Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Reuters: τα δεινά του χρέους στην Ελλάδα μεταλλάσσονται σε ενεργειακή κρίση

Μας το έστειλε η cristina..... Ευχαριστούμε πολύ


Reuters) - η κρίση του χρέους στην Ελλάδα απειλείται να μετατραπεί σε μια ενεργειακή κρίσησυγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να αποτραπεί η κατάρρευση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και το σύστημα φυσικού αερίου.

Ρυθμιστής της ΡΑΕ κλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση μετά την παραλαβή επιστολής από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ στην Ελλάδα, με ημερομηνία 31 Μαΐου όπως επιβεβαιώθηκε από το Reuters,απειλώντας να μειώσει τον εφοδιασμό των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, εάν δεν γίνει διευθέτηση των καθυστερούμενων δόσεων τους προς την εταιρεία.

Η ενεργειακή κρίση θα προστεθεί στα πολιτικά και οικονομικά μεγέθη του δημόσιου χρέους της χώρας που έχουν πληγεί, απειλώντας έτσι τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με διακοπές ρεύματος πριν από τις εκλογές της17 Ιουνίου, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για να αποφασισθεί εάν η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, εάν αποτύχει να λάβει νέα κεφάλαια διάσωσης από τους δανειστές της.

"Η ΡΑΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαχείρισης κρίσης για όλη την επόμενη εβδομάδα ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος," είπε στο Reuters ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Νίκος Βασιλάκος, .

Η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΠΑ και τις πληγείσες επιχειρήσεις σε μια συνάντηση την Τετάρτη, δήλωσε ο Βασιλάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγής από την ενεργειακή βιομηχανία που προτίμησε να μην κοινοποιηθεί το όνομα της, η ΔΕΠΑ δεν έχει μετρητά για να εξοφληθούν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου, συνολικής αξίας € 120 εκατομμύρια (148.400.000 δολάρια) με την ιταλική εταιρεία αερίου  Eni ( ENI.MI ), Botas της Τουρκίας και τη ρωσική Gazprom ( GAZP. MM ), που λήγουν αυτό το μήνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κύριος Χάρης Σαχίνης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας, αλλά είπε στο Reuters: "η ΔΕΠΑ λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί οτιδήποτε από στους προμηθευτές της".

Αν η ΔΕΠΑ κόψει τις προμήθειες της Ελλάδας των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπως η Elpedison, Μυτιληναίος ( MYTr.AT ), Heron και της Corinth Power - που καλύπτουν περίπου το 30 τοις εκατό της ζητηθείσας ενέργειας της χώρας - θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους.

Η  διαχείριση στην Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσει σε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος για να αποφευχθεί μια γενική διακοπή ρεύματος, μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο τουρισμού της χώρας, όπου είναι μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη μη ανταγωνιστική οικονομία της χώρας.

Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, μεγάλο μέρος της παρέχονται από τη ΔΕΠΑ, όπου παράγει περίπου 70 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυρίαρχη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εταιρεία ΔΕΗ ( DEHr.AT ) χρησιμοποιεί φυσικό αέριο σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό, τι οι άλλοι παραγωγοί, αλλά τα εργοστάσια με άνθρακα της ΔΕΗ καθώς και οι υδροηλεκτρικές μονάδες δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το έλλειμμα.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Οι εταιρείες Ισχύος  δεν κατάφεραν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στη ΔΕΠΑ, επειδή, με τη σειρά τους, δεν έχουν επιστροφές από το  ΛΑΓΗΕ ΑΕ ‘Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ’ του κρατικού λογαριασμού εκκαθάρισης συναλλαγών για την ενέργεια του έθνους.

Τους τελευταίους μήνες η ΡΑΕ έχει επανειλημμένως καλέσει την κυβέρνηση να καλύψει τους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ, που έχει έλλειμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ο λογαριασμός πήγε στο έλλειμμα επειδή οι εισπράξεις του δεν συμφωνούσαν με τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις που πληρώνει για τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, ιδιαίτερα για τους ηλιακούς συλλέκτες (φωτοβολταϊκά συστήματα).

Το έλλειμμα ΛΑΓΗΕ επιδεινώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν δύο έμποροι λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, χρεωκόπησαν χωρίς να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους στους λογαριασμούς, αφήνοντας έτσι τις αρχές να προσπαθήσουν να βρουν μετρητά.

Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό θα ήταν να πάρουν ένα δάνειο μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά δάνεια και το Ταμείο Παρακαταθηκών, η οποία έχει τα μετρητά που κάθονται στο λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο» για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Αλλά η λεγόμενη «τρόικα» των διεθνών δανειστών στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αρνήθηκε να εγκρίνει την κίνηση αυτή, είπε σε συνέντευξη στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Ο κύριος Ζερβός είπε ότι η τρόικα, και ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανησυχούσε ότι η ένεση ρευστότητας θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση και κατάργησαν τα κίνητρα ώστε να  καθοριστεί ελαττωματικό το σύστημα ενέργειας στην Ελλάδα.

"Βλέπουν τα πράγματα πολύ δογματικά», είπε ο κύριος Ζερβός.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει επίσης τον ΛΑΓΗΕ λογαριασμό χρησιμοποιώντας περίπου € 100 εκατομμύρια που βρίσκονται στους λογαριασμούς των δύο εμπόρων λιανικής πώλησης ενέργειας που χρεοκόπησαν νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσε ο κύριος Ζερβός.

Αλλά οι αρχές ενέργειας δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα, γιατί έχουν παγώσει επειδή πραγματοποιείται ποινική έρευνα"Είναι απολύτως τρελό. Πρόκειται για χρήματα που καταβάλλονται από τους καταναλωτές ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα", είπε η πηγή.

Το πολιτικό κενό στην Ελλάδα δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Για τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα έχει τρέξει από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της οποίας μοναδικός σκοπός είναι να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου.

Βάσει του ελληνικού δικαίου, οι υπηρεσιακές (μεταβατικές) κυβερνήσεις έχουν περιορισμένη εντολή και είναι απρόθυμες να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση από τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Η πολιτική κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αυτή τη στιγμή," ανάφερε μια βιομηχανική πηγή στο Reuters.

Αλλά ο κύριος Βασιλάκος δήλωσε στο Reuters στην Ελλάδα τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, θα συμμετάσχουν ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του αδιεξόδου.

(Επιμέλεια Ντέιβιντ Χολμς)
Μετάφραση από Google και διορθώσεις από ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.