Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΟLYMPOLIS

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΦΗΚΑ
ο Prof. Strid και ο κ. Λ.Κηπόπουλος
 Την Παρασκευή. 2.8.2013, το Αλεξάνδρειο Μέγαρο, στο Λιτόχωρο, άνοιξε τις πύλες του στον κόσμο, φιλοξενώντας το φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής και γαστρονομίας, Olympolis. Μέσα σε μία απέραντη
έκταση, κάτω από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και πάνω από τη θάλασσα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις ενός μοναδικού τριημέρου.
ο Prof.Strid, ο κ. Κώστας Ζολώτας με τη σύζυγό του
Αρχικά, ο διεθνούς φήμης βοτανολόγος Prof. Emer Arne Strid μίλησε για το βιβλίο του «Φυτά του Ολύμπου», καταφέρνοντας να μεταφέρει το κοινό στις πλαγιές του μυθικού βουνού. Ο καθηγητής, γεννήθηκε στο Κρίστιασαντ της Σουηδίας, σπούδασε Βοτανολογία, Χημεία και Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Lund, από όπου αποφοίτησε το 1970. Διετέλεσε καθηγητής Βοτανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης(1973-2001) και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών(1997-98). Το 2001-2008 ήταν διευθυντής του Βοτανικού Κήπου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Γκότεμπορκ και καθηγητής φυτογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γκότεμπορκ. Από το 2011 είναι επίτιμος καθηγητής στο Βοτανικό Κήπο και Μουσείο του Βερολίνου. Συνέγραψε 12 βιβλία και πάνω από 140 επιστημονικές μελέτες, ενώ το πεδίο έρευνάς του αγγίζει  την επιστημονική ταξινόμηση, τη βιοσυστηματική, τη φυτογεωγραφία, και την εξελικτική. Τέλος, το βιβλίο του «Ορεινή Χλωρίδα της Ελλάδας» (Mountain Flora of Greece) δημοσιεύτηκε σε δύο τόμους, το 1986 και το 1991. 
Tο κοινό σε ρόλο οινοποιού
Ο καθηγητής κ. Strid αφού χαιρέτισε το κοινό κι ευχαρίστησε τους διοργανωτές, μίλησε για το βουνό που έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, χαρακτηριστικό που του προσφέρει τα πολλά είδη φυτών. Με παράλληλη προβολή φωτογραφιών από σημεία του Ολύμπου επεσήμανε πως η βοτανολογική εξερεύνηση άρχισε αργά, καθώς η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν έδειξε ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρώτος και μέχρι το τέλος της ζωής του (1902), μελέτησε την ελληνική χλωρίδα ο Γερμανός βοτανολόγος Χελντράιχ, το 1842. Ο Χέλντραιχ, θαμμένος στην Αθήνα σε οικογενειακό τάφο τέταρτης γενιάς, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο καθηγητής, ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε πάνω από 700 είδη φυτών και που άνοιξε το δρόμο για τη βοτανολογία του Ολύμπου. Παράλληλα με αυτόν εργάστηκε ο Ορφανίδης, ένας από τους πρώτους βοτανολόγους του νεοελληνικού κράτους, που σπούδασε βοτανική στο Παρίσι, περιέγραψε την ελληνική χλωρίδα και ανακάλυψε αρκετά είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και το Orphanidesia, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.
Από την ομιλία του κ. Prof. Strid
Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη βλάστηση γύρω από το Μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου, σε συγκεκριμένα δέντρα, στο μοναδικό είδος του κρόκου που υπάρχει στον Όλυμπο, στα λουλούδια της κορυφής και στις προσωπικές του ανακαλύψεις. Μετά το πέρας της ομιλίας του συζήτησε με τους παρευρισκόμενους, απαντώντας σε απορίες και παρατηρήσεις.
Το παρόν μετά της συζύγου του έδωσε και ο κ. Κώστας Ζολώτας, ο άνθρωπος που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε σε κορυφές και χαράδρες, αφού για περισσότερα από 50 χρόνια ήταν οδηγός βουνού. 
Ακολούθησε Εργαστήρι Οινογνωσίας, με επιμέλεια του «κτήματος Κούρτη». Πρώτος μίλησε ο κ. Γ. Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, με θέμα τον «Οίνο και τα συμπόσια στην αρχαία Ελλάδα». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα συμπόσια της αρχαιότητας, τις ομοιότητες και τις διαφορές του σήμερα με το τότε, ενώ υπογράμμισε πως η οινοποσία δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνοδευόταν από φιλοσοφικές συζητήσεις συνδυαζόμενες με τη διασκέδαση. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας κ. Θ. Ράπτης αναφέρθηκε στα «οινικά σκεύη της αρχαιότητας», παρουσιάζοντας όσα είπε ο κ. Παπαναστασίου σε εικόνες. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη μέθοδο τρύγησης του κρασιού που ανακαλύφθηκε στη Σκοτίνα Πιερίας και για τους τρόπους συντήρησης του κρασιού κατά την αρχαιότητα. Έπειτα, ο κ. Α. Κούρτης, αμπελουργός-οινοποιός είχε ως θέμα της ομιλίας του «Αμπελοκαλλιέργεια-Οινοποίηση-Οινογευσία». Μετά από σύντομη παρουσίαση του κρασιού του κτήματος, που βραβεύτηκε διεθνώς και πανελληνίως ουκ ολίγες φορές (Παρίσι για το Cabernet Sauvignon το 2008, στο Λονδίνο 4η θέση, στη Θεσσαλονίκη χρυσό μετάλλιο) το κοινό μεταφέρθηκε σε ένα μικρό εργαστήρι παρασκευής οίνου και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων έγινε …οινοποιός για λίγες στιγμές. Παράλληλα εκτίθονταν οινικά σκεύη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το κοινό δοκίμαζε τα κρασιά μετά της συνοδείας ενός πιάνου.
Η τελική πρόβα του συνθέτη Eddy Koopman
Σήμερα, Σάββατο 3.8, θα ανοίξουν επίσημα στο κοινό οι εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής και αρχιτεκτονικής με κύριο άξονα τον Όλυμπο. Ο Ολλανδός συνθέτης Eddy Koopman, πλαισιωμένος από Ολλανδούς μουσικούς, από την Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, τη Χορωδία του Λιτοχώρου, τη χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών και την παιδική χορωδία του «Πλάτων» θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του “Olympus Rapsody”. Θα ακολουθήσουν μουσικά δρώμενα από τους: Cayetano Live Band, Τηλέμαχο Μούσσα και Λευτέρη Ζημιανίτη και Blend Mishkin. Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του Μεγάρου (Γενική είσοδος 10 Ε, Κάρτα ανεργίας: 8 Ε, Παιδιά ως 12 ετών: ελεύθερη είσοδος).