Ερωτηματικά για την στάση του Ε.Βενιζέλου που την κρατούσε στο συρτάρι του - Πολιτικό θέμα με τον λαβύρινθο της γνωστής ως λίστα Λα Γκάρντ, με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.
Η λίστα εντοπίστηκε μετά από 20 μήνες και βρίσκεται πλέον στα χέρια του οικονομικού
εισαγγελέα.
Απεστάλη στο γραφείο του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω λίστα δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί καθώς ήταν προϊόν υποκλοπής.
Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις που κόστισαν στο κράτος έσοδα δισεκατομμυρίων.
Ο Βενιζέλος κρατούσε τη λίστα στο συρτάρι του
O E. Βενιζέλος παρέλαβε από το ΣΔΟΕ τα στοιχεία τον Αύγουστο του 2011 ως τότε υπουργός οικονομικών. Δεν τα αξιοποίησε ωστόσο γιατί ήταν προϊόν υποκλοπής και θα έμπαινε θέμα συνταγματικότητας.
Τελικά μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων και την δημοσιογραφική και εισαγγελική έρευνα, χθες παρέδωσε τα στοιχεία στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Το κρυφτούλι με την λίστα
Το Δεκέμβριο του 2010 έφτασε στα χέρια του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου η λίστα με τα 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Η λίστα έφτασε ατύπως μετά από συνεννόηση με την τότε υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσημα και έτσι ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε 20 ονόματα με τεράστιες καταθέσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου στην Ελβετία και παρέδωσε τα στοιχεία στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ (Ι. Διώτη) ώστε να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι.
Με βάση τα όσα λέει ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και έτσι τα στοιχεία έμειναν στο συρτάρι.
Γιατί όμως δεν έγιναν άλλοι έλεγχοι, από τη στιγμή που ήταν γνωστά ονόματα και ποσά;
Ολόκληρη η λίστα πήγε ποτέ στον ΣΔΟΕ;
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
rthess.gr/