Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Θέλουν εκλογές σε δυο χρόνια!


Οι ομάδες εργασίες που συγκροτήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική
Αριστερά, ολοκληρώνουν σήμερα την αποτύπωση σε… χαρτί του προγραμματικού πλαισίου συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα, αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους που καλείται να υπηρετήσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Το προγραμματικό πλαίσιο περιλαμβάνει συμφωνίες αλλά και… αποκλίσεις. Τα βρήκαν στο να παραπεμφθούν τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά η τρόικα, τον Σεπτέμβριο. Αναμένοντας να έχουν μια περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, και τα αντικειμενικά περιθώρια που υπάρχουν για αλλαγές στο Μνημόνιο.
Τα βρήκαν στο να μην υπάρξουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, εκεί όπου η τρόικα είχε ζητήσει να αποχωρήσουν σταδιακά 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Τα βρήκαν σε θεσμικές αλλαγές, που θα σηματοδοτήσουν μια ποιοτική στροφή στη δομή και λειτουργία του κοινοβουλευτισμού: Θα μειωθεί η επιχορήγηση των κομμάτων, θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Τα βρήκαν ακόμη και στο θέμα του φορολογικού συστήματος, με τις ριζικές αλλαγές που επιβάλλονται από τη ζώσα πραγματικότητα, και την κοινωνική πίεση που προκύπτει, λόγω της προφανούς και διαπιστωμένης αδυναμίας των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Υπάρχουν ωστόσο και τομείς στους οποίους υπάρχουν διαφορές: Υπάρχουν διαφορές στα εργασιακά, προκειμένου να συρρικνωθεί το πολιτικό κόστος από τυχόν επώδυνες αποφάσεις τις οποίες θα κληθεί να πάρει η καινούρια κυβέρνηση, λόγω των σχετικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου. Υπάρχουν διαφορές στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.
Κυρίως όμως, διαπιστώνεται διαφορά στο θέμα του χρονικού βίου της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επισημάνει, επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση μακρά πνοή, δηλαδή τετραετή θητεία. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά απ’ την άλλη, εμφανίζονται διστακτικοί, και κλείνουν στην προοπτική της διετίας. Δηλαδή, να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές, μαζί με τους ευρωεκλογές, το καλοκαίρι του 2014.