Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Καινοτομία, Αποτελεσματικότητα, Πραγματικότητα

Μας το έστειλε η ΕΝΑ Πιερίας..... Ευχαριστούμε πολύ

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών καταγράφει τα τελευταία χρόνια μία συνεχή προσήλωση σχεδόν όλων, στη λέξη «καινοτομία» που τις περισσότερες φορές συνδέεται άμεσα με τις
τεχνολογίες πληροφορικής ή/& το «ασυνήθιστο».
Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών σχεδιάστηκε από την ΠΕΝΑ και την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας να είναι ένας ύμνος, μία αναγνώριση στους πραγματικούς πρωταγωνιστές παραγωγής πραγματικού πλούτου στη σύγχρονη Ελλάδα.
Από 6 έως 9 Σεπ 2012 στο Ελατοχώρι Κατερίνης, πάνω στο «μπαλκόνι των Μουσών», με θέα τον Όλυμπο και την απέραντη ακτογραμμή της Πιερίας, οι Νέοι Αγρότες θα παρουσιάσουν πραγματικές πετυχημένες ιστορίες, οι οποίες γίνονται από τους ίδιους τους νέους αγρότες και επιφέρουν κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα που τους επιτρέπουν να δημιουργούν νέες οικογένειες και να προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου τους.
Ο Παναγιώτης από τις Σέρρες, ξεκίνησε πριν 19 χρόνια και στο χώρο των μεγάλων καλλιεργειών (βαμβάκι, τεύτλα, μηδική, ελαιοκράμβη, ηλίανθοι, καλαμπόκι κτλ) πέτυχε να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια με δύο παιδιά ήδη, διαχειρίζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους αυξημένους επαγγελματικούς κινδύνους με κατάτμησή τους σε επτά ταυτόχρονες καλλιέργειες, πετυχαίνει να φέρνει αποτελέσματα σε 850 στρέμματα τα οποία είναι κατανεμημένα σε 70 αγροτεμάχια, να συνεργάζεται και με άλλον επαγγελματία αγρότη για να εναλλάσσονται στα συνδικαλιστικά, κοινωνικά και στη συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Μαΐστρος από τη Λακωνία, ξεκίνησε με κυριότερο εφόδιο την αγάπη για τον αγροτικό τρόπο ζωής και γνώσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα ένα πρωτοπόρο τότε αγροτικό γεωργικό σχολείο. Αξιοποιεί το φυσικό περιβάλλον με βιοκαλλιέργεια ελαιόδεντρων και παράγει τελικό προϊόν ελιές και ελαιόλαδο το οποίο συσκευάζει και διαθέτει επώνυμα κυρίως στην ελληνική αγορά.
Ο Γιώργος από την Πιερία έβλεπε τον πατέρα του να αξιοποιεί παραδοσιακές τεχνικές στην επεξεργασία κρέατος, αλλά η αγάπη του για την αγροτική ζωή διαμορφώθηκε μετά τη γνωριμία του με ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, όπου γνώρισε τη μοναδικότητα του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου. Σήμερα έχει τη δική του κτηνοτροφική εκμετάλλευση με μαύρα ελληνικά γουρούνια, το κρέας των οποίων φτάνει επώνυμα στην ελληνική αγορά. Τελικά καινοτομία ίσως μπορεί να είναι ακόμα και η επιστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, στις αυτόχθονες φυλές και στις γαστρονομικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.
Ο Στέλιος από τη Θεσσαλονίκη είναι δέκατη γενιά κτηνοτρόφων και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα κατεξοχήν «εραστή» του κτηνοτροφικού τρόπου ζωής. Καταφέρνει σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό να διατρέφει το κοπάδι του με δικές του ζωοτροφές, αξιοποιώντας όλα τα σχεδόν ξεχασμένα δυνατά κτηνοτροφικά φυτά της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας. Προχωρά σταθερά σε μελλοντική αξιοποίηση του γάλακτος που παράγει, ενώ μετέχει σε πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενειών στις κατσίκες.
Ο Κώστας από την Αττική δεν αρκέστηκε στο ότι έχει μία τεράστια αγορά δίπλα του, αλλά προσπάθησε να λύσει τόσο προβλήματα έντασης εργασίας στην καλλιέργεια των κηπευτικών του, όσο και κυρίως ικανοποίησης των προσδοκιών των πελατών του, όπου ικανοποίηση των προσδοκιών του πελάτη σημαίνει «ποιότητα». Με υδροπονικές τεχνικές προσφέρει στην κατανάλωση φυλλώδη κηπευτικά και άλλα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τα χώματα, καθαρά και περιποιημένα και κυρίως επώνυμα, όπως ακριβώς τα θέλει ο καταναλωτής.
