Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Παρουσίαση των ενεργών Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος σε μια προσκυνηματική περιήγηση από την Π.Ε.Πιερίας

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 
 Μια ενδιαφέρουσα  προσκυνηματική περιήγηση με στόχο την προβολή  των
συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας, διοργάνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  κ. Σοφία Μαυρίδου, στα ενεργά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους  Κατερίνης
και Πλαταμώνος,  προκειμένου  να αναδειχτούν σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και σε ομόδοξες χώρες για την προσέλκυση ταξιδιωτών θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Σ' αυτή  τη   δράση της Π.Ε.Πιερίας για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία,  φιλοξενήθηκαν αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  η Διευθύντρια του προσκυνηματικού κέντρου “ΣΟΛΟΥΝ” του ταξιδιωτικού Γραφείου «Mouzenidis Travel», κ. Ελένη Ναουμιδου και η συνεργάτης της κ. Ελίνα Κουμπατίδου.   Την τηλεοπτική κάλυψη ανέλαβε το τοπικό κανάλι της Πιερίας, ΔΙΟΝ τηλεόραση, με  τη  συμμετοχή του διευθυντή  ειδήσεων του καναλιού,  κ. Χρίστου Χατζημίση.
  
Την οργάνωση της περιήγησης είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Δημήτρης Ρουκάς και  η παρουσίαση των ενεργών Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους  Κατερίνης και Πλαταμώνος έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του  Αρχιμανδρίτη και Γενικού  Αρχιερατικού  Επιτρόπου της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, π. Ιωακείμ Οικονομίκου.

 Ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός γνωρίζει μια αξιοσημείωτη άνθηση τα τελευταία χρόνια καθώς  θεωρείται πλέον η πιο δυναμική μορφή ειδικού τουρισμού. Ενδιαφέρον γι' αυτόν δεν εκφράζουν μόνο οι ορθόδοξοι επισκέπτες της Ελλάδας αλλά και οι επισκέπτες από ξένες χώρες.  Ο προσκυνηματικός τουρισμός απευθύνεται  σε επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν τα αποτυπώματα της πνευματικής παράδοσης και της εκκλησιαστικής ζωής ενώ παράλληλα συμβάλει στη διατήρηση των θρησκευτικών και λατρευτικών στοιχείων της περιοχής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανέφερε ότι « η  Πιερία διαθέτει πλήθος προσκυνημάτων και διαδρομών, που αποτελούν σημεία αναφοράς για την ανάπτυξη της τάσης των θρησκευτικών περιηγήσεων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την προσκυνηματική διαδρομή στις ενεργές Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τότε μπορεί να μιλάμε μετά βεβαιότητας για έναν προσκυνηματικό προορισμό αξιώσεων, που επιβάλλεται να προβάλουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο  εξωτερικό. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε την προσέλκυση νέων τουριστών στην περιοχή μας που οδηγεί στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, καθώς και την  επέκταση της τουριστικής μας περιόδου. Όμως,  δε πρέπει να ξεχνάμε  ότι  η προσκυνηματική περιήγηση στα μοναστήρια δεν είναι μια απλή αφορμή για αναψυχή, αλλά ένα μέσο πνευματικής αναγέννησης,  με επίσκεψη σε άγιους χώρους, πληρωμένους με τη  χάρη και την ευλογία που απαιτούν σεβασμό στην ιερότητα των χώρων και της λειτουργικής ζωή τους».
  
Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Πιερία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τουριστικής της κίνησης. Τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια που υπάρχουν στον Όλυμπο, στα Πιέρια και σε άλλους χώρους της Πιερίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απλούς επισκέπτες όσο και για τους πιστούς και τους προσκυνητές που ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Τα μοναστήρια, δείχνουν τη διασύνδεση της τέχνης με την  ορθόδοξη θρησκευτική λατρεία, είναι τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Ειδικότερα τα ενεργά μοναστήρια,  μπορούν να προσφέρουν  κυριολεκτικά αναψυχή στον επισκέπτη προσκυνητή.

Όπως,  ανάφερε,  ο Αρχιμανδρίτης  και Γενικός   Αρχιερατικός   Επίτροπος  της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, π. Ιωακείμ Οικονομίκος, τα Ιερά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστη θρησκευτική ποιμαντική δραστηριότητα μέσα από την πνευματική διαπαιδαγώγηση και την εκκλησιαστική επιμόρφωση του πιστού.

