Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος σαν υλικό αποθήκευσης θερμότητας

Eνα απο τα πολλά εκμεταλλεύσιμα ορυκτά του Ελληνικού χώρου είναι ο ζεόλιθος. Ο φυσικός ζεόλιθος είναι ένα υλικό που δημιουργήθηκε δίπλα σε ηφαίστεια και η θέση του είναι σημαντική
όσον αφορά την ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Είναι ένα πορώδες αλουμινοπυριτικό υλικό που παράγεται σε πολλές συνθετικές μορφές (δηλαδή με εργαστηριακό τρόπο, π.χ. με τη τεχνική sol-gel) και σε διαφορετικές κρυσταλλικές δομές, μια απο τις οποίες είναι η δομή HEU, της οποίας η μοναδιαία κυψελλίδα απεικονίζεται στα αριστερά και η οποία είναι ίσως η πλέον διαδεδομένη μορφή κρυστάλλωσης του Ελληνικού φυσικού ζεόλιθου.
Η γενικός χημικός τύπος του ζεόλιθου είναι AmXpO2p · nH2O, όπου το Α μπορεί να είναι Ca, Na, K, Ba, Sr. Το Χ μπορεί να είναι Al, Si και το n ένας αριθμός. Oι ζεόλιθοι αποτελούνται απο τρισδιάστατα δίκτυα τετραέδρων AlO4 kai SiO4 διασυνδεομένων μέσω όλων των ατόμων οξυγόνου. Αυτά τα δίκτυα είναι ανοιχτά και περιέχουν κανάλια και διασυνδεόμενα κενά που γεμίζουν απο κατιόντα και μόρια νερού. Τα κενά αυτά καταλαμβάνουν ποσό μέχρι 50% του ολικού κρυσταλλικού όγκου των περισσοτέρων γνωστών ζεολίθων.
Οι ζεόλιθοι λόγω της κρυσταλλικής τους δομής, όπως και των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους βρίσκουν πολλές εφαρμογές στην γεωργία, στη κτηνοτροφία, στη χημεία, στη βιομηχανία, στη πυρηνική φυσική, και αλλού. Πρόκειται για ένα πολύ μελετημένο υλικό. Για αυτά θα βρείτε πολλές πληροφορίες και στο Ελληνικό διαδίκτιο. Για τη χρήση του Ελληνικού φυσικού ζεόλιθου όμως σαν υλικό αποθήκευσης θερμικής ενέργειας όχι. Πρίν μιλήσω όμως για αυτό θα πρέπει να κάνω μια δυσάρεστη και αναγκαία παρένθεση.
Χώρες όπως η Ελλάδα που έχει τέτοιο ορυκτό ζεόλιθο με καθαρότητα που φτάνει το 90% μπορεί να το εξορρύξει όχι μόνο για εξαγωγή αλλά και για τη καταστασκευή δευτερογενών προιόντων που θα εξάγονται ή θα πωλούνται μέσα στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ σωστή πολτική για το τρόπο εξόρρυξης και τον τρόπο εκμτάλλευσης ορυκτών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του κράτους σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και στο κακό προσανατολισμό της έρευνας που επικρατεί στην Ελλάδα. Και σε αυτό τα κόμματα αλλά και οι εκδότες και οι τραπεζίτες έχουν βάλει το χέρι τους διορίζοντας ανιαξιοκρατικά τον κάθε άσχετο, τεμπέλη, αναξιοπαθή, συνειδητοποιημένο, σαπρόφυτο, αυνανία και κλεφτολαμόγιο εκεί πού δεν πρέπει.
Oι υποδηματοποιημένοι της κυβέρνησης, αυτοί που θέλουν δήθεν να “Ελληνοποιήσουν” την “έρευνα” επί των υδρογονανθράκων με απώτερο σκοπό όμως να διορίσουν καθηγητές σε ΑΕΙ τους φίλους της παρέας τους και να επιβάλλουν τις “επιστημονικές” απόψεις των δανειστών για τα κοιτάσματα της Ελληνικής ΑΟΖ, εισάγουν ζεόλιθο απο τη Τουρκία, τη Βουλγαρία και αλλού
Μετά απο αυτή τη δυσάρεστη παρένθεση από την οποία η Ελλάδα χάνει χρήματα και θέσεις εργασίας ας επανέλθω στη ζυζήτηση για τους ζεόλιθους…

