Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πέτρινα χρόνια για την αγορά εργασίας σε Πιερία αλλά και σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη


ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ
Ολόκληρες οικογένειες αδυνατούν να βρουν έστω ένα μεροκάματο, ο όρος «νέοι» τείνει να γίνει ταυτόσημος με τον όρο «άνεργοι», με αποτέλεσμα πλέον όλο και περισσότεροι να στρέφουν το βλέμμα προς τις αγορές εργασίας του εξωτερικού, η ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει καθεστώς,
η υπογραφή ατομικών συμβάσεων καλπάζει, ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης. Από την άλλη, η απουσία ικανού πολιτικού σχεδίου ανάσχεσης της δεινής κατάστασης στο χώρο της εργασίας οδηγεί στην απογοήτευση και την απελπισία.
Σε όλους τους νομούς περιμένουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να «ανασάνουν» και το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται εκ νέου είναι η ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η καταγραφή της κατάστασης ανά Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα.  
Θεσσαλονίκη 
Εκατόν οδόντα χιλιάδες Θεσσαλονικείς είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Η ανεργία επίσημα φέτος κυμαίνεται στο 27% με 28%, ανεπίσημα όμως ξεπερνά το 33%, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Το 65% εξ αυτών είναι νέοι και γυναίκες. Γερμανία, Καναδάς και Αυστραλία έχουν γίνει καταφύγιο για πολλούς νέους της πόλης. Η μαύρη εργασία φτάνει το 36% και είναι γενικευμένη στους τομείς του επισιτισμού, του τουρισμού και του εμπορίου. Περισσότεροι από 20.000 δουλεύουν εκ περιτροπής ή ως μερικής απασχόλησης, ενώ οι ατομικές συμβάσεις ξεπερνούν το 25%.


Κιλκίς
 «Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία δεν συγκινεί κανέναν. Εχει γίνει πλέον τρόπος ζωής», τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Ιωαννίδης.
Η ανεργία στο νομό φτάνει το 40%. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι φέτος κατατέθηκαν 2.000 αιτήσεις για 500 θέσεις Καθαριότητας. Σε άλλες εποχές πολλές θέσεις έμεναν κενές. Σχεδόν όλα τα εργοστάσια στην περιοχή υπολειτουργούν, ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5-6 μήνες. Οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος, με τις εταιρίες της περιοχής να απασχολούν συνήθως τους εργαζομένους μόλις για δύο μέρες.
«Δεν υπάρχει φως και οι νέοι, αν μπορούν να φύγουν, φεύγουν», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Σέρρες
 Επιχειρήσεις λόγω των οικονομικών μέτρων και της υψηλής φορολογίας είτε κλείνουν είτε μετακομίζουν στη Βουλγαρία. Τα τελευταία δύο χρόνια μετακόμισαν στη Βουλγαρία 450 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις και μερική απασχόληση συνθέτουν την αγορά εργασίας στο νομό. «Ζήτημα υπάρχει και με τις συνθήκες απασχόλησης Βούλγαρων που περνούν καθημερινά τα σύνορα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλκης Απιδόπουλος. Η ανεργία ξεπερνά το 35%, σύμφωνα με τον ίδιο.

Βέροια
 Η ανεργία βρίσκεται γύρω στο 30% και ανεβαίνει στη Βέροια, με τους νέους και τις γυναίκες να κρατούν τα ηνία. Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η μαύρη εργασία. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Δημήτρης Ταχματζίδης, «το 2009 η Βέροια είχε 7.000 μετακλητούς αλλοδαπούς που δούλευαν στα χωράφια, 5.000 το 2010 και 4.500 το 2011. Φέτος έχει μόνον 780. Οι υπόλοιποι έρχονται με τουριστική βίζα για διακοπές, δουλεύουν δύο τρεις μήνες χωρίς ασφάλεια και γυρίζουν στις πατρίδες τους. Περισσότερα από 60 μαγαζιά και οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν κλείσει στο κέντρο της Βέροιας, ενώ οι ατομικές συμβάσεις φθάνουν το 70% στο νομό».