Οι προσκεκλημένοι ακολούθησαν μια προσκυνηματική διαδρομή η οποία ξεκίνησε από τη  Νότια Πιερία από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο (Παλαιό Μοναστήρι) και στο Λιτόχωρο (Νέο Μοναστήρι) στη  συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα. Το οδοιπορικό συνεχίστηκε προς την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κορινού και μετά με πορεία προς την Βόρεια Πιερία επισκέφτηκαν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μακρυράχης στη  Μικρή Μηλιά για  να καταλήξουν στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό, αποτυπώνοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορίας, της θρησκευτικότητας και του φυσικού τοπίου, που συνθέτουν τη μοναδικότητα του Πιερικού τόπου.

Συγκεκριμένα,  επισκέφτηκαν το Παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της νότιας πτέρυγας των κελιών και ενίσχυση της θεμελίωσης της νότιας και δυτικής πτέρυγας της παλαιάς Ι. Μονής,  όπου προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπου. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο Νέο Μοναστήρι στο Λιτόχωρο που αποτελεί ανδρική κοινοβιακή Μονή. Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του 1860 λειτουργεί το νέο σκευοφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας το οποίο επισκέφτηκαν και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα τα οποία φυλάγονται εκεί. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευματίσουν ένα παραδοσιακό μοναστηριακό γεύμα. Η Μονή προσπαθεί και ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα το αγιορείτικο τυπικό και οι γυναίκες εκκλησιάζονται στο εξωτερικό καθολικό της Μονής.

Στη  συνέχεια η ομάδα  επισκέφτηκε  το νέο γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου,  όπου τους υποδέχτηκε η Ηγουμένη Αικατερίνης και τους πρόσφερε γλυκίσματα και  ένα ζεστό αφέψημα από βότανα του Ολύμπου.  Ακολούθως,  προσκύνησαν το ιερό λείψανο (χέρι) του Οσίου Εφραίμ του Σύρου που μεταφέρθηκε στο μοναστήρι από τη Συρία τον Ιούλιο του 2006.

Στην πορεία προς  την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μακρυράχης πέρασαν από το γυναικείο ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στον Κορινού. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης που βρίσκεται  έξω από τη Μικρή Μηλιά και κοντά στην Παλιόστανη, που ήταν ανδρώα μονή και σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή, τους καλωσόρισε η Ηγουμένη Νεκταρία, που  τους κέρασε γλυκίσματα και ένα τονωτικό καφεδάκι, ενώ  τους συνόδευσε ως το Αγιονέρι που βρίσκεται λίγο έξω από την Μονή σε μία πανέμορφη ρεματιά για να  ανάψουν  ένα κερί.

Η προσκυνηματική περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό- παλαιό ανδρικό μοναστήρι- που ανασυστάθηκε το 1987 και λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία Στο Μοναστήρι προσκύνησαν το Ιερό λείψανο (οστό) του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας και τους προσφέρθηκε το ημερήσιο μοναστηριακό γεύμα.

Στα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Πιερίας ανήκει και η ανδρική ενεργή Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Λιβάδι Κολινδρού,  που αποτελεί Μετόχι Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και  συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές.

Κατά τη  διάρκεια της διήμερης περιήγησης επισκέφτηκαν και το Επισκοπικό Μουσείο,  που στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και περιέχει προσωπικά αντικείμενα του ακαδημαϊκού Μητροπολίτη Βαρνάβα. Περιέχει ακόμα αντικείμενα των Μητροπολιτών Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα (1904 - 1933), Κωνσταντίνου Κοϊδάκη (1934 - 1954) και του νυν Μητροπολίτου Αγαθονίκου (1985 - ) καθώς και εικόνες του 19ου και του 20ου αιώνος. Επίσης στον χώρο του Επισκοπικού Μουσείου, φιλοξενούνται εκθέσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση στα ενεργά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς επεσήμανε ότι  «με την άριστη συνεργασία που είχαμε με την Ιερά Μητρόπολη και με σεβασμό στους ιερούς τόπους της Πιερίας, πετύχαμε να παρουσιάσουμε με μια ολοκληρωμένη προσκυνηματική περιήγηση,  τα ενεργά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, την ιστορίας τους αλλά και το Ορθόδοξο ποιμαντικό τους έργο».