Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τοποθέτηση της Άννας Μάνης Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΝΑΣ ΜΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Βουλευτής Πιερίας Νέας Δημοκρατίας.
Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις».

           
Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής στις 20-06-2013, που έγινε για το ψηφισθέν (στις 25-6-2013) Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,   τόνισε ότι η θέσπιση του παρόντος σχεδίου νόμου περί της «συμπλήρωσης των διατάξεων του Εθνικού Κτηματολογίου» αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, επειδή  στην κτηματογράφηση της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας  μέχρι και σήμερα δεν έχει επιτευχθεί μια αξιόπιστη καταγραφή της εθνικής και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε, κινείται το παρόν σχέδιο νόμου μαζί με μια σειρά από θετικά στοιχεία για το κράτος, την οικονομία, και κυρίως τους πολίτες. Μέσω της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, παρέχεται στη χώρα ένα σημαντικό, ίσως όχι άμεσο,  και εύκολα αντιληπτό, αναπτυξιακό εργαλείο.
 Η διευκόλυνση της επενδυτικής δραστηριότητας ενισχύεται, μέσω της συγκέντρωσης επικαιροποιημένων και έγκυρων, στο εξής, στοιχείων για κτηματολογικά και γεοχωρικά δεδομένα, όπως για τους περιορισμούς σε αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura 2000 και άλλα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης παύει να αποτελεί πλέον μια τροχοπέδη για την ανάπτυξη, όπως ήταν το ισχύον νομικό πλαίσιο, που δεν ευνοούσε την ολοκλήρωση του έργου. Επίσης υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιτυγχάνεται και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του συστήματος κτηματογράφησης, αφού δημιουργείται ένας νέος Ενιαίος Οργανισμός, η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.», που αφ’ ενός διατηρεί το δημόσιό του χαρακτήρα, αφ’ ετέρου θεραπεύει τα προβλήματα λειτουργίας απ’ το διασκορπισμό των αρμοδιοτήτων κατά το παρελθόν.
            Στη συνέχεια επεσήμανε, ότι μείζον πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση σημαντικών υπηρεσιών, όπως είναι τα δασαρχεία και ιδίως τα υποθηκοφυλακεία.  Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Πιερία, στο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσής του έχει σταματήσει η ενημέρωση των μερίδων από τον Αύγουστο του 2010. Εδώ και τρία (3) σχεδόν χρόνια δεν είναι ενημερωμένες οι μερίδες του υποθηκοφυλακείου, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των συναλλαγών, κυρίως να μην υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, ακόμα και για τα ακίνητα του Δημοσίου. Συνεπώς είναι αναγκαία η εξέταση τρόπων βελτίωσης της στελέχωσης και μηχανογράφησης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, η οποία είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει σε μια ταχύτερη ανάπτυξη, μαζί με τις υπόλοιπες ευνοϊκές διατάξεις.  

Καταληκτικά πρότεινε, ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για την εύρυθμη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων οι προϊστάμενοι αυτών να είναι επιστήμονες με σχετική επιστημονική κατάρτιση, γεγονός, που θα συντελέσει ιδιαίτερα στην εύρυθμη λειτουργία τους και κάλεσε όλους να  υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, γιατί απ’ τα προαναφερθέντα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι για την πατρίδα η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.