Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Διασχίζοντας την Ιωνία - Οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας - Συνεντεύξεις με Έλληνες της Σμύρνης

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Οδοιπορικό στην «Παλιά Ελλάδα» και στα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποίησε ο φακός του zougla.gr, συναντώντας τη γηραιότερη και τη νεαρότερη Ελληνίδα που ζουν στη

Σμύρνη, μια πόλη ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά για τους Έλληνες, στην οποία ελάχιστα πράγματα θυμίζουν πλέον το ιωνικό της παρελθόν.

Η Μαρία Βουγιούκα έγινε μόνιμη κάτοικος Σμύρνης σχεδόν… τυχαία: μελετώντας την τουρκική γλώσσα -μία από τις επτά που μιλάει η ίδια- προκειμένου να δώσει εξετάσεις για το Λιμενικό Σώμα, βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε το 2009 σε ξένη χώρα, αλλά σε γνώριμα εδάφη και πολύ κοντά στον τόπο καταγωγής της, τη Μυτιλήνη. 

Στη Σμύρνη, μία κατεξοχήν εμπορική πόλη και σε κομβικό σημείο, η Μαρία ασχολείται με τις μεταφράσεις, καθώς και με την εκμάθηση των ελληνικών χορών αλλά και της Φιλοσοφίας, σε Τούρκους οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν πιο κοντά σε εμάς και την κουλτούρα μας. Η ίδια μάλιστα διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κοινά από Έλληνες και Τούρκους χορευτικά γκρουπ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στη νέα της πλέον ζωή, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο να νιώσει σχεδόν «οικεία» στην πόλη της καταγωγής του παππού της και δηλώνει ενθουσιασμένη από την αντιμετώπιση και το ενδιαφέρον που εισπράττει από τους νέους της συμπολίτες. Τραβώντας διαχωριστική γραμμή μεταξύ Σμύρνης και υπόλοιπης Τουρκίας, σε επίπεδο κουλτούρας, νοοτροπίας, πολιτικής γραμμής και… διαδηλώσεων, όπως τονίζει η ίδια στο φακό του zougla.gr, «Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα να μιλάς στη Σμύρνη για την Ελλάδα και να μιλάς στην Ελλάδα για την Σμύρνη»...





Η Κατερίνα Βεντούρα είναι η… παλαιότερη Ελληνίδα Σμυρνιά, γεννηθείσα το 1921 και ήταν μωρό ως εννέα μηνών κατά την Μικρασιατική καταστροφή. Χάρη στη λεβαντίνικη (ιταλική) καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της, ήταν από τις ελάχιστες που κατόρθωσε να επιστρέψει στο σπίτι της έναν μήνα μετά τον διωγμό των Ελλήνων, τον Σεπτέμβριο του 1922. Από τότε… δεν το κουνάει από εκεί και παρά τις δελεαστικές προτάσεις από Τούρκους επιχειρηματίες να παραδώσει το σπίτι της, σε μια πρώην ελληνική γειτονιά που γλίτωσε από τις φλόγες. Οι εμπειρίες και οι εξιστορήσεις της είναι συγκλονιστικές…



Οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

zougla.gr