Μας το έστειλε το attacktv.gr/..... Ευχαριστούμε πολύ
Αλλεπάλληλα είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σχετικά με το μέλλον της ιστορικότερης βιομηχανίας της Αχαΐας, της θρυλικής Achaia Clauss, που έχει συμπληρώσει
ενάμιση αιώνα ζωής από τότε που την ίδρυσε ο Γερμανός Γουσταύος Κλάους κι έχει διαγράψει μία ολόλαμπρη τροχιά στο βιομηχανικό στερέωμα της Ελλάδας.
Αλλεπάλληλα είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σχετικά με το μέλλον της ιστορικότερης βιομηχανίας της Αχαΐας, της θρυλικής Achaia Clauss, που έχει συμπληρώσει ενάμιση αιώνα ζωής από τότε που την ίδρυσε ο Γερμανός Γουσταύος Κλάους κι έχει διαγράψει μία ολόλαμπρη τροχιά στο βιομηχανικό στερέωμα της Ελλάδας.
Εύλογο, λοιπόν, και αυτονόητο το ενδιαφέρον και των ΜΜΕ και των φορέων και όσων άλλων, αιρετών ή μη, ασχολήθηκαν αυτές τις ημέρες, με αφορμή την είδηση ότι η εταιρεία "Κυμοθόη", του γνωστού επιχειρηματία Νίκου Καραπάνου, η οποία διαχειριζόταν το ιστορικό "οινόκαστρο", λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, δραστηριοποιούμενη στην παραγωγή της φημισμένης μαυροδάφνης και των άλλων προϊόντων της διεθνώς γνωστής οινοποιίας, εγκαταλείπει το χώρο, που περνάει οριστικά στην Τράπεζα Πειραιώς, του κ. Σάλλα, με σκοπό όχι να τον αξιοποιήσει είτε η ίδια είτε και με συνεταίρο, αλλά να τον πουλήσει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του attacktv.gr, η Τράπεζα έβλεπε ευνοϊκά τη δημιουργία εκεί ενός Κέντρου Αποκατάστασης Ασθενών. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, δεν διαφαίνεται το παραμικρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τι συμβαίνει με τα βαρέλια
Όσον αφορά τα περίφημα βαρέλια, που αναμφίβολα έχουν ιστορική αξία και αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα των συγκεκριμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, οι πληροφορίες του attacktv.gr λένε ότι η Τράπεζα δεν έχει αντίρρηση να παραμείνουν εκεί, ώστε ν' αποτελέσουν τμήμα ενός μουσείου ή μιας παρεμφερούς εγκατάστασης, που θα θυμίζει την αρχική και επί 150 και πλέον χρόνια χρήση του χώρου. Όμως το θέμα μπορεί να κολλήσει αν από την πλευρά του κ. Καραπάνου ζητηθεί χρηματικό αντάλλαγμα για να μείνουν τα βαρέλια εκεί, με το επιχείρημα ότι αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας του.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει ότι όσοι προέταξαν τα... στήθη τους για να παραμείνουν τα βαρέλια στο σημερινό τους χώρο -κάτι για το οποίο διαβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας- μπορεί να είχαν μεν ευγενές κίνητρο (τη διασφάλιση ότι δεν θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία ενός μοναδικού δείγματος βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του προπερασμένου αιώνα), αλλά άθελά τους -εκ των πραγμάτων- ενεπλάκησαν σε τυχόν διένεξη ενός επιχειρηματία με μία Τράπεζα.
Κλειστές οι πύλες για τους περιηγητές του Αγίου Ανδρέου
Στο μεταξύ, ενόσω η Achaia Clauss διέρχεται αυτή την επώδυνη μεταβατική φάση, οι παρενέργειες είναι ήδη ορατές στους.... παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Για παράδειγμα, όπως έλεγε Πατρινός τουριστικός πράκτορας, που συνεργάζεται με αθηναϊκά γραφεία, επισκέπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή με αφορμή τη γιορτή του Πολιούχου, Αγίου Ανδρέα, όταν απευθύνθηκαν στους αρμόδιους της Achaia Clauss έλαβαν την απάντηση ότι δεν ήταν δυνατόν να περιηγηθούν στο χώρο...