Όταν οι ζεόλιθοι θερμαίνονται π.χ. μέχρι τους 350 οC, τα μόρια νερού που περιέχουν φεύγουν στην ατμόφαιρα ενώ η προσφερόμενη θερμότητα φυλάσσεται στο υλικό χωρίς να ανέβει η θερμοκρασία τους για όσο καιρό επιθυμείται (σε ξηρές συνθήκες). Οι ζεόλιθοι μπορούν να επαναπροσροφήσουν μόρια νερού απο τον αέρα με αποβολή της θερμότητας που φύλαξαν και να επανέλθουν στην αρχική τους σύνθεση χωρίς να χαλάσει η δομή τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται συνέχεια.
Η ιδιότητα αυτή κάνει τους ζεόλιθους ένα πολύ καλό υλικό για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, αφού ο τρόπος που μεταβάλλει κατά το δοκούν το ρυθμό επαναπρόσληψης των μορίων νερού από το περιβάλλον καθορίζει και το ρυθμό αποβολής της ενδογενούς θερμότητας απο το πλέγμα τους.
Eνας συνθετικός ζεόλιθος, που χρησιμοποιείται ήδη σαν υλικό θερμικής αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας είναι ο ζεόλιθος με κρυσταλλική δομή 13X. Το κακό είναι ότι αυτός ο τύπος ζεόλιθου, που συντίθεται εργαστηριακά είναι ακριβός και συνεπώς δεν ενδείκνυται για την φύλαξη θερμικής ενέργειας λόγω υψηλού κόστους.
Το πείραμα απέδειξε ότι μέχρι τους 100 oC o φυσικός ζεόλιθος παρουσιάζει τις ίδιες καλές ιδιότητες που παρουσιάζει και ο συνθετικός ζεόλιθος 13Χ. Αυτή όμως είναι και η περιοχή της θερμοκρασίας που βασικά ενδιαφέρει τη συλλογή θερμικής ενέργειας από τον ήλιο, αφού η συμβατική θερμοκρασία λειτουργίας των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας είναι περίπου 100 οC.
Θα μου πείτε, “εντάξει, αυτά που λές για το ζεόλιθο ισχύουν και που μας το λές όμως τι αξία έχει;”
Η απάντηση είναi η εξής. Όταν οι καλές ιδιότητες ενός ορυκτού προιόντος αυξάνουν, τότε αυξάνει η χρήση του στη βιομηχανία (όπως και η τιμή πώλησής του) και αυτό έχει αξία γιατί δίνει δουλειές στον κόσμο και αυξάνει τη  σταθερότητα της χώρας στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη.
Μια πρώτη εφαρμογή θα μπορούσε να είναι η χρήση ζεόλιθου στη θέρμανση κατοικιών αντί της χρήσης ντίζελ. Το καλοκαίρι θα φυλλάσσεται η θερμική ενέργεια που θα προέρχεταιι απο ηλιακούς συλλέκτες και το χειμώνα θα χρησιμοποιείται. Mια άλλη εφαρμογή είναι στη κατασκευή πλυντηρίων. Μιά άλλη στη θέρμανση ειδικών χώρων, στα καφενεία κοκ.
Και για το χρυσό σας λέω ότι πρέπει με ορισμένες συνθήκες να εξορύσσεται αλλά να μη εξάγεται. Εσείς όμως ακούτε και πάλι τους αρνητές τών πάντων, τους φίλους των δανειστών και τους δοσίλογους, ακούτε τον κάθε εγκάθετο της διαπλοκής που τα ΜΜΕ της συμφοράς και της προπαγάνδας σας προβάλλουν.
Άν θέλετε ακόμη και άλλα δάνεια και υπανάπτυξη, τότε τα παρόντα κόμματα της Βουλής είναι η καλύτερη επιλογή. Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα που αν πεθάνει δεν θα μείνει τίποτα.
ΥΓ. Μια συζήτηση στο διαδίκτυο για ζεόλιθους είχα κάνει και το 2011. Από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει.


άλλες χρήσεις …

http://justiceforgreece.wordpress.com