Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΓΕΡΑΝΟΙ, ΣΤΙΚΤΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΒΟΚΥΚΝΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΣΟΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Μας το έστειλε η Λία Παπαδράγκα..... Ευχαριστούμε πολύ 
 Πολλές εκπλήξεις επιφύλαξαν οι φετινές μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις των πουλιών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα στους εθελοντές που συμμετείχαν, καθώς καταγράφηκαν πολλά και σπάνια πουλιά:
εξωτικοί γερανοί, όμορφοι βουβόκυκνοι, στικταετοί, θαλασσαετοί και φυσικά χιλιάδες πάπιες, που είναι οι καθιερωμένοι επισκέπτες του χειμώνα.
Στο πλαίσιο των μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις πιο σημαντικές φυσικές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργούνται ομάδες εθελοντών που μέσα σε μία μέρα ή ένα Σαββατοκύριακο «σαρώνουν» τις περιοχές για να καταγράψουν τους πληθυσμούς των πουλιών. Η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί συγκεντρώνονται επί σειρά ετών στοιχεία για την κατάσταση των πληθυσμών, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν πιέσεις που προκαλούν προβλήματα στη διατήρηση των ειδών.
Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα δημιουργήθηκαν φέτος πέντε ομάδες, με τη συμμετοχή στελεχών του Φορέα Διαχείρισης. Στις κορυφαίες καταγραφές ήταν η παρατήρηση επτά γερανών στις Αλυκές Κίτρους, οι οποίοι, προερχόμενοι από τις σκανδιναβικές χώρες και τη βορειοανατολική Ευρώπη, είναι εξαιρετικά σπάνιοι επισκέπτες στην περιοχής. Επίσης, καταγράφηκε η παρουσία 20 στικταετών στο Δέλτα του Αλιάκμονα, που έρχονται από τη Ρωσία για να ξεχειμωνιάσουν, ενώ δεν παρέλειψαν να δηλώσουν την παρουσία τους και οι θαλασσαετοί που φωλιάζουν στην περιοχή.
Στις ανατολικές εκβολές του Αξιού 250 βουβόκυκνοι χάρισαν στους συμμετέχοντες στις καταμετρήσεις ένα εντυπωσιακό θέαμα, ενώ χιλιάδες πάπιες καταγράφηκαν και φέτος στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, όπου ξεχώρισαν τα 1.700 κιρκίρια, οι πιο μικρόσωμες από τις πάπιες.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).