Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Economist: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της

Να πάει κόντρα στο κλίμα αισιοδοξίας που βγαίνει από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, θέλει ο «Economist» επιμένοντας ότι η Ελλάδα δε θα πετύχει τους στόχους της ανάκαμψης το 2014 και της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πεπεισμένο εμφανίζεται το γνωστό οικονομικό περιοδικό, πως η Ελλάδα, παρά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, δε θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναλυτικά το κείμενο:

«Ακόμα μια φορά η εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση ώθησε καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στη Βουλή κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, μολονότι οι οργισμένοι διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος ζητούν την παραίτησή της. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. ευρώ που τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη η Ελλάδα
Η ψηφοφορία της 17ης Ιουλίου που πρόκειται να κόψει 15.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ήταν δύσκολη, κυρίως επειδή ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είδε την κυβέρνησή του να χάνει έδρες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική.
Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να τραβήξει άσο από το μανίκι του για να κερδίσει τους διαφωνούντες. Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ανακοίνωσε πως το αντιλαϊκό 23% ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά στο 13% από την 1η Αυγούστου. Αν αυτό το μέτρο αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα, όπως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, θα μονιμοποιηθεί. Η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικοί, αλλά δέχτηκαν να το δοκιμάσουν. Η ανακοίνωση ήρθε πριν την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα για να παροτρύνει τους Ελληνες να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει ένα ελληνογερμανικό ταμείο στήριξης των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.
Η παράταξη του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου που πλέον είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αποδειχτούν πιο ισχυρές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος είναι απασχολημένος με την προετοιμασία της Ελλάδας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να διώξει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους αυτό το χρόνο και άλλους 11.000 το 2014. Οι πρώτοι που θα φύγουν θα είναι οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και θα τους ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. Η παλιά ζωή στο Δημόσιο με μεγάλους μισθούς και λίγες ώρες δουλειάς σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα τελείωσαν. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει για τα καλά» λέει ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
Το ΙΟΒΕ, ένα οικονομικό think tank λέει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές προβλέψεις του 4,6%. Η ανεργία από το 26,9% που είναι σήμερα αναμένεται να ανέλθει στο 30% τη νέα χρονιά και τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους του 2013 με μεγάλη διαφορά».
Το άρθρο παρουσιάζει μια παρόμοια, αλλά ελαφρώς καλύτερη κατάσταση για την Πορτογαλία και καταλήγει: «Ο βασικός ένοχος για την καθυστέρηση της ανάπτυξης είναι οι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που ήταν απαραίτητες για να κρατήσουν το πρόγραμμα διάσωσης on track. Αυτές οι προβλέψεις δύσκολα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των Πορτογάλων και των Ελλήνων στην ορθότητα του προγράμματος ή θα πείσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη πως η λιτότητα αποδίδει. Σε καμία περίπτωση, επίσης, δεν πρόκειται να δικαιώσει τις ελπίδες των Βρυξελλών ότι η Πορτογαλία θα απομακρυνθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και θα ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης. Καμία από τις δύο χώρες δεν είναι καν κοντά σε μια τέτοια προοπτική».

paraskhnio.gr