Μας το έστειλε το ysterografa.gr.... Ευχαριστούμε πολύ
Με κατάσχεση του ποσού του μισθού ή της σύνταξης που υπερβαίνει τα 600 ευρώ απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς οι
αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισηγηθεί, εάν δεν αποδώσουν εισπρακτικά οι οχλήσεις από τις Εφορίες, να μειωθεί το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στα 600 ευρώ, από 1000 ευρώ σήμερα.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων με τους προϊσταμένους των μεγάλων ΔΟΥ, παρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακή πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών, ωστόσο, από το υπουργείο διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.
Η εντολή που έδωσε ο Χάρης Θεοχάρης στους εφόρους είναι σαφής: κυνήγι όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών οφειλετών, ακόμη και εκείνων που χρωστούν έως 3.000 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες ληξιπρόθεσμες, δηλαδή εκείνες που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Σε πρώτη φάση, 2,5 εκ. φορολογούμενοι θα λάβουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου ειδοποιητήρια, με τα οποία θα ενημερώνονται για το ύψος της οφειλής τους και θα καλούνται είτε να την εξοφλήσουν είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Στη συνέχεια θα λαμβάνουν επίσημη επιστολή, με την οποία θα ενημερώνονται ότι απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων.
Σε τρίτη φάση θα λαμβάνουν εξώδικη κλήση.
Στη συνέχεια, εάν ο οφειλέτης δεν έχει ανταποκριθεί, το Δημόσιο θα προχωρεί σε κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων, ακόμη και μισθών και συντάξεων.
Στο σημείο αυτό οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ ενημερώθηκαν ότι εάν τα αποτελέσματα που θα εμφανίσουν δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο, το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων να μειωθεί στα 600 από 1000 ευρώ.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ “ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ”
Το οικονομικό επιτελείο θέλει να προλάβει “δυσάρεστες εκπλήξεις”, καθώς ο Προϋπολογισμός τον προηγούμενο μήνα έκλεισε μεν με πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και με πρώτα σημάδια που δημιουργούν έντονο προβληματισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο Ιανουάριος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ αντί πρόβλεψης για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ο Κρατικός Προϋοπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 159 εκατ. ευρώ αντί ελλείμματος 873 εκατ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί είναι το ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρου ήταν 241 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο και μόνο επειδή οι δαπάνες συγκρατήθηκαν χαμηλότερα κατά περίπου 1 δισ ευρώ από το στόχο, δεν φάνηκε το πρόβλημα. Σημειώνεται, δε, ότι οι πρωτογενείς δαπάνες, που αφορούν κυρίως μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις κοινωνικής ασφάλισης ήταν μειωμένες κατά 679 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερες κατά 133 εκατ. ευρώ από το στόχο, ήταν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών, ως ωρολογιακές “βόμβες” για τον Προϋπολογισμό χαρακτηρίζονται κατ’ αρχήν η “βουτιά” των φόρων κατανάλωσης και συγκεκριμένα η υστέρηση από τον ΦΠΑ κατά 161 εκατ. ευρώ, από τους Ειδικούς Φόρους κατά 153 εκατ. ευρώ, από τα Τέλη Κυκλοφορίας κατά 134 εκατ. ευρώ. Επίσης, με δεδομένη την αύξηση των φορολογικών βαρών, το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπο με αύξηση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους εισοδήματος και ακινήτων. Όσον αφορά στο πεδίο των δαπανών, ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων, εφόσον είναι μεγαλύτερες η ύφεση, η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή.
Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ξεκινά και η “μάχη” για τα μέτρα 2015- 2016, με το Μνημόνιο να προβλέπει 2 έως 4 δισ ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών να επιμένει σε λιγότερα από 2,7 δισ ευρώ και τις εκτιμήσεις Κομισιόν- ΔΝΤ να ανεβάζουν τον πήχη στα 3,8 με 3,9 δισ ευρώ. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα πάνω από τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο.