Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή του Δημήτρη Λακασά στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ..... Ευχαριστούμε πολύ


Συμψηφισμός και Ρευστότητα τα ζητούμενα για τους Έλληνες εξαγωγείς

Η φημολογούμενη θεσμοθέτηση της συμπερίληψης στη δυνατότητα συμψηφισμού και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το
Δημόσιο από το Υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει πραγματική λύση στον συμψηφισμό απαιτήσεων Δημοσίου και επιχειρήσεων και δεν απαντά στις ανάγκες για ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη. Στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ αναφέρει ότι από πρόσφατα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011 που ρυθμίζει θέματα συμψηφισμού οφειλών με απαιτήσεις από το δημόσιο ώστε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα συμψηφισμού και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, ρύθμιση η οποία εμφανίζεται ότι θα αποτελέσει «ένα ευέλικτο σύστημα συμψηφισμού από και προς το Δημόσιο» και θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις προς τις οποίες το Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν φόρους και, κυρίως, ΦΠΑ για έσοδα που δεν έχουν εισπράξει!

«Αναρωτιόμαστε» σημειώνει ο ΣΕΒΕ «ποια θα είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, όταν οι επιχειρήσεις καλούνται ουσιαστικά να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, με σημαντικές επιπτώσεις στη ρευστότητά τους. Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, η παρακράτηση απαιτήσεων και αντίστοιχα η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας δεν είναι δυνατό να ισχύουν για τις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις των υποχρεώσεών τους από φόρο εισοδήματος, περαίωση του Ν. 3888/2010, τμηματική καταβολή ΦΠΑ (αρ. 27§6 Ν. 3943/11), κλπ., καθώς αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ αντίθετα οι ΔΟΥ καλούν τις επιχειρήσεις να προεξοφλήσουν τα χρέη επόμενων μηνών.  
Η δυνατότητα αυτή αποτελεί πλήγμα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και αδικεί τις συνεπείς επιχειρήσεις, καθώς ουσιαστικά αναιρεί την όποια ρύθμιση και το συμψηφισμό ως μέτρο για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.»
Ο ΣΕΒΕ ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να ρυθμίσει θετικά αυτό το θέμα,εξαιρώντας ρητά τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από τη δυνατότητα συμψηφισμού. Ζητά να μην προχωρήσει σε ένα νέο  πρόσκομμα στην εκπλήρωση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τη στιγμή που η ρευστότητα ακόμη και υγιών επιχειρήσεων έχει φθάσει στο ναδίρ με άμεσο κίνδυνο κλεισίματος και επιπτώσεις στην απασχόληση
Στην ίδια επιστολή ο ΣΕΒΕ αναφέρεται και σε δύο άλλα σημαντικά θέματα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις:
1) στον άμεσο κίνδυνο οι προμηθευτές πρώτων και βοηθητικών υλών εξαγωγικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας να αρχίσουν να μη δέχονται το Ειδικό Διπλότυπο Απαλλαγής από ΦΠΑ, καθώς συγκεντρώνουν υψηλά ποσά πιστωτικού ΦΠΑ, τα οποία στη συνέχεια δεν λαμβάνουν από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η ρευστότητά τους. Εξαιτίας μάλιστα των προβλημάτων στο ΦΠΑ, πολλοί προμηθευτές επιλέγουν να αγοράζουν τις δικές τους πρώτες ύλες από άλλες κοινοτικές χώρες (χωρίς δηλ. ΦΠΑ) και όχι από το εσωτερικό της χώρας όπου υφίστανται την ανάλογη επιβάρυνση. Για την αντιμετώπιση αυτής της στρέβλωσης που έχει επιπτώσεις και στην ελληνική παραγωγή, θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην επιστροφή ΦΠΑ.

2) στην ανάγκη επανεξέτασης της υποχρέωσης κατάθεσης στο Δημόσιο ισόποσων εγγυητικών επιστολών - προκειμένου οι δικαιούχοι να εκταμιεύσουν χρηματικές απαιτήσεις σε βάρος του που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες ή από διαταγές πληρωμής που έχουν προσβληθεί ενδίκως – η οποία προβληματίζει ιδιαίτερα και θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η ρύθμιση αυτή συνιστά ένα ακόμη εμπόδιο στην είσπραξη υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και δείχνει να αγνοεί τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων και την αδυναμία τους να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές τραπεζών, ακόμη περισσότερο προς το Δημόσιο, καθώς δεν διαθέτουν τα ανάλογα ταμειακά αποθέματα. Με αυτό το δεδομένο, δεν  βλέπουμε πράγματι το λόγο να υπάρχει μια τέτοια ρύθμιση, καθώς μάλιστα εξασφαλίζει 100% την τυχόν οφειλή του Δημοσίου, άρα γιατί η τράπεζα να εκδώσει μια εγγυητική, αφού μπορεί να αρθεί σε αντίθετη αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Στην «εμπόλεμη» κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οι εξαγωγείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μαχόμενοι να διατηρηθούν στη διεθνή αγορά και να φέρουν στην χώρα μας χρήματα από το εξωτερικό για τα οποία υπάρχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.  Αντί η πολιτεία να υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή, στερεί από τις επιχειρήσεις ακόμη και τα βασικά και αναγκαία «εφόδια» που προϋποθέτουν την επιβίωσή τους όπως είναι ο πιστωτικός ΦΠΑ.