Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

3ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΙΕΡΙΑΣ


3ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΠΙΕΡΙΑΣ


1.
Στόχοι
1.1
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εκδίδει το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης (φερομονικές παγίδες)  που έχει εγκατασταθεί στο Νομό και τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες. Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς του                   Ν. Πιερίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό                    καλλιεργητικό χρόνο.
1.2
Αφορά το διάστημα της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.. Την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία.
1.3
Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφό του (2-3 φορές την εβδομάδα) και να συλλέγει δεδομένα (κυρίως καταγραφή της παρουσίας προνυμφών πράσινου και ρόδινου σκουληκιού ανά 100 φυτά) που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή των σωστών γεωργικών πρακτικών στο σωστό χρόνο.
2.
Διαπιστώσεις
2.1
Τα βαμβακόφυτα βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία (καρπόδεση του 30-40% των καρυδιών) και έχουν ύψος περίπου ένα μέτρο.
2.2
Διαπιστώθηκαν μικροί πληθυσμοί ωφέλιμων και έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις της δεύτερης γενιάς του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού. Από τα στοιχεία των δειγματοληψιών διαπιστώθηκαν  προσβολές από προνύμφες του πράσινου κυρίως σκουληκιού (μικρές προνύμφες 2ης γενιάς μήκους έως 1 cm) σε όλες τις περιοχές δειγματοληψίας.
2.3
Διαπιστώθηκαν λίγες προσβολές από αλευρώδη και αφίδες.
3.
Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται στους παραγωγούς να παρακολουθούν επισταμένως κάθε 2-3 ημέρες τα βαμβακόφυτά τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες πράσινου σκουληκιού, να καταγράφουν τους πληθυσμούς των προνυμφών που συλλαμβάνουν και, εάν διαπιστώσουν την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων (4) προνυμφών ανά 100 φυτά, να ψεκάζουν με τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Οι ψεκασμοί να επαναλαμβάνονται μετά από 10-12 ημέρες εάν το ποσοστό των προνυμφών παραμένει πάνω από 4%.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, να πραγματοποιούνται  οπωσδήποτε δειγματοληψίες  σε καρύδια ηλικίας άνω των 2 εβδομάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά). Σε τυχαία δειγματοληψία εξετάζονται δύο καρύδια ανά φυτό κατά τη διαγώνιο του αγρού και όχι από υψηλά, χυμώδη φυτά. Αν διαπιστωθεί προσβολή στα καρύδια από 6-8% και πάνω (6-8 σκουλήκια ανά 100 φυτά), να διενεργηθεί ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τη νύχτα και τις ώρες μεταξύ 1-4 το πρωί.
4.
Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Όταν οι προσβολές ξεπερνούν το κατώτατο όριο επέμβασης σύμφωνα με τα παραπάνω, συνιστάται η χρήση εκλεκτικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως τα εγκεκριμένα βιολογικά (Bacillus thuringiensis και spinosad). Τα σκευάσματα αυτά συστήνονται διότι η επιλογή είναι αποτελεσματική και ταυτόχρονα φιλική προς τα ωφέλιμα και το περιβάλλον. Υπό προϋποθέσεις και σε περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση του πράσινου και τη διαχείριση της ανθεκτικότητάς του προκύπτει ανάγκη επαναληπτικών επεμβάσεων από εντομοκτόνα διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας ή όταν τα μη χημικού μέσου εντομοκτόνα δεν ήταν αποτελεσματικά, συνιστάται η χρήση μη εκλεκτικών (ευρέως φάσματος) εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
- Τα αγροχημικά πρέπει να είναι εγκεκριμένα για τη βαμβακοκαλλιέργεια και να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας τους.
- Σε περίπτωση ψεκασμών πρέπει να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
- Οι βαμβακοπαραγωγοί/χρήστες είναι οι αποκλειστικοί και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλεγούν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς που συμβάλλουν στην αύξηση της ποσοτικής και ποιοτικής απόδοσης της καλλιέργειας.



 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ


                          Α/Α
     ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