Ανάσα στα νοικοκυριά αναμένεται να δώσει το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια.
Οι ρυθμίσεις που προωθούνται προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πάγωμα των δόσεων των
στεγαστικών δανείων για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα καταβάλλονται μόνο τόκοι με επιτόκιο μόλις 1,5%.
Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αφού πρώτα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις για τα κεφάλαια των τραπεζών.
Ποιοι έχουν όμως δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση;
Δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση που θα τους επιτρέψει να μην καταβάλλουν για δύο χρόνια τοκοχρεολυτική δόση για το κεφάλαιο και τον τόκο έχουν -εφόσον πληρούν βασικές προϋποθέσεις- μισθωτοί, συνταξιούχοι και αμειβόμενοι με δελτίο παροχής από εργοδότη.
Οι εν λόγω οφειλέτες θα πληρώνουν μόνο δόσεις ίσες με τον τόκο που αναλογεί στο δάνειο και υπολογισμένες με ευνοϊκό επιτόκιο 1,5%, ενώ το δάνειο θα επιμηκύνεται για δύο χρόνια, όσο και η τοκοπληρωμή.
Οι προϋποθέσεις που επιβάλλει το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στο ευνοϊκό πλαίσιο είναι οι εξής:
- ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ
- το εισόδημα να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% τη διετία 2010-2012
- ύπαρξη δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας
- η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ
- το δάνειο θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά έως την υπαγωγή στη ρύθμιση διευκόλυνσης.
Μείωση των δόσεων
Σημαντικό, παράλληλα, είναι το όφελος που προκύπτει για τον οφειλέτη, καθώς μπορεί να μειώσει τη δόση του δανείου του ακόμη και πάνω από 700 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια 25 έτη, η δόση σήμερα με βάση ένα μέσο επιτόκιο 5% φτάνει τα 585 ευρώ, ενώ με τη ρύθμιση μπορεί να μειωθεί στα 150 ευρώ περίπου για όλη την περίοδο των δύο ετών, κατά την οποία ο οφειλέτης θα πληρώνει μόνο τόκο.
Το όφελος στην περίπτωση ενός δανείου ίσου με 180.000 μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να φτάσει τα 650 ή 700 ευρώ, ανάλογα πάντα με τη διάρκεια αποπληρωμής και το επιτόκιο που βαρύνει το δάνειο.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει φροντίσει, επιπλέον, και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, καθώς προωθεί βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου -μετά τη μείωση εισοδημάτων των τελευταίων χρόνων- και αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες για ανέργους ή άλλες κατηγορίες δανειοληπτών.
http://www.zougla.gr/greece/article/nomos---anasa-gia-danioliptes