Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Λήψη μέτρων για να αποφευχθεί η εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) Diabrotica virgifera Le Conte» στην καλλιέργεια αραβοσίτου

Μας το έστειλε η Ν.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, ενημερώνει τους καλλιεργητές αραβοσίτου
(καλαμποκιού) ότι λόγω της επιβεβαιωμένης παρουσίας στην περιοχή μας  του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera  για διάστημα μεγαλύτερο των δύο διαδοχικών ετών επιβάλλεται η συνέχιση λήψης μέτρων και φέτος για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του.
Έτσι με την υπ’ αριθμ 15365/4-12-2012 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και σε εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως μολυσμένη ζώνη η έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας μέσα στην οποία έχει εντοπισθεί έως σήμερα το  συγκεκριμένο έντομο. Η μολυσμένη ζώνη οροθετείται κατά προσέγγιση,  ανατολικά: από την ακτογραμμή, δυτικά: από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου,  βόρεια: από το χείμαρρο Βύθισμα και την ΠΕΟ Κατερίνης - Ελασσόνας και νότια: από τον οικισμό της Λεπτοκαρυάς.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου από τη μολυσμένη ζώνη σε απαλλαγμένες από το έντομο περιοχές λαμβάνονται μέτρα σε ετήσια βάση,  σε μια ζώνη περιστολής η οποία εκτείνεται δέκα (10) χιλιόμετρα στο εσωτερικό της μολυσμένης ζώνης και τριάντα (30) χιλιόμετρα  εκτός της μολυσμένης ζώνης.
Η ζώνη περιστολής  καλύπτει όλη την έκταση του νομού και συνεπώς τα μέτρα του προγράμματος περιστολής εφαρμόζονται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:
         i.      αμειψισπορά κατά τρόπο ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μόνο μία φορά (1:2)
       ii.     Ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου
      iii.     Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
     iv.     Να μη γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
       v.     Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera ( χρήση επικαλυμμένου σπόρου, χρήση εντομοκτόνων εδάφους – ψεκασμού φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
     vi.     Τα γεωργικά μηχανήματα  που χρησιμοποιήθηκαν στους αγρούς με αραβόσιτο να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδο τους από τη ζώνη.
    vii.     Η παρουσία του εντόμου  θα παρακολουθείται εντατικά, με χρήση φερομονικών παγίδων, συνεκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της ζώνης περιστολής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί αραβοσίτου μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα: 2351-351-116 (Χύτας Δημήτριος), 2351-351- 252 (Νικολάου Μιλτιάδης) και 2351-351-119 (Χλιούμης Γεώργιος).
  

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
κ.α.α.



ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