοιμάσει ένα ποικίλο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στην ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, θα 
ακουστούν μελωδίες μεγάλων ελλήνων συνθετών και επιλογές από την έντεχνη ελληνική και ξένη μουσική σκηνή. Υποσχόμαστε ένα αποτέλεσμα αντάξιο του φεστιβάλ και της ΈΔΡΑΣ»!

Που αλλού  μπορούμε να σας ακούσουμε;

«Είμαστε σε συζητήσεις με διάφορες επιχειρήσεις της Αθήνας, είμαστε κοντά στο να ξεκινήσουμε τις εμφανίσεις μας σε μία από αυτές, σίγουρα θα υπάρξει άμεση ενημέρωση μέσω των σελίδων μας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;
«Να κοιτάμε τον συνάνθρωπό μας από ψηλά ΜΟΝΟ στην περίπτωση που θα χρειαστεί να του δώσουμε το χέρι μας για να σηκωθεί»!

 Διαβάστε τη συνέχεια εδώ