Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ; (ΠΑΣΚΕ)

Πλήρη αποδοχή και νομιμοποίηση της μείωσης των κατώτερων μισθών και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όλων των αντεργατικών παρεμβάσεων (μνημονιακοί νόμοι), που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση στους μισθούς και στις Συλλογικές Συμβάσεις, έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συμπράττοντας με τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον ΣΕΒ να προβάλλει τις δικές του αντεργατικές απαιτήσεις.

Η υπογραφή μεταξύ των τριών εργοδοτικών οργανώσεων - πλην ΣΕΒ - και της ΓΣΕΕ της λεγόμενης «Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2012-2013» όχι μόνο δεν περισώζει τίποτα, αλλά επί της ουσίας μονιμοποιεί και - με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ - νομιμοποιεί την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, θυσιάζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στη λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και υποσκάπτει την αγωνιστική διεκδίκηση και την οργάνωση της πάλης για την αποτροπή νέων χειρότερων μέτρων. Ο ισχυρισμός περί «διάσωσης» του επιδόματος γάμου, και αυτή προσωρινή, δεν μπορεί να αντισταθμίσει στο ελάχιστο την τεράστια ζημιά που προκαλεί η αποδοχή των κατακρεουργημένων μισθών και των καταργημένων συμβάσεων, ο συμβιβασμός με το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα που επιβάλλουν οι εργοδότες μέσα στις επιχειρήσεις τους.

Όλη η ρητορεία με την οποία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπερασπιζόταν τους μισθούς κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αφού αποδέχεται ως τετελεσμένο γεγονός τη σφαγή των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ επιχειρεί να κρύψει ότι αποτελεί Δούρειος Ίππος του κεφαλαίου για την προώθηση των αντεργατικών του επιδιώξεων. Και βέβαια δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη ΓΣΕΕ η μη υπογραφή από τον ΣΕΒ της συμφωνίας, αφού πλέον οι βιομήχανοι, έχοντας λυμένα τα χέρια τους, θα αλωνίζουν στις επιχειρήσεις τους - κάτεργα, αξιώνοντας ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, κάτι που έσπευσαν να κάνουν αμέσως ζητώντας να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο «Βήμα Διαλόγου», που είχαν θεσμοθετήσει πάλι με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πριν από 5 χρόνια.

«Ζωντανή» η Σύμβαση με «νεκρούς» τους εργάτες

Την άνευ όρων παράδοση στις αξιώσεις του κεφαλαίου και στις αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί εκ των υστέρων να την παρουσιάσει ως αναγκαστική επιλογή. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση «δεν έγινε με ελευθερία», αλλά με την υπογραφή «κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων»! Τώρα, πώς γίνεται να κρατιέται «ζωντανός» ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων, τη στιγμή που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την υπογραφή της, αποδέχτηκε τα 586 και 511 ευρώ μεικτά που νομοθέτησε μονομερώς η κυβέρνηση, μόνο η ηγεσία της ΓΣΕΕ μπορεί να το απαντήσει. Εκτός και αν δεν κατανοεί την τεράστια πολιτική διαφορά μεταξύ ενός νόμου που ψηφίζει η κυβέρνηση, και του γεγονότος ότι η ίδια η ΓΣΕΕ συνυπογράφει και αποδέχεται και αυτή τα αποτελέσματα αυτού του νόμου που μέχρι χτες φραστικά «έστηνε στον τοίχο»...

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να συγκαλύψει την αντεργατική επιλογή της, προβάλλοντας τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου, τη στιγμή που αποδέχεται ατόφια όλα τα αντεργατικά τερατουργήματα και τα αποτελέσματα που παράγουν. Μάλιστα, ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, μαζί και η παράταξή του η ΔΑΚΕ, έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την υπογραφή τους «μέρα νίκης του κοινωνικού διαλόγου»! Αλλά φαίνεται ότι για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ η νομιμοποίηση της μείωσης των κατώτερων μισθών κατά 32% και 22% είναι ντροπή όταν το κάνει η κυβέρνηση και «νίκη» όταν το αποδέχονται και το νομιμοποιούν τα συνδικάτα. Σε αυτόν όμως τον παραλογισμό μπορείς να οδηγηθείς όταν θεωρείς τους εργοδότες «εταίρους» και τον «κοινωνικό διάλογο» μαζί τους και τα αποτελέσματα που αυτός έχει σε βάρος των εργατών, «βάθρο της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, τα δε αποτελέσματά του θα πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλους», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται και στο προοίμιο της Σύμβασης.

Είναι στο χέρι των εργαζομένων να δώσουν απάντηση σε αυτό το καθεστώς σύγχρονης δουλείας, που θέλουν να επιβάλλουν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Να απαντήσουν με οργάνωση, αλληλεγγύη και δυνάμωμα της ταξικής πάλης κατά κλάδο, εργοστάσιο, τόπο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι να απορρίψουν με τη δύναμη της οργάνωσής τους, τους εκβιασμούς σε βάρος τους προκειμένου με την απειλή της ανεργίας, των απολύσεων να δεχθούν να δουλεύουν χωρίς ωράριο και με μισθούς 400 και 500 ευρώ. Εδώ και τώρα πρέπει να γίνει καθολικό αίτημά τους η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες τους, με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις. Να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες διαχωρισμού των εργαζομένων, οι εκβιασμοί που τους καλούν να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της τζάμπα εργασίας. Οι εργάτες όλων των ηλικιών χρειάζεται να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων. Να δυναμώσει η γραμμή της ταξικής πάλης και όχι της κοινωνικής συναίνεσης. Να απαλλαγούν οι εργάτες από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πρέπει να αποδεχθούν ως τετελεσμένους τους νόμους, τα σχέδια του ΣΕΒ και της μεγαλοεργοδοσίας.

Όλοι για έναν και ένας για όλους για να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν!».



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