Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Συναγερμός από το νέο δημοσίευμα του Reuters


 Η Ελλάδα είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και μια νέα αναδιάρθρωση ενδεχομένως να είναι αναγκαία, αναφέρουν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters,

σημειώνοντας ότι το κόστος θα πρέπει να το επωμιστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι η τρόικα θα βρει κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αναφέρει το πρακτορείο, θα ολοκληρώσουν την ανάλυση τους για τη βιωσιμότητα του χρέους τον επόμενο μήνα, αλλά οι πηγές αναφέρουν ότι τα συμπεράσματα έχουν ήδη γίνει εμφανή.

Αυτό σημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας – η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ σε ελληνικό κυβερνητικό χρέος που εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους για να επιστρέψει η Ελλάδα και πάλι σε βιώσιμη βάση, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο, προσθέτει, δεν υπάρχει προθυμία μεταξύ των κρατών μελών ή της ΕΚΤ για την ανάληψη τέτοιας δραματικής δράσης σε αυτό το στάδιο.

"Η Ελλάδα έχει ξεφύγει σημαντικά από το πρόγραμμα", δηλώνει ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. "Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ άσχημη".

Ένας άλλος αξιωματούχος επικαλέστηκε τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% αυτό το έτος αντί για 5% όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

"Τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες", αναφέρει ο αξιωματούχος. "Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αφορά και το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ", προσθέτει.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης η Ελλάδα υποχρέωσε τους ομολογιούχους πιστωτές της να δεχθούν απώλειες 70% με στόχο να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ελλάδα απέχει αρκετά από την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Σύμφωνα μάλιστα με έναν αξιωματούχο η υπέρβαση μπορεί να φτάσει και το 10% που αντιστοιχεί σε περίπου σε 30 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως περαιτέρω αποκλίσεις δεν είναι αποδεκτές, ο οργανισμός μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αφήνοντας την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να επωμιστούν το κόστος.

Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν μία νέα διαγραφή χρέους ή η παράταση του χρονοδιαγράμματος με μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο τα παραπάνω δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα. "Η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής μίας αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη".

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι χώρες είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί χάνει συνεχώς τους στόχους, αλλά και γιατί το κόστος μπορεί να επιβαρύνει απευθείας τους φορολογούμενους.

"Η πολιτική δυναμική είναι πραγματικά κατά της οικονομικής δυναμικής", σημείωσε μία εκ των πηγών. "Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα – χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο – αλλά δεν υπάρχει προθυμία σε πολιτικό επίπεδο".


Πηγή:www.capital.gr

http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=32321