Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μέσα σ’ ένα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Νέας Εφέσου, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Πασχαλινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Στουπί»

   Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μέσα σ’ ένα ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Νέας Εφέσου, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Πασχαλινές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις από τον
Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Στουπί» Νέας Εφέσου, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου 2013. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του συλλόγου και αναβίωση του τοπικού εθίμου της τσουκνίδας.
 



Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πλήθος κόσμου κατέκλεισε το διαμορφωμένο χώρο δίπλα στο εξωκλήσι και παρακολούθησε τους καθιερωμένους από τον πολιτιστικό σύλλογο τα τελευταία χρόνια ιππικούς αγώνες, με συμμετοχή πλήθους αναβατών από τη γύρω περιοχή. Επιβλητικά και ρωμαλέα άλογα με τους επίδοξους αναβάτες τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το άγγιγμα της πρωτιάς. Ακολούθησε η βράβευση των νικητών με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και ένα αρνί, ενώ σε όλους τους αναβάτες δόθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής. Στη συνέχεια η πομπή των αλόγων ξεκίνησε για την εθιμοτυπική πορεία της στους δρόμους της Νέας Εφέσου.

           
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν κάτω από τον ίσκιο των πανύψηλων δέντρων με τα τέσσερα χορευτικά τμήματα του συλλόγου να παρουσιάζουν χορούς από πολλές περιοχές της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Καραμανώλη Ιωάννη. Στη συνέχεια αναβίωσε «Το έθιμο της τσουκνίδας», όπου μέλη του συλλόγου χόρεψαν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς, με το ιδιαίτερο γνώρισμα ότι ο πρώτος ή η πρώτη του χορού να κρατάει ένα μάτσο με τσουκνίδες. Το έθιμο της τσουκνίδας φαίνεται ότι έχει άμεση σχέση με την περίοδο που η περιοχή ήταν σκλαβωμένη στους Οθωμανούς. Ένα μάτσο από τσουκνίδες, είχε γίνει την εποχή εκείνη το μέσον μέσα στο οποίο οι σκλαβωμένοι έλληνες αντάλλασσαν τα επαναστατικά τους μηνύματα με ασφάλεια. Το γεγονός ότι η ανταλλαγή αυτή των μηνυμάτων γίνονταν κατά τη διάρκεια ενός χορού, ενός γλεντιού, βοηθούσε αφάνταστα στο να μην υποψιάζονται τίποτα οι Τούρκοι. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει επίσης ότι το μάτσο από τις τσουκνίδες χρησιμοποιούνταν από την πρώτη γυναίκα του χορού για να διώχνει τους επίδοξους μουσουλμάνους οι οποίοι προσπαθούσαν να παρενοχλήσουν τις ελληνίδες κοπέλες που χόρευαν.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Δίου – Ολύμπου Φαρμάκης Γεώργιος, Κιάφας Πέτρος, Ζούνζουρα Σοφία και Τζιμήτρη Μαρία, ο δημοτικός σύμβουλος Λάππας Νικόλαος, ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Νέας Εφέσου Κατιρτζής Δημήτριος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Κουκοδήμου Παπαργυρίου Ιωάννης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος» Δημητριάδης Ιωάννης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες» Γκριμούλα Ευαγγελία και ο πρόεδρος του συλλόγου Κοκκινοπλιτών Ν. Πιερίας «Ο Όλυμπος» Σιαμάτρας Δημήτριος.

Πριν το κοινό γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Στουπί» κύριος Κατσαρέλας Χρήστος ευχαρίστησε για την παρουσία τους όλους τους επισήμους, τους ιδιοκτήτες των αλόγων που συμμετείχαν στους αγώνες, ιδιαιτέρως τον ιππικό όμιλο «Δίον» που κάθε χρόνο ενισχύει με τη συμμετοχή του τις προσπάθειές του συλλόγου, τα μέλη του συλλόγου και όλους τους κατοίκους της περιοχής και ευχήθηκε οι εκδηλώσεις αυτές να πραγματοποιηθούν με υγεία και δύναμη και την επόμενη χρονιά. Στους παρευρισκόμενους τέλος, προσφέρθηκαν άφθονο κρασί καθώς και χειροποίητα γλυκά και πίτες, φτιαγμένα από τις κυρίες του χωριού.