Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πέθανε ο Έλληνας βασιλιάς των ΗΠΑ

Ένας Έλληνας με τεράστιο φιλανθρωπικό αλλά και επιστημονικό έργο, που άφησε για δεκαετίες τη σφραγίδα του στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει πλέον... Η ομογένεια θρηνεί τον θάνατο του Τζορτζ Φειδία Μίτσελ, ενός εκ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με περιουσία
άνω των δύο δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Fortune».
Πέθανε ήσυχα από φυσικά αίτια, στις 26 Ιουλίου, σε ηλικία 94 χρόνων, ανάμεσα στα δέκα παιδιά του και ένα πλήθος από εγγόνια του. Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, που κατείχε τη δεύτερη θέση στη λίστα των πενήντα πλουσιότερων Ελληνοαμερικανών, είχε γεννηθεί στην πόλη Γκάλβεστον του Τέξας όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Για τον προϊστάμενο του πατέρα του που δούλευε σκληρά στο εργοτάξιο κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών το όνομα «Σάββας Παρασκευόπουλος» ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι, «βάφτισε» τον καινούργιο εργάτη Μάικ Μίτσελ!

«Φειδίας»

Ο μετανάστης όμως ήθελε η οικογένειά του να κρατήσει μέσα της την Ελλάδα, γι’ αυτό στον μικρό Γιώργο, που γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1919, έδωσε το ενδιάμεσο όνομα «Φειδίας», στη μνήμη του ονομαστού γλύπτη που δημιούργησε δύο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κι εκείνος «έχτισε» μια αξιοζήλευτη καριέρα από την οποία κέρδισε τον θαυμασμό όχι μόνο για τα τεράστια κέρδη του, αλλά κυρίως για την εφευρετικότητά του!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ

Ο Τζορτζ λάτρευε τη γεωλογία και όταν αποφοίτησε -πρώτος στην τάξη του- από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας ασχολήθηκε με το πετρέλαιο. Η εταιρεία Mitchell Energy and Development Corp, την οποία ίδρυσε μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς ως μηχανικού πετρελαίου, αναδείχθηκε σε μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου στην Αμερική. Σε αυτό έπαιξαν τεράστιο ρόλο η αντισυμβατικότητα και η αποφασιστικότητα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία που πάντα πετύχαινε τους στόχους του, ακόμη και κόντρα στα δεδομένα.

Η εφεύρεση

Κάπως έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Μίτσελ άρχισε να χρησιμοποιεί την υδραυλική διάτρηση. Μια τεχνική που σε συνδυασμό με την αντίστοιχη υδραυλική ρωγμάτωση του βράχου καθιστά ιδιαίτερα οικονομική την εξαγωγή φυσικού αερίου από τα σχιστολιθικά πετρώματα. Η επαναστατική προσέγγιση υιοθετήθηκε άμεσα από τη βιομηχανία φυσικού αερίου και έφερε επανάσταση στις ΗΠΑ, που υπολόγισαν ότι με τη μέθοδο του Μίτσελ τα αποθέματά τους θα κρατήσουν 118 χρόνια, καθιστώντας τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες πηγές ενέργειας!

ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Ο ομογενής που μεταμόρφωσε τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται και την περιουσία του να εξαπλώνεται. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα έγινε ιδιοκτήτης 10.000 πετρελαιοπηγών και πηγών φυσικού αερίου! Τότε αρχίζει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα... Το 2002 πωλεί την εταιρεία -της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος- στην Devon Energy Corp αντί 3.500.000.000 δολαρίων και στρέφει το ενδιαφέρον του στο real estate! Στις ιδιοκτησίες της οικογένειας, που ανήκουν στην εταιρεία Mitchell Historic Properties με διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του, Γκραντ, απασχολούνται όλα τα μέλη της. Η κόρη του, Σέρινταν, έχει αναλάβει τη δημιουργία happening και αξιοθέατων που διατηρούν δυναμική και ζωντανή την ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Η εγγονή του, Λόρι, ασχολείται με την εσωτερική διακόσμηση όλων των ξενοδοχείων. Και είναι σίγουρο πως μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μίτσελ η τεράστια περιουσία που άφησε θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Φιλανθρωπία

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κάνει πολλές δωρεές για την αναβάθμιση του Γκάλβεστον. Αντίθετα από τον περιώνυμο γλύπτη της αρχαιότητας, που δεν μπόρεσε να σώσει τα αριστουργήματά του (τα χρυσελεφάντινα αγάλματα της Αθηνάς στον Παρθενώνα και του Δία στην Ολυμπία), ξοδεύει τεράστια κεφάλαια για την εκτίμηση, την προστασία και τη διατήρηση αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικών κτιρίων της πόλης που είχε πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές θύελλες και τυφώνες. Παράλληλα, ο ομογενής δωρίζει κληροδότημα ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών για την αειφόρο ανάπτυξη της επιστήμης και το ενισχύει με άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια, ιδρύει το Κέντρο Αναλυτικής Ερευνας στο Χιούστον, δωρίζει άλλα 35 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του τμήματος Φυσικής και χαρίζει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ίδρυμα «Cynthia and George Mitchell Foundation» για την προώθηση προγραμμάτων για τη σοφή χρήση των πηγών της γης.

WOODLANDS, Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΗ!

Μια ολόκληρη πόλη κοντά στο Μοντγκόμερι του Τέξας είναι δημιουργία του Μίτσελ. Το όνομά της είναι «Woodlands», από το επώνυμο της συζύγου του, Cynthia Woods! Η λαμπρή πόλη διαθέτει μηχανισμούς αποφυγής πλημμυρών, αλλά παρέχει και ιδιαίτερα ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης με ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση του περιβάλλοντος και των δέντρων. Ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε, εξυπηρετεί απόλυτα τον στόχο του Μίτσελ, που ήταν να δελεάσει όσους αναζητούσαν καλύτερη ποιότητα ζωής να μετοικήσουν στα μακρινά προάστια. Παρά τις «τσουχτερές» τιμές των σπιτιών και καταστημάτων, όταν πουλήθηκε στην εταιρεία του Χάουαρντ Χιουζ, το 2011, η Woodlands είχε φτάσει τους 97.000 κατοίκους!

ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ (ΦΑΛΑΚΡΟ) ΝΗΣΙ

Με την τεράστια περιουσία του, ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ χτίζει δεκάδες ξενοδοχεία και αγοράζει γη που μπορεί να πουληθεί σε πολλαπλάσιες τιμές. Μεταξύ όσων ανήκουν στην ιδιοκτησία του είναι και το Φαλακρό νησί (Bald Head Island) στη Βόρεια Καρολίνα. Με τα είκοσι χιλιόμετρα παραλίας στην αγκαλιά του Ατλαντικού να αποτελούν κράχτη, ο ομογενής το έχει μετατρέψει σε πανάκριβο θέρετρο για διακοπές, με ανακαινισμένα αγροτόσπιτα με γήπεδα γκολφ και αθλοπαιδιές, χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων! Την ίδια περίοδο χτίζει με δικά του έξοδα και τα περίφημα γήπεδα τένις του Πανεπιστημίου Α&Μ όπου φοίτησε και που φέρουν το όνομά του.