Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με ξεχωριστή ζωντάνια και ενθουσιασμό τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Λιτοχώρου παρουσίασαν τη δική τους γιορτή για την 25η Μαρτίου.

   Με ξεχωριστή ζωντάνια και ενθουσιασμό τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Λιτοχώρου παρουσίασαν τη δική τους γιορτή για την 25η Μαρτίου. Η γιορτή περιελάμβανε θεατρικά δρώμενα μέσα από τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας.

Τα παιδιά παρουσίασαν “τον ηρωϊκό αγώνα των Σουλιωτών”, “το θούριο του Ρήγα”, “τους ήρωες του 21”, “το τραγούδι της Λευτεριάς”. Στην ομιλία της η διευθύντρια του Σταθμού Νίκα Μάνου Κατερίνα είπε μεταξύ άλλων: 

“Η 25η Μαρτίου του 1821 είναι μια ένδοξη σελίδα της ελληνικής ιστορίας γιατί ο λαός τόλμησε να ξεσηκωθεί ενάντια σε μια τεράστια αυτοκρατορία και να διεκδικήσει με την καρδιά του και το αίμα του την Ελευθερία του. 
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες υπέμειναν φοβερά βασανιστήρια, δυσβάσταχτους φόρους, βίαιους εξισλαμισμούς, ληστείες, σφαγές, παιδομάζωμα. Η ελπίδα όμως και η πίστη δεν έσβησαν ποτέ από τις καρδιές τους. Έγιναν τραγούδι και ύμνος που απλώθηκε σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό και πόλη και μεταμορφώθηκε σε δύναμη όλων των σκλαβωμένων Ελλήνων ενάντια στον βάρβαρο κατακτητή.
Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν μια τυχαία εξέγερση. Δεν στηρίχτηκε ούτε σε συμπτώσεις, ούτε είχε ως στόχο του προσωπικά συμφέροντα. Ήταν ώριμο αποτέλεσμα της βούλησης των Ελλήνων να ζήσουν για μια ακόμη φορά ελεύθεροι, ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους και την ιστορική τους μοίρα που τους θέλει πάντα να αγωνίζονται με αυτοθυσία και να μεγαλουργούν.


Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς”, γράφει ο Κολοκοτρώνης στα Απομνημονεύματά του. “Αλλά αν δεν είμασταν τρελλοί, δεν θα κάναμε την επανάσταση, γιατί θα συλλογιζόμασταν πρώτα τα πολεμοφόδια, το πυροβολικό, θα λογαριάζαμε τη δική μας δύναμη και την τούρκικη δύναμη.


Πράγματι, η μεγάλη αγάπη για τoν τόπο τους, αυτή η απίστευτη αίσθηση του χρέους να υπερασπιστούν τα άγια χώματά τους και τον πολιτισμό τους, στάθηκε πάνω απ' όλα κι έδωσε την δύναμη στους αγωνιστές να παλέψουν μέχρι τέλους για τη νίκη. Και να μείνουν αληθινοί αγωνιστές και μετά την επανάσταση. Όταν στην ελεύθερη πια Ελλάδα παρακινούσαν τον Νικηταρά οι δικοί του να απαιτήσει από την κυβέρνηση µια πλούσια σύνταξη, απαντούσε πως η πατρίδα τον αµείβει πολύ καλά, μόνο και μόνο για να µην προσβάλλει την πατρίδα του.


Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής ας εμπνευστούμε από τις θυσίες και τους αγώνες των ηρώων του 21, από την αδούλωτη καρδιά τους απέναντι σε κάθε κατακτητή και κάθε προσωπικό συμφέρον, από την πίστη τους στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, για να μπορούμε να νιώθουμε κι εμείς σήμερα άξιοι συνεχιστές μιας μοναδικής ιστορίας, μιας ανεπανάληπτης κληρονομιάς...”