Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Στο μηχανισμό Ισπανία και Κύπρος

Δραματικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη
Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, μετά την αναμενόμενη μεν, αλλά επί του πρακτέου εξόχως αρνητική εξέλιξη, της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, τόσο της
Ισπανίας, όσο και της Κύπρου.



Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, η Ισπανία υπέβαλλε αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.


Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ζητούσε «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου προκειμένου -όπως είπε- να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ευρώ και να καταλαγιάσει η κρίση.


Αναλυτικότερα, στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει πως το ακριβές ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί αργότερα αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και να προσφέρει μια επιπλέον προστασία. Ο ντε Γκίντος επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιουλίου Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το πακέτο, στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι λεπτομέρειες.


Σε δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση του αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια, ο Ραχόι υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ».


Και τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να κινηθεί προς την ολοκλήρωσή της, που «θα κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», μία ιδέα πάντως στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία.


Προειδοποίησε δε πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα γιατί «η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, αποτελεί τον πρωτεύοντα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία».


Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωνε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας σε αντάλλαγμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, θα έχει οριστικοποιηθεί εντός μερικών εβδομάδων (διαβάστε περισσότερα εδώ)


Με διαφορά λίγων ωρών αίτηση για οικονομική βοήθεια κατέθεσε και η Κύπρος


Με διαφορά λίγων ωρών αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  υπέβαλε η Κύπρος.  Όπως μετέδωσε το Reuters στην ανακοίνωση της Κυπριακής κυβέρνησης αναφέρεται ότι το αίτημα της διάσωσης θα αναχαιτίσει τους κινδύνους  που αντιμετωπίζει  ο τραπεζικός τομέας της χώρας  λόγω της έκθεσης στην Ελλάδα.


Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά (μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία)  χώρα της Ευρωζώνης η οποία προσφεύγει στους μηχανισμούς  της ΕΕ και ζητά οικονομική στήριξη.  Φήμες για την υποβολή του αιτήματος είχαν κυκλοφορήσει από νωρίς σήμερα στις αγορές, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-,  την υποβίβασε δηλαδή στην κατηγορία «σκουπίδια» ενώ χαρακτήρισε ως αρνητική και την οικονομική προοπτική της Κύπρου.


Η Κύπρος αντιμετωπίζει αρνητικές  επιπτώσεις στην οικονομία της  «λόγω της μετάστασης μέσω του τραπεζικού τομέα, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στην ελληνική οικονομία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της  Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία της ΕΕ  για την ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών και το Κυπριακό κράτος έχει εγγυηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,8 δις. ευρώ  για την Cyprus Popular Bank.


Η Κύπρος έλαβε φέτος δάνειο 2,5 δις., ευρώ από την Ρωσία και η Κυπριακή Κυβέρνηση φέρεται να διαπραγματευόταν με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα  ένα νέο δάνειο  5 δις. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών,  αλλά και των δημοσιονομικών αναγκών. Η προσφυγή στην ΕΕ προφανώς σημαίνει ότι οι σχετικές προσπάθειες για διμερή δανεισμό δεν τελέσφόρησαν.


Γιούνκερ: Με προϋποθέσεις η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο
Η Ευρωζώνη θα εξετάσει άμεσα το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια, η οποία θα εξαρτηθεί από μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.


"Χαιρετίζω την επίσημη αίτηση για χρηματοδοτική βοήθεια που έλαβα σήμερα από τις κυπριακές αρχές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.


Στις προϋποθέσεις για την οικονομική βοήθεια "θα περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις βασικές προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας και ιδίως αυτές στον χρηματοοικονομικό τομέα", σημείωσε  ο επικεφαλής του Eurogroup.


Πάντως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωποςΣτέφανος Στεφάνου δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για τρόικα και υποστήριξε ότι «η περίπτωση της Κύπρου "δεν είναι η ίδια με άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών".
Ανέφερε ότι ομάδες των ευρωπαϊκών θεσμών θα έλθουν στην Κύπρο με στόχο την διαπραγμάτευση αναφορικά με το πλαίσιο της στήριξης και της βοήθειας, που θα πάρει η Κύπρος, με βασικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Επίσης ανέφερε πως στην απόφαση για υποβολή αίτησης στον Μηχανισμό Στήριξης δεν γίνεται καμία αναφορά για τα ποσά, καθώς «αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση».


Αναφορικά με τους όρους της παροχής του δανείου από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο κ.Στεφάνου είπε ότι αυτό θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης προς όφελος της Κύπρου, το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά την επίσημη υποβολή της αίτησης βοήθειας τις επόμενες ημέρες.




http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=206586