Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τα πάνω-κάτω φέρνει το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» της κυβέρνησης ...

Τι αλλαγές φέρνει και τι περιλαμβάνει για φόρους ακινήτων, ρυθμίσεις χρεών, δημόσιο και αγορά...

Νέες μεγάλες ανατροπές που θα φέρουν «τα πάνω-κάτω» στις ζωές
εκατομμυρίων νοικοκυριών κρύβει το πολυνομοσχέδιο -«σκούπα» με τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Με αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, αλλά και επαφές με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να κλείσει μέχρι μεθαύριο και τις τελευταίες λεπτομέρειες για να περάσει με διαδικασίες-«εξπρές», σε δύο μόλις μέρες συζήτησης στη Βουλή, τις νέες ρυθμίσεις χρεών, το «νέο» φόρο στα ακίνητα και τις αλλαγές στο ΦΠΑ.

Δύσκολες θεωρούνται και οι αποφάσεις για τις απολύσεις στο δημόσιο και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που θεωρούνται όμως «κλειδί» για να εγκριθούν και να έρθουν άμεσα τα 2,8 δισ.ευρώ, μέσα στον Απρίλιο κιόλας.

Φόροι ακινήτων

«Μονιμοποιείται» το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά μειώνεται κατά 15% και …βαπτίζεται «Ενιαίος Φόρος», όπως και ο ΦΑΠ που θα εισπραχθεί και το 2013. Παράλληλα μπαίνουν οι βάσεις για τη διεύρυνση των ακινήτων που υπάγονται στο νόμο (αγροτεμάχια κλπ), αλλά από το 2014. Σήμερα συνεδριάζει μάλιστα και πάλι, μετά από 2,5 μήνες διακοπής εργασιών, η διακομματική επιτροπή που θα βάλει την δική της «πινελιά» στο «νέο» φόρο ακινήτων.

Την ίδια στιγμή μπαίνουν και οι «βάσεις» για το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014. Σε κάθε περίπτωση ο Ενιαίος Φόρος φέτος θα εισπραχθεί με τις «φουσκωμένες» αντικειμενικές από το 2007, όπως ισχύουν σήμερα.

Ρυθμίσεις χρεών

Στην αγορά αλλά και στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός για την τελική μορφή της ρύθμισης για τα χρέη στο δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Τα παζάρια με την Τρόικα είναι συνεχή, για να μπορέσουν να ενταχθούν και όσοι το δυνατόν περισσότεροι από τους «συνεπείς» φορολογουμένους (τουλάχιστον οι μικροφειλέτες με έως 5.000 ευρώ χρέη) στην ρύθμιση με τις 48 και πλέον μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση αφορά στα δυσθεώρητα χρέη των 56 δισ. που είχαν δημιουργηθεί έως τέλος του 2012, αλλά πιθανότατα θα επεκταθεί και στα χρέη που «γεννήθηκαν» στις αρχές του 2013. Αν και φαντάζει «ευνοϊκή», είναι και άκρως επικίνδυνη αφού οι διατάξεις όσοι δεν ανταποκριθούν στους όρους της νέας ρύθμισης, θα χάσουν την «τελευταία ευκαιρία» που τους δίδεται για να μη …χάσουν «τα πάντα». Ακόμα και για την παράλειψη μίας δήλωσης στο μέλλον ή για καθυστέρηση μίας μηνιαίας δόσεως, ακόμα και για 5 ευρώ, χάνονται τα ευεργετήματα της ρύθμισης (ενημερότητα κλπ) ενώ ξεκινούν άμεσα και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει όλη την οφειλή και όχι μόνο τη δόση που καθυστέρησε.

Παράλληλα το νομοσχέδιο καταργεί την «πάγια» ρύθμιση που έδινε (θεωρητικά) έως και 48 δόσεις και αντικαθίσταται από νέα που θα προσφέρει σε όλους 12 μήνες περιθώριο να εξοφλήσουν εντός του έτους τους φόρους της χρονιάς.Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως οι δόσεις θα είναι έντοκες και όχι άτοκες.

Με άλλη διάταξη, προβλέπεται προσωρινή «διαγραφή» των ανεπίδεκτων είσπραξης χρεών. Εκτός από εκείνα που διαπιστωμένα και μετά από νομικές ενέργειες της εφορίας, δεν μπορεί να εισπράξει το δημόσιο, ο νόμος θα αναφέρει πως στην ίδια μοίρα μπαίνουν συλλήβδην και όλα τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 200 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται και νέο σύστημα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ, σε δύο αντί για τρεις δόσεις, αλλά με μια σχεδόν «συμβολική» προκαταβολή (πχ από 10 ευρώ μόλις).

Δημόσιο

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει και συγκεκριμένο (ποσοτικοποιημένο) στόχο για την κινητικότητα στο δημόσιο. Σε συμφωνία με την Τρόικα, θα υπάρξουν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 από φέτος. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα. Δηλαδή για κάθε απόλυση θα γίνεται μία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ενώ δεν θα ισχύσει αυτή η αναλογία για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση τριών πλασματικών ετών.

Αγορά

Στη Βουλή θα κριθεί τελικώς και το «στοίχημα» του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και θα προβλέπει ότι επιτρέπεται –αν θέλουν- στα μικρά καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, ενώ και τα μεγαλύτερα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο 6 ή 7 Κυριακές, οι οποίες θα είναι στη διάρκεια των γιορτών και των εκπτώσεων...