Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν στην κυριολεξία για γέλια

Αυτό, το οποίο συμβαίνει με τις τράπεζες, αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν στην κυριολεξία για γέλια. Μιλάμε για ένα πρόβλημα, το οποίο είναι τόσο απλό στην ανάλυσή του, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ντροπή ακόμα και να επιχειρήσει κανείς να το αναλύσει…

Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είναι καν έξυπνος κάποιος, για να καταλάβει τι συμβαίνει. Για να το καταλάβουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα. 
Έστω ότι έχουμε έναν φίλο, ο οποίος έχει ένα αυτοκίνητο χαλασμένο και έχει “μπλέξει” με τα συνεργεία. Τι θα τον συμβουλεύαμε, αν μας έλεγε ότι για το αξίας 3000 ευρώ αυτοκίνητό του έχει πληρώσει ήδη 120.000 ευρώ επισκευαστικά και το αυτοκίνητο είναι ακόμα καθηλωμένο στο συνεργείο, εφόσον εξακολουθεί να είναι χαλασμένο;
Τι θα του λέγαμε;
Καλά το πας; 
Δώσε κι άλλα; 
Δεν θα του λέγαμε να σταματήσει να πληρώνει και να επισκεφθεί κι έναν δικηγόρο, εφόσον είναι βέβαιο ότι έχει μπλέξει με απατεώνες; 
Είναι δυνατόν κάποιος από τον χώρο των συνεργείων να μην καταλαβαίνει πότε έχουμε “ασύμμετρες” ζημιές; …Ζημιές, οι οποίες από μόνες τους επιβάλουν το μη περεταίρω; Πότε μια ζημιά παύει να λέγεται τέτοια και γίνεται απάτη; 
Δεν είναι δυνατόν ένας γκαραζιέρης να μην γνωρίζει ότι κινδυνεύει να κατηγορηθεί με την κατηγορία της απάτης, όταν για την επισκευή ενός αυτοκινήτου απαιτεί όχι μία ούτε δύο, αλλά σαράντα φορές την αξία του. 
Αυτό το γνωρίζει ο κάθε γκαραζιέρης, αλλά το γνωρίζει και ο κάθε πελάτης του. 
Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξελιχθεί τέτοιου μεγέθους απάτη, γιατί δεν υπάρχει τέτοιου μεγέθους βλάκας γκαραζιέρης να την επιχειρήσει και βέβαια δεν υπάρχει αναλόγου μεγέθους βλάκας πελάτης, για να την πληρώσει.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο καταλαβαίνει ο πιο αγράμματος γκαραζιέρης, δεν μπορούν να το “καταλάβουν” οι σπουδαγμένοι στο Χάρβαντ τραπεζίτες μας. 
Αυτό, το οποίο δεν θα το επέτρεπε να εξελιχθεί ο πιο αφελής πελάτης, το αφήνει να εξελιχθεί ένας από τους πιο έξυπνους λαούς στον κόσμο. 
Ως λαός έχουμε ήδη δώσει 120 δις ευρώ, για να “επισκευάσουμε” ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο με τις σημερινές αξίες δεν αξίζει πάνω από 3 δις ευρώ. 
Μπαζώνουμε και θα εξακολουθήσουμε να μπαζώνουμε με χρήμα ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Το κράτος, εντελώς εγκληματικά, παίρνει από το υστέρημα του λαού, όχι για να διασφαλίσει ή να επενδύσει τον πλούτο του, αλλά για να σώσει τις περιουσίες του Λάτση ή του Σάλλα ή του Κωστόπουλου Τις περιουσίες αυτών, που τώρα θα έπρεπε να έχουν χρεοκοπήσει και να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια από απαιτήσεις των θυμάτων τους. 
Όμως, αντί να συμβαίνουν αυτά, συμβαίνουν τα αντίθετα. 
Αντί αυτοί να σέρνονται στην κοινωνία ως αποτυχημένοι και κατεστραμμένοι, εξακολουθούν να μας “κοιτούν” από ψηλά με τα δικά μας χρήματα …
Μας “δουλεύουν” κανονικά. 
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει οι χρυσοπληρωμένοι Golden Boys. 
Με χρήματα του λαού ένας Νανόπουλος, για παράδειγμα, εξακολουθεί ν’ απολαμβάνει μισθούς, μπόνους και προνόμια, σαν να δούλευε η Eurobank “ρολόι”. 
Με χρήματα των φτωχών Ελλήνων ζει σαν “πετυχημένος” διευθύνων σύμβουλος κάποιος, που είναι προφανές ότι απέτυχε. 
Αποτυχημένος είναι κάποιος, που, υπό τη δική του διαχείριση, η μετοχή της εταιρείας του “κατρακύλισε” από τα 25 ευρώ που είχε κάποτε στα 0,56 ευρώ που έχει τώρα …
Να δώσεις μια τέτοια μετοχή σε ένα παιδί που λέει τα κάλαντα και να σε πει “γύφτο”. 
Κι όμως …αντί αυτός ο διευθύνων σύμβουλος αυτής της αποτυχημένης επιχείρησης να απειλείται με κρέμασμα στην Πλατεία από τους μετόχους τής τράπεζας και τους καταθέτες της, εξακολουθεί κι απολαμβάνει τα προνόμια του πετυχημένου τραπεζίτη. Εξακολουθεί να δίνει συνεντεύξεις επιτυχημένου και να “μαλώνει” τον λαό, που δεν είναι ανταγωνιστικός …
Αυτό το “τέρας” της ανταγωνιστικότητας. 
Γιατί του επιτρέπεται να το κάνει αυτό, παρά την παταγώδη ανεπάρκειά του; 
Γιατί τόσο οι μέτοχοι της τράπεζας που διευθύνει όσο και οι καταθέτες της είναι πονηροί, αλλά και τρομοκρατημένοι. [απόσπασμα από Απλές λύσεις για άμεση έξοδο από την κρίση (Α’ μέρος)]
Απόσπασμα από κείμενο του Παναγιώτη Τραΐανού “Απλές λύσεις για άμεση έξοδο από την κρίση  Α’ ΜΕΡΟΣ 

ΣΧΟΛΙΟ:
Το άρθρο δημοσιεύθηκε  το 2011.  Από τότε τα νούμερα άλλαξαν κατά πολύ και υπάρχουν όλες οι απαραίτητες αποδείξεις ότι τα κυβερνητικά δάνεια πάρθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν  για τη διάσωση τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών παραγόντων και όχι για την  διάσωση της οικονομίας ή την  πληρωμή μισθών και συντάξεων όπως είπαν. Τι σημαίνει αυτό ;; Ότι λεφτά υπήρχαν και ότι χωρίς την “διάσωση”  θα υπήρχαν πολύ περισσότερα, καθώς δεν θα είχε συρρικνωθεί το ΑΕΠ λόγω των μέτρων λιτότητας !!
Δείτε εδώ τους αριθμούς για να πεισθείτε και μόνοι σας Greek Bail-Out: 77% went into the Financial Sector ( υπάρχει λινκ για σχετικό άρθρο στα ελληνικά και μια σύντομη μετάφραση στα σχόλια ). 
Δείτε όμως και αυτά: 
Τέλος, εδώ μπορείτε να δείτε και την πορεία του ΑΕΠ πριν και μετά την “διάσωση” … Do you still believe that the Greek government wants to save Greece?