Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Να προστατεύσουμε το νερό σαν δημόσιο αγαθό πρώτης ανάγκης και όχι να τσακωνόμαστε για τη χρήση του

Μας το έστειλε ο Αντώνης Μάντζιος..... Ευχαριστούμε πολύ

Απαντώντας στον κ. Καρακούση
            του Αντώνη  Δ.  Μάντζιου
Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον κ. Καρακούση για την απάντησή του  σε ένα θέμα για το οποίο πολλοί  το θέλουν ως διάλογο κωφών.
Με την απάντησή του, το ύφος του και τα επιχειρήματά του ο κ. Καρακούσης επιβεβαιώνει πλήρως την άποψή
μας για  τον «πόλεμο για το νερό της Μόρνας»  αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα όσον αφορά την  έκτασή του πολέμου αν συνεχιστεί η λειψυδρία , υπονοούμενα που αφορούν άλλα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και οπωσδήποτε την κοινή γνώμη.
Είναι γεγονός πάντως ότι για πρώτη φορά ο κ. Καρακούσης εγκαταλείπει το επιχείρημά του ότι το νερό της Μόρνας είναι ακατάλληλο για την ύδρευση  της Β. Πιερίας ( λόγω  χρωμίου από το Γερμανικό λατομείο και λύματα από κοντινό Οικισμό κλπ)  και αναφέρεται πλέον  σε δικαιώματα όσον αφορά τη χρήση του νερού της Μόρνας.
Μας αδικεί  όμως κατάφορα στο βαθμό που μας απευθύνεται στο δεύτερο πληθυντικό  μιλώντας για ραδιουργίες, κλοπές και για γεωτρήσεις που έχουμε(; ) στο Αιγίνιο,  όντας κάτοικος  και δημότης Κορινού,  κλπ .
Από την άλλη το συνταγματικό μας δικαίωμα να διατυπώνουμε απόψεις αλλά και το πολιτικό μου  δικαίωμα να ασκώ  τα καθήκοντά μου  ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος  δεν θα το χαρίσουμε στον κ. Καρακούση ο οποίος στο τέλος μάλιστα μας καλεί να τους παρατήσουμε ήσυχους  με μια πολιτική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το  πολιτικές του καταβολές και ρίζες.  
Επί της ουσίας ο καθείς γράφει  για ζητήματα που γνωρίζει και θέλει να απαντήσει και κρίνεται από αυτό και πρώτα από  όλα από τις πράξεις του.
Για την ύδρευση της Βόρειας Πιερίας και όχι μόνο,  έγινε το φράγμα της Μόρνας ( ανεξάρτητα του ότι έγινε ως δασικό έργο για να αποφύγει τις περιβαλλοντικές μελέτες σε δόξα των τότε κρατούντων αλλά και της κοινωνίας που δεν αντέδρασε νομίμως ως όφειλε).
Μετά το φράγμα έγινε το διυλιστήριο καθώς και αγωγός πέραν των 100 χιλιομέτρων για την ύδρευση της Βόρειας Πιερίας ένα έργο που διαφημίστηκε, απέδωσε σε κάποιους προεκλογικά  και  κανείς δεν το πρόσβαλλε νομικά ώστε να μην εκτελεστεί.
Σε εφαρμογή υπάρχει και απόφαση της Περιφέρειας που διαθέτει το νερό για την ύδρευση με εξαίρεση 100 μέρες το καλοκαίρι τουλάχιστον για την περσινή περίοδο.
Τώρα μετά από τόσα χρόνια και τόσες δαπάνες να προβάλλουν κάποιοι προγονικά δικαιώματα στο νερό   ώστε να ακυρώσουν την ύδρευση της Βόρειας Πιερίας είναι θεμιτό, οφείλουν όμως να ακολουθήσουν  την νόμιμη οδό και όχι την αυτοδικία.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό πρώτης ανάγκης σε ανεπάρκεια και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι χρειάζονται έργα και πιστώσεις για να αυξηθεί το νερό με την προσθήκη ταμιευτήρων πριν το φράγμα και λιμνοδεξαμενές μετά το διυλιστήριο,  ορθολογική χρήση του νερού,  με στόχο να φθάνει για την ύδρευση της Βόρειας  Πιερία ς αλλά και των πέριξ του φράγματος Οικισμών, για την άρδευση της λεκάνης απορροής του ρέματος αλλά και να εξασφαλιστεί η ύπαρξη νερού στη κοίτη του ρέματος καθόλη την περίοδο του έτους.
Η  έλλειψη πιστώσεων, ειδικά τώρα λόγω μνημονίου, η μη αναζήτησης και διεκδίκησή τους από τη δημοτική αρχή, η μη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης αν και το έχουμε προτείνει επανειλημμένως, η μη αναζήτηση και άλλων λύσεων, η έλλειψη δημοσίου διαλόγου,  δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε έναν πόλεμο νερού στις σημερινές συνθήκες,  μεταξύ αγροτών και πολιτών, μεταξύ χωριών του Δήμου Κατερίνης και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού.
Αντί να πολεμάμε μεταξύ μας ας ενωθούμε, ας ανοίξουμε  έναν  δημόσιου διάλογο για την  αναζήτηση  λύσεων και προτάσεων, να διεκδικήσουμε πιστώσεις για έργα που θα αυξήσουν το νερό  ώστε να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες της κοινωνίας (ύδρευση, άρδευση, περιβάλλον)  με γνώμονα να μην διαρρηχτεί ο κοινωνικός ιστός, να μην φθάσουμε σε  κοινωνικούς αυτοματισμούς, να προστατεύσουμε την κοινωνία μας.
Φίλε Καρακούση.  Φιλονικούμε για το νερό την στιγμή που οι μνημονιακές κυβερνήσεις  καλοβλέπουν την πούλησή του , ακολουθώντας το παράδειγμα σε χώρες της  Λατινικής Αμερικής όπου όλο το νερό πουλήθηκε και καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια πολίτες γιατί μάζευαν το νερό της βροχής.
Ήδη  στην τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011,που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη........χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού προβλέπεται  έλεγχος για τα μεταβατικά ύδατα δηλαδή το νερό μιας δεξαμενής συλλογής των νερών της βροχής.
Ο  αγώνας μας για το νερό σαν δημόσιο αγαθό εν ανεπαρκεία αφορά όλους μας πρέπει να είναι αγώνας κοινός κόντρα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κόντρα στα κοράκια που είναι έτοιμα να το αρπάξουν, κόντρα στις κυβερνήσεις που είναι έτοιμες να το ξεπουλήσουν, κόντρα σε εκείνες τις συνειδήσεις που βλέπουν το ατομικό πάνω από το κοινό συμφέρον.
Φιλικά Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O κ. ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ ΤΟΥ κ. ΜΑΝΤΖΙΟΥ : "Συνεχίζεται ο πόλεμος για το νερό με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής"

