Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

 Η ώρα του συμβιβασμού. Και της δόσης…

Μας το έστειλε το ysterografa.gr..... Ευχαριστούμε πολύ
Στον συμβιβασμό των δύο…γιγάντων ΔΝΤ και Γερμανίας ελπίζει η ελληνική πλευρά, ώστε να λάβει επιτέλους την πολυπόθητη έγκριση του χρονοδιαγράμματος εκταμίευσης
της δόσης των 44 δισ. ευρώ στο σημερινό Eurogroup.


Το Ταμείο πρέπει να δεχθεί να αλλάξει ο στόχος για το χρέος το 2020, χαρακτηρίζοντας βιώσιμο το ποσοστό 124% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να υποχωρήσει με τη σειρά της και να δεχθεί μεγάλη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το 1ο μνημόνιο.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται διατεθειμένο να κάνει μια υποχώρηση ως προς τον στόχο του χρέους, ωστόσο, ζητεί από τους Ευρωπαίους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ρίξουν δραστικά τα επιτόκια. Κατά συνέπεια, οι Γερμανοί πρέπει να δεχθούν μια μείωση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ή το λιγότερο κατά 75 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους-συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα μέτρα- το περιθώριο στα επιτόκια πρέπει να πέσει από τις 150 μονάδες βάσης στις 50-75 μ.β.

Συνδυαστικά με τη μείωση των επιτοκίων, για να μειωθεί κατά 40-45 δισ. ευρώ το χρέος έως το 2020 θα πρέπει:
  • να δοθεί μεγάλη περίοδος χάριτος στην πληρωμή τόκων και χρεωλυσίων
  • να μεταφέρει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα
  • να προχωρήσει η επαναγορά του 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες στο 30% της ονομαστικής τους αξίας.

Στο τραπέζι έπεσε ακόμη ως εναλλακτική και η εμφάνιση μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 έως το 2020, της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,5% που προέβλεπε η προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας, αλλά και η εκτίμηση για μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2014. Ωστόσο, μία τέτοια πρόταση βρίσκει αντιδράσεις, καθώς το ΔΝΤ δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπο με νέες υπεραισιόδοξες προβλέψεις, οι οποίες δεν θα επαληθευτούν.

Αν και οι Ευρωπαίοι επισήμως απορρίπτουν σε όλους τους τόνους το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το τελευταίο τετραήμερο ήρθαν στο φως αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρασκηνιακές επαφές του γερμανού υπουργού οικονομικών με ομολόγους του, στις οποίες εμφανίστηκε ανοιχτός στο να δεχθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως μετά το 2015.

Το συνήθως καλά πληροφορημένο Spiegel εμφανίζει πλέον και την ΕΚΤ, μετά το ΔΝΤ να τάσσεται υπέρ της διαγραφής του 50% στα δάνεια που έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά το περιοδικό ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί το 2020, από το 144% που είναι η εκτίμηση, στο 70%.