Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Στο «κουρείο» των Βρυξελλών η Κύπρος...

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη.

Ορατός ο κίνδυνος των απολύσεων...
Νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην
Τράπεζα Κύπρου κατά 22% έως 25%, φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να...
 κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί των κομμάτων μεταβαίνουν σήμερα στην έδρα της Ε.Ε. για να συζητήσουν στο Eurogroup.

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού 3 δισ. ευρώ.

Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, προς το παρόν θα απορροφηθούν στην αποκαλούμενη "καλή τράπεζα", χωρίς όμως να αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013. Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 22/3/2013. Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία. Αυτό δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τόνι Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο δίνουν αξιωματούχοι μεγάλων ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε δηλώσεις, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές, που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης, είπε ότι συζητούνται διάφορα αριθμητικά δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ποιες πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων υπάρχουν.

Βροχή υποβαθμίσεων από Moody's

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο και των τριών μεγάλων τραπεζών της Κυπριακής δημοκρατίας —Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα— επικαλούμενος τους υφιστάμενους κινδύνους οι καταθέτες να υποστούν σημαντικές ζημίες και να επιβληθούν περαιτέρω έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν.

Μειώνονται άμεσα από Caa2 σε Caa3 οι αξιολογήσεις του Moody's για τις καταθέσεις και τα μακροπρόθεσμα αξιόγραφα στις τρείς τράπεζες αυτές, ενώ ο οίκος ενδέχεται να υπάρξει και νέα υποβάθμισή τους, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του.

Ψηφίστηκαν δυο νομοσχέδια

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα το βράδυ της Παρασκευής, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και το νομοσχέδιο για την Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης .

Ο νόμος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου Κεντρική Τράπεζα Κύπρου Η συζήτηση συνεχίζεται για το κρίσιμο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Τραπεζών, που αφορά ιδιαίτερα την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Επίσης το βράδυ της Παρασκευής, με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών.

Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.

Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.