Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Μας το έστειλε η Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ


Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί  μια από τις κορυφαίες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Οι Έλληνες με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού πολέμησαν με αυτοθυσία
και αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η ελληνική γλώσσα, το σχολείο και η Εκκλησία δυνάμωσαν και βοήθησαν τον ελληνικό πληθυσμό να αντισταθεί και να διατηρήσει την ελληνικότητά του.

Ο Μακεδονικός Αγώνας, ήταν ο  ακήρυχτος  πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Από το 1870 οι Βούλγαροι άρχισαν να εγείρουν διεκδικήσεις επί της Μακεδονικής γης για να επιτύχουν πρόσβαση  στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά από το 1895 και μετά, ένοπλες βουλγαρικές συμμορίες που ονομάστηκαν "κομιτατζήδες", εκμεταλλευόμενοι την πλήρη αδιαφορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των τοπικών τουρκικών αρχών, βασάνισαν τον ελληνικό πληθυσμό για να αποδεχθεί τη Βουλγαρική Εξαρχεία, που σήμαινε αποδέσμευση όχι μόνο από τη θρησκευτική δικαιοδοσία, αλλά και από την πολιτική επιστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποδυναμώνοντάς το, σύμφωνα και με τις τουρκικές επιδιώξεις. Ο πόλεμος πήρε τέλος το 1908, όταν θεσπίστηκε το τουρκικό σύνταγμα με το κίνημα των Νεοτούρκων.

Με τη συμβολή του  μεγάλου  Μακεδονομάχου  Παύλου  Μελά, με τα πρώτα ανταρτικά σώματα ενόπλων που συγκρότησαν ο Ίων Δραγούμης, ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, με τους  αρχηγούς καπετάν Κώττα, καπετάν Άγρα,  Βαγγέλη Στρεμπενιώτη  κ.α,  αλλά και με αξιωματικούς,  στρατιώτες και απλούς  πολίτες από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, άρχισαν να πολεμούν και να αντιστέκονται στους Βούλγαρους.


Σήμερα τιμούμε τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονικής γης, για τον αέρα της ελευθερίας που αναπνέουμε. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες και τα ιδανικά που μας κληροδότησαν και να προσπαθήσουμε για μια Ελλάδα δυνατή και ισχυρή στη διεθνή σκηνή.
                                            

                                     Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

                                                        ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