Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η μάχη και τα εμπόδια για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Μας το έστειλε ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ..... Ευχαριστούμε πολύ
Μια δύσκολη μάχη καλείται να δώσει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργούς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. λίγες μόλις ώρες από την χθεσινή αναβολή
της απόφασης της εκταμίευσης της δόσης για τη χώρα μας.
Μια μάχη για να μη χάσει η χώρα μας 8 έως 9,2 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλιών σύμφωνα με τα νέα κριτήρια της αναδιάρθρωσης των πόρων του ΕΣΠΑ. Κάτω από τις παρούσες συνθήκες, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία και την προσπάθειά της να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Το κεντρικό θέμα αυτής της Συνόδου Κορυφής είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός της επταετίας 2014-2020. Από αυτόν τον προϋπολογισμό θα εξαρτηθεί και το ύψους των κονδυλίων του ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και με τα κονδύλια για την πολιτική συνοχή που παρουσιάστηκαν προ ημερών τα μεγέθη εμφανίζονται αρκετά μειωμένα.

Ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο, έχει να αντιμετωπίσει τις εξής δυσκολίες :

1. Την προαναφερθείσα μείωση του νέου αναπτυξιακού πακέτου σε σχέση με τα 20,4 δισ. ευρώ του προηγουμένου ΕΣΠΑ 2007-2013. Η μείωση είναι αποτέλεσμα του τρόπου υπολογισμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατανομή των ποσών μεταξύ των χωρών.
Η αδικία για την χώρα μας, και πάνω σε αυτό θα δοθεί η «μάχη», είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο αποτελεί τη βάση στην διαμόρφωση του τελικού ποσού των ευρωπαϊκών  προγραμμάτων, της περιόδου 2007 -2009, τις χρονιές δηλαδή πριν την έκρηξη της οικονομικής κρίσης. Έτσι η χώρα μας με σαφώς καλύτερους οικονομικούς δείκτες εκείνη την τριετία απ’ότι την επόμενη 2010–2012, που το ΑΕΠ «βυθίστηκε» 25% προς τα κάτω, κατατάσσεται σε υψηλότερη κατηγορία, με προβλεπόμενη μείωση έως και 40% των κονδυλίων. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει δραματικά την χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια στις χώρες με υψηλό ΑΕΠ και καλούς οικονομικού δείκτες. 
 
2. Εμπόδιο θα βρει η Ελληνική πλευρά και στους χαμηλούς δείκτες απορροφητικότητας των κονδυλίων που σημειώνει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.  Υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το 30% ενώ το υπόλοιπο 70% (περί τα 14  δισ. Ευρώ)  του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει μείνει στα ταμεία της Ευρώπης (όταν τα δικά μας ταμεία είναι άδεια).

3. Τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και άλλων κρατών της Βόρειας Ευρώπης που επικαλούνται την δική τους οικονομική κρίση αλλά και των πολύ φτωχών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστή μεταχείριση για την χώρα μας .

4.  Το ζήτημα εισαγωγής ρήτρας ελλείμματος και στα κοινοτικά κονδύλια που θα ορίζει «ποινές» για κράτη που αποκλίνουν δημοσιονομικά. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί με βασικό του επιχείρημα την τεράστια και παρατεταμένη ύφεση που γύρισε πίσω 10ετίες την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αυξήσει το τελικό ποσό με έξτρα πακέτο στα 14 δισ. ευρώ.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των δύσκολων διαπραγματεύσεων αυτών των ημερών (που ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι το καλύτερο δυνατό για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας μας) το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό: η αξιοποίηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ όλων των Ευρωπαϊκών κονδυλίων ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.


Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος
Πολιτευτής ΝΔ Πιερίας
fbaraliakos@gmail.com