Ο Αποστόλης από την Πιερία έβλεπε όλους τους συγχωριανούς του –αλλά και στην κοντινή μεγάλη πόλη- να απολαμβάνουν το κρασί, μυήθηκε στις γευστικές του διαδρομές και αποφάσισε να φτάσει και να παράγει αυτές τις γεύσεις σαν αμπελουργός. Τελικά, η γεύση και η επίγευση στο κρασί δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των τεχνικών οινοποίησης που είναι πολύ σημαντικές, αλλά κυρίως της αγάπης του αμπελουργού και της φροντίδας του στους «συνεργάτες» του, τα αμπέλια. Ακόμα καλύτερα, όταν τα επώνυμα κρασιά του προέρχονται και από βιοκαλλιέργειες που επιβαρύνουν το ελάχιστο δυνατό το φυσικό περιβάλλον.
Η Όλγα από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε σαν κόρη αστού. Μετά τις σπουδές της στη διοίκηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση της επαγγελματικής κατάρτισης του αδελφού της στην τυροκόμηση, με την πολύτιμη πείρα του πατέρα της και τη φροντίδα και αγάπη της μητέρας της, λειτουργούν το βιολογικό τους αγρόκτημα, παράγοντας βιολογικές ζωοτροφές, εκτρέφοντας πρόβατα, κατσίκια και γουρούνια από πιστοποιημένες ελληνικές αυτόχθονες φυλές, μεταποιώντας το γάλα σε γιαούρτι και τυρί και διαθέτοντάς το απευθείας στους καταναλωτές μέσα από τις λίγες αγορές αγροτών που υπάρχουν στην Ελλάδα, τις αγορές βιοκαλλιεργητών.
Ο Τάσος από την ορεινή Λάρισα, από παραδοσιακή οικογένεια κτηνοτρόφων αλλά και από παραδοσιακό χωριό κτηνοτρόφων, ανήσυχος πάντα, εκτός από τις εκτροφές όπως άλλωστε οι περισσότεροι συγχωριανοί του, κατάφερε μαζί με άλλους νέους κτηνοτρόφους να συστήσουν συνεταιρισμό για τη μεταποίηση της παραγωγής τους. Σήμερα προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα (σχεδόν όλη τη γκάμα), επώνυμα, συσκευασμένα σε εύχρηστες συσκευασίες που διατίθεται στους καταναλωτές απευθείας από το πρατήριό τους αλλά και από αξιοποίηση ευκαιριών σε αγροτικές αγορές.
Ο Νίκος από τη Θεσσαλονίκη προέρχεται από παραδοσιακή οικογένεια πτηνοτρόφων. Κατάλαβε γρήγορα ότι εάν δεν διαθέσεις το προϊόν σου επώνυμα και με δικό σου δίκτυο, την υπεραξία της αγροτικής σου παραγωγής θα την καρπούνται άλλοι. Τα ανυπέρβλητα εμπόδια διεξόδου των αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους αγρότες παραγωγούς στους καταναλωτές, ξεπεράστηκαν με τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας με τα αδέρφια του, η οποία αξιοποιεί τα αγροτικά προϊόντα και προσφέρει κυρίως αυγά αλλά και σκέτο ασπράδι, σκέτους κρόκους, επεξεργασμένα προϊόντα για τη ζαχαροπλαστική, κατεψυγμένα κτλ.
Ο Βασίλης από τη Βοιωτία αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο γεωπονικό τομέα επέστρεψε εκεί που η καρδιά του χτυπούσε πραγματικά και με τις γνώσεις του παράγει εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά τα οποία προωθεί ο ίδιος σε λαϊκές αγορές στην Αθήνα περιμένοντας να διαμορφωθούν κάποτε αγροτικές αγορές. Επίσης, προσφέρει στην αγορά αγροτικά προϊόντα από δενδρώδεις καλλιέργειες, εφαρμόζοντας όλες τις τεχνικές διαθέσιμες γνώσεις σε πραγματική βάση.
Ο Αντώνης από τον Πειραιά κατάφερε να κάνει μία βιώσιμη επαγγελματική δραστηριότητα στον ανθοκομικό τομέα. Η Ελλάδα με την ιδιαιτέρως πλούσια βιοποικιλότητα (περίπου 1600 ενδημικά και 6000 συνολικά φυτά) μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επαγγελματικές ευκαιρίες και στα ανθοκομικά και στα αρωματικά φυτά και ο Αντώνης θα μεταφέρει μερικές από τις εμπειρίες του στο Συνέδριο.