Νάουσα
 Το 50% αγγίζει το χειμώνα η ανεργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Θωμά Τσίτση. «Πολλά λουκέτα έχουν μπει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, της επεξεργασίας ξύλου και της κονσερβοποιίας. Πριν από 15 χρόνια στην κλωστοϋφαντουργία απασχολούνταν 4.500 εργαζόμενοι, σήμερα δουλεύουν μόνο 200 άτομα. Στην επεξεργασία ξύλου δούλευαν 1.500 άτομα, φέτος μόλις 200. Στον οδικό άξονα Αλεξάνδρειας-Σκύδρας, όπου δραστηριοποιούνται διαλογητήρια, κάποτε απασχολούνταν για 5-6 μήνες 7.000-8.000 άτομα. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.000. Η ανασφάλιστη εργασία έχει «νομιμοποιηθεί», ενώ ατομικές συμβάσεις τρέχουν προς το παρόν μόνο σε μικρές επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Τσίτσης.

Πιερία
 Ξεπερνά το 37%-38% η ανεργία στο νομό Πιερίας. Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και ενώ ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές, η ανεργία δεν υποχώρησε ούτε τους θερινούς μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία, δηλωμένη και αδήλωτη, αγγίζει το 50%, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Βαλάσση Κοτρώνη, όποιος πλέον προσλαμβάνεται, προσλαμβάνεται μόνο με ατομική σύμβαση.


Εδεσσα
 Η ανεργία φτάνει το 35% αλλά το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Γιάννης Γκουράνης. Οικοδομική δραστηριότητα δεν υπάρχει. Μόλις 40-50 άτομα απασχολούνται σε ένα μεγάλο έργο του δήμου για την κατασκευή ποταμοβραχιόνων. Δεκαπέντε κονσερβοποιία και διαλογητήρια έχουν απομείνει στην περιοχή και λειτουργούν εποχιακά, απασχολώντας 3.000-4.000 άτομα. Η μαύρη εργασία θερίζει και φτάνει το 50%, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει αναγκαστεί να υπογράψει ατομικές συμβάσεις.

Γιαννιτσά
 Η ανεργία είναι πάνω από 50%. Το καλοκαίρι υποχωρεί λίγο λόγω των εργοστασίων κονσερβοποιίας. «Δεν πληρώνει κανένας στο νομό», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Γιώργος Βουδούρης. Επιχειρήσεις κάνουν από 3 εώς 6 μήνες να πληρώσουν, ενώ υπάρχουν και εταιρίες που χρωστούν από το 2009. «Γίνεται πάρτι με την ανασφάλιστη εργασία», υποστηρίζει. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην περιοχή δουλεύουν εκ περιτροπής, ενώ αυξάνεται συνεχώς το εργοδοτικό κύμα για υπογραφή ατομικών συμβάσεων, κυρίως σε επιχειρήσεις 5-10 ατόμων.

Χαλκιδική
Τους 15.000 άνεργους έχει φτάσει ο νομός Χαλκιδικής, αν και στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον 500 ξενοδοχειακές μονάδες. Η ανεργία κυμαίνεται στο 32%, ενώ η ανασφάλιστη εργασία φθάνει το 40%. «Η ΒΑ Χαλκιδική και το άκρο της Σιθωνίας, που δεν έχει ξενοδοχειακές μονάδες είναι... φύλακες της ανεργίας», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αγγελος Πράτσας. Πάνω από 500 καταστήματα έκλεισαν φέτος, ενώ 600 άτομα έχασαν τη δουλειά τους στη ΒΙΠΕ Λακκώματος. Οι ατομικές συμβάσεις δεν έχουν εξαπλωθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

agelioforos.gr/