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΛΟΓΑΣ Κ. ΑΝΤΩΝΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦ. ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΟΕΒ ΜΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΛΟΓΩ ΧΡΗΣΗΣ ??? ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΟΣΕΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ??? ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΓΟΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ???
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΛΟΓΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η Β. ΠΙΕΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΙΤΑΡΟΥ ???

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΛΟΓΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ??? ( ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΟΙΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΟΥ ΜΟΡΝΑΣ )... ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΩ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΘΑ ΑΡΚΕΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ...ΝΑ ΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΝΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ...ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΕΧΕΤΕ ΤΟΣΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ Β.ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΝΩ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ...ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ???
Απάντηση



ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ Β.ΠΙΕΡΙΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ...ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ...

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Β. ΠΙΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΝΤΟΥ ΟΠΩΣ ΠΗΡΕ ΔΥΟ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΘ' ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ...ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΔΩΣΕ ΝΕΡΟ ΚΑΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΟΣΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ...

ΓΙΑΤΙ Κ. ΜΑΝΤΖΙΟ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Β.ΠΙΕΡΙΑΣ ???
ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ-ΝΟΥ...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Συνεχίζεται ο πόλεμος για το νερό με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής
         Η  έλλειψη νερού το καλοκαίρι στον Τρίλοφο αλλά και σε άλλα χωριά που υδροδοτούνται από τον σύνδεσμο είναι μια παλιά αμαρτία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ουσιαστικά οφείλεται στον πόλεμο του νερού.  Από ένα διάτρητο δίκτυο γίνεται κλοπή του νερού για το πότισμα των χωραφιών και έτσι στερούνται πόσιμο νερό τα χωριά.
      Είναι ευθύνη του συνδέσμου ο οποίος ελέγχεται πλέον από τον Δήμο Κατερίνης με 4-1 να προστατεύει το δίκτυο από την κλοπή, να εξοφλήσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πίνουν όλα τα χωριά νερό. Αυτή τη στιγμή η Μόρνα είναι γεμάτη και μπορεί να υδροδοτήσει την  Βόρεια Πιερία αλλά πρώτα με πόσιμο νερό.
    Το περίεργο είναι ότι δεν διαμαρτύρονται επίσημα και δημόσια οι αιρετοί
των χωριών που διψούν, ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ο σύνδεσμος.
      Προσωπικά το έχω βάλει αρκετές φορές και επιμένω ότι θα πρέπει να συζητηθεί επί τέλους η  χρήση του νερού της Μόρνας  (πρώτα για ύδρευση) ο παραπέρα εμπλουτισμός του ταμιευτήρα αλλά και η κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών για κατακράτηση του νερού της υπερχείλισης για αρδευτική χρήση  με παράλληλη εξασφάλιση ροής στο ρέμα της Μόρνας σε όλο το μήκος του.  Η  συνέχιση της κατάντιας να είναι σπασμένο το δίκτυο, να ανέχονται την κλοπή του νερού, να διψάν τα χωριά, αλλά να διψάν και τα χωράφια ενώ έχουμε το νερό της Μόρνας είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής της Κατερίνης.
     Από την άλλη τόσο ο σύνδεσμός όσο οι αιρετοί των χωριών  να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και οι κάτοικοι να πάψουν να ανέχονται  αυτές τις πολιτικές αυτό το κατάντημα και να διεκδικήσουν να έχουν νερό να πιουν.  Εν τω μεταξύ για τον Τρίλοφο θα έπρεπε ήδη να μπει σε λειτουργία η τοπική γεώτρηση σαν μια πρόχειρη προσωρινή λύση.

Αντώνης Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης
Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης