Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πότε η κούραση "κρύβει" κάποιο πρόβλημα υγείας;

Μας το έστειλε το lifezone..... Ευχαριστούμε πολύ

Πότε η κούραση οφείλεται σε πρόβλημα υγείας
Όταν η κόπωση γίνεται χρόνια ίσως δεν φταίει το εξαντλητικό σας πρόγραμμα άλλα κάποιο πρόβλημα υγείας…
 Γράφει η Ρωξάνη Τόκου, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Βασιλέως Παύλου 6, Βούλα

anny
Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα για τα οποία κάποιος μπορεί να ζητήσει ιατρική συμβουλή είναι η χρόνια κόπωση.Ιδίως οι γυναίκες άνω των 40 ετών συχνά παραπονούνται για έλλειψη αντοχής και εύκολη κούραση. Πολλές φορές η απάντηση μπορεί να είναι απλή και προφανής: ο εξαντλητικός τρόπος ζωής, η κακή ποιότητα ύπνου, η λανθασμένη διατροφή, οι πολλαπλοί ρόλοι που καλούμαστε να αναλάβουμε καθημερινά. Κάποτε όμως υπάρχει πραγματικά παθολογικό υπόβαθρο και ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και αντιμετώπισή του. Μια πρακτική συμβουλή είναι η εξής: για 2-3 εβδομάδες αλλάξτε το καθημερινό σας πρόγραμμα. Κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα, διορθώστε τη διατροφή σας, καταναλώστε περισσότερο νερό, πάρτε ένα πολυβιταμινούχο, εντάξτε καθημερινή ήπια άσκηση στο πρόγραμμά σας. Αν δεν παρατηρήσετε αλλαγή, είναι καλό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Πολλές ασθένειες συνδέονται με χρόνια κόπωση. Οι πιο συχνές, ο έλεγχος για τις οποίες δε θα πρέπει να παραλείπεται είναι οι παρακάτω:
Αναιμία 
Η ελάττωση του αιματοκρίτη έχει πολλαπλά αίτια, το πιο συχνό από τα οποία είναι η έλλειψη σιδήρου (πολύ συχνή στις γυναίκες λόγω της απώλειας αίματος με τον έμμηνο κύκλο). Κακή διατροφή με αποκλεισμό του κρέατος από τη δίαιτα, φάρμακα , αλλά και πολλές σοβαρές ασθένειες συνδέονται με αναιμία. Η διάγνωση γίνεται με μια απλή γενική αίματος και, στην περίπτωση που βρεθεί αναιμία, συμπληρώνεται με μέτρηση σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα.
Διαβήτης
Ο συχνότερος τύπος διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 2, που συνήθως εμφανίζεται σταδιακά, μετά την ηλικία των 45 ετών, αν και η παχυσαρκία που συνεχώς αυξάνεται έχει ως αποτέλεσμα την όλο και πρωιμότερη εμφάνισή του. Κατά κύριο λόγο οφείλεται στη δυσκολία των κυττάρων να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη που φυσιολογικά παράγει το πάγκρεας. Η έντονη κόπωση είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημεία απορρύθμισης του σακχάρου και μπορεί να συνοδεύεται από υπερβολική δίψα, συχνουρία, έντονο αίσθημα πείνας, απώλεια βάρους, κολπικές μυκητιάσεις. Η διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση του σακχάρου νηστείας, ή εναλλακτικά, με την καμπύλη σακχάρου και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Το σάκχαρο νηστείας μετριέται στο αίμα το πρωί, μετά από 8 ώρες νηστείας. Η καμπύλη σακχάρου γίνεται με τη μέτρηση του σακχάρου αίματος πριν και μετά τη χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας γλυκόζης. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια απλή εξέταση αίματος που δεν απαιτεί να είναι ο ασθενής νηστικός.
Θυρεοειδική νόσος
Ο θυρεοειδής εκκρίνει δυο ορμόνες, τη θυροξίνη και την τριιωδοθυρονίνη, οι οποίες ελέγχουν το μεταβολισμό. Ουπερθυρεοειδισμός (αύξηση των ορμονών) προκαλεί μυϊκή κόπωση και αδυναμία, που αρχικά μπορεί να γίνουν εμφανείς στους μηρούς. Η οδήγηση ποδηλάτου και η ανάβαση σκάλας προκαλούν έντονη κούραση και φαντάζουν δύσκολες. Ο υποθυρεοειδισμός (ελάττωση των ορμονών) προκαλεί κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, και μυϊκούς πόνους, ακόμα και με την ελάχιστη φυσική δραστηριότητα.
Η διάγνωση γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, την TSH. Όταν η TSH είναι χαμηλή μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό, ενώ όταν είναι υψηλή μιλάμε για υποθυρεοειδισμό. Μια και οι θυρεοειδικές νόσοι διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται εύκολα, όλοι όσοι παραπονούνται για κόπωση και/ή μυϊκή αδυναμία θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με μέτρηση της TSH.
Ας μην αποδίδουμε πάντα την κούρασή μας λοιπόν στην πολυάσχολη καθημερινότητα ή στην κακή μας διάθεση. Μερικές φορές ο ένοχος είναι άλλος και μένει να τον ανακαλύψουμε!