Ο Γιάννης από την Πιερία, κλασσική περίπτωση αστού (χρηματιστηριακά, τραπεζικά), επέλεξε τη ζωή στην ύπαιθρο και την αμπελουργία για να μεγαλώσει τα τρία του παιδιά στην «πραγματική» φύση. Σταθερά πιστός στη μικρότερη δυνατή όχληση του Περιβάλλοντος, καλλιεργεί με βιολογικούς τρόπους το αμπέλι του, παράγει το επώνυμο κρασί του, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας αποστάγματα με σταθερά σημεία προμήθειας πρώτων υλών, μαζί με τους γείτονες κάνουν τις σάλτσες τους, ετοιμάζουν τις κομπόστες τους, προετοιμάζουν τα αλίπαστά τους και αποτελεί μαζί με την οικογένειά του ένα εξαίρετο παράδειγμα νέου αγρότη.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β.Γιαννόπουλος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ, ενημέρωσαν όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την καινοτόμα επιλογή να προβληθεί η εμπιστοσύνη των θεσμικών δομών στους Νέους Αγρότες, να δοθεί βήμα στους Νέους Αγρότες και να τονιστεί ότι αυτό που κάνουν οι περισσότεροι νέοι αγρότες είναι αυτό που έχει σήμερα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Είναι η παραγωγή πραγματικού πλούτου. Είναι η ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών (ποιότητα). Είναι η προσπάθεια για τη μικρότερη δυνατή όχληση του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι η προσφορά δημόσιων δωρεάν αγαθών σε όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι η αξιοποίηση τεχνογνωσίας. Είναι η νέα αγροτική επιχειρηματικότητα. Είναι η αξιοποίηση ντόπιων ποικιλιών, αυτόχθονων φυλών και τοπικών παραδοσιακών τεχνικών οι οποίες ήταν και είναι αειφόρες και στη σημερινή τάση παγκοσμιοποίησης, ισοπέδωσης, ομογενοποίησης των πάντων, ακόμα και αποξένωσης από την πραγματικότητα, είναι μια καινοτομία.
Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών 6-9 Σεπ 2012 στο Ελατοχώρι Πιερίας καινοτομεί, δεχόμενο με τη συμβολική συμμετοχή στα κοινά έξοδα (100€ ανά συμμετέχοντα) να μοιραστεί τις πραγματικές πετυχημένες ιστορίες με όλους όσους αναγνωρίζουν τη συμβολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στη σημερινή πραγματικότητα.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ Δημήτρη Δαλαμήτρα και ως ανταπόδοση της πραγματικής συμβολής του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου στην επιτυχία του Συνεδρίου, προσφέρει όλες τις εισηγήσεις της Κυριακής 9 Σεπ 2012 από 10 π.μ. έως 1 μ.μ. ανοικτές σε όλους τους κατοίκους της Πιερίας αλλά και οποιονδήποτε άλλον.
Την Κυριακή 9 Σεπ 2012 έχουν προσκληθεί να συμβάλλουν με την εμπειρία και τις επιλογές τους, το Παράρτημα ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κόσμος των αγροτικών συμβούλων, διαμορφωτές πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο και εκπρόσωποι θεσμών της πολιτικής ζωής του τόπου.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών δεν είναι μία ακόμη αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση στον πολυδιασπασμένο αγροτικό επαγγελματικό χώρο. Η ΠΕΝΑ είναι εκφραστής κυρίως θεμάτων που έχουν σχέση με την επιλογή αγροτικού επαγγέλματος, κοινωνικοποίηση των Νέων Αγροτών, υποστήριξη στη δημιουργία αγροτικής οικογένειας και σταθεροποίηση της αγροτικής εκμετάλλευσης του νέου αγρότη. Με βάση τα παραπάνω, η ΠΕΝΑ έχει στραμμένο το βλέμμα της κυρίως στο μέλλον του αγροτικού κόσμου και στο ρόλο του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η ΠΕΝΑ, με στόχο την προώθηση μιας ΕΝΙΑΙΑΣ Φωνής του αγροτικού κόσμου, διαμορφώνει ένα σταυροδρόμι-πλατφόρμα επικοινωνίας εκπροσώπων όλων όσων θα ήθελαν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση καναλιών επικοινωνίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Πληροφορίες: Γιώργος Κουκουλιάτας 6977297221, Κερασία Παπούλια 2351092222, Ανδροκλής Γιάτσογλου 6943834921


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382