Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κάτω τα χέρια από τα μουσεία, κύριοι συνδικαλιστές. Δεν είναι δικά σας!

Μας το έστειλε η  elzoni.gr..... Ευχαριστούμε πάρα πολύ 

14/03/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 Μπορούμε να πληροφορηθούμε τι ενδιαφέρον μπορεί να έχουν για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού οι τουρίστες που κάνουν ένα μακρινό ταξίδι – από την Αμερική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, αλλά και την Ευρώπη – για να δουν την Ακρόπολη και το Μουσείο της, τη Βεργίνα και τους θησαυρούς της, τις Μυκήνες, την Κνωσό, το Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου και όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας; 

Και όμως. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο (το… οργανόγραμμα) στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς μας χώρους μπήκε λουκέτο την περασμένη Παρασκευή, 8 Μαρτίου, ενώ αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις (με κλείσιμο των μουσείων) να συνεχιστεί μέχρι τις… 19 Μαρτίου. 

Μετά, ανακοινώθηκε επισήμως ότι την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι ήσαν ανοικτά. 

Την ίδια μέρα (την περασμένη Τετάρτη), πληροφορηθήκαμε πως «κάποια από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα μείνουν κλειστά ως τις 19 Μαρτίου. 

Δηλαδή, τι θα γίνει τώρα; Θα παίρνουν οι τουρίστες… δελτίο λειτουργίας των μουσείων πότε από το υπουργείο και πότε από τους συνδικαλιστές του;

Συγγνώμη, αλλά οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι αρχαιολόγοι και όλοι όσοι (κακή τη μοίρα) εμπλέκονται δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταστρέφουν τον τουρισμό, που αυτή τη στιγμή αποτελεί την μοναδική πηγή άμεσων εσόδων για τη χώρα. 

Δεν είναι ανεκτό να προχωρούν σε τέτοιου είδους δολιοφθορά, επειδή, λέει, διεκδικούν αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού και την απόσυρση του… προσχεδίου του Οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. 

Ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής-Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο μπορούν να διεκδικούν ό,τι θέλουν και να έχουν άποψη για ό,τι θέλουν και να διαδηλώνουν όσο θέλουν στη Μπουμπουλίνας, στη Βουλή και όπου αλλού θέλουν. 

Αλλά όλα αυτά μπορούν να τα κάνουν με ανοιχτά μουσεία. 

Διότι αν η χώρα δεν έχει έσοδα, δεν αντιλαμβάνομαι από πού θα πληρώνονται τους μισθούς τους – προς το παρόν πάντως, τους λαμβάνουν (τους μισθούς) από το τρισκατάρατο μνημόνιο. 

Και διότι, από όσο γνωρίζω, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της πατρίδας μας ανήκουν σε όλους τους Έλληνες – και πάντως δεν ανήκουν στους διαμαρτυρόμενους. 

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. 

Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή. 

Το θέμα είναι εθνικό. 

Αν δεν τους αρέσει το προσχέδιο του οργανογράμματος του υπουργείου – σημειώστε ότι τις απεργίες τις ξεκίνησαν πριν το λάβουν στα χέρια τους – με γεια τους με χαρά τους. 

Ας διαμαρτυρηθεί όσο θέλει και με όποιον τρόπο θέλει, αλλά κάτω τα χέρια από τα μουσεία. 

Δεν είναι δικά τους! 

Δεν έχουν δικαίωμα, βρε αδελφέ να παίζουν με το ψωμί της χώρας. 

Πόσες φορές θα το πούμε; 

Η κυβέρνηση οφείλει με κάθε μέσο να κρατήσει ανοιχτά τα μουσεία. 

Και όταν λέω με κάθε μέσο, το εννοώ. 

Αλίμονο αν πάει τέτοιο μήνυμα στο εξωτερικό τώρα που αρχίζει η τουριστική σεζόν.
  

Υ.Γ. Επίσης, μήπως είναι δυνατόν επιτέλους να μας εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται να αυξάνουν οι επισκέψεις στα μουσεία και να πέφτουν τα έσοδα; Μήπως επ' αυτού έχουν να μας πουν κάτι αυτοί που θεωρούν εαυτούς ιδιοκτήτες των αρχαιολογικών μας θησαυρών;

Διότι μόλις προχθές η ΕΛΣΤΑΤ μας ενημέρωσε (για άλλη μία φορά) πως κατά 9,6% αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας τον Νοέμβριο του 2012, αλλά οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.