Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τοποθετήσεις των υποψηφίων βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της τετάρτης 13/06/2012 στο"Ιδεοδρόμιο".

Μας το έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ..... Ευχαριστούμε πολύ

Ζάννας Γρηγόρης

Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων

Α. Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα

Την ώρα που η κρίση και η ανέχεια ωθεί τον κόσμο μαζικά στο δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση
προσέλευσης 30%), αυτό αποδιαρθρώνεται και συρρικνώνεται δραματικά, λόγω των αιματηρών μνημονιακών περικοπών των δημόσιων δαπανών υγείας.


Με πετσοκομμένους τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και ανεξόφλητα τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων είναι ορατός ο κίνδυνος ολοσχερούς κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας σε λίγους μήνες. Ήδη νοσοκομεία κλείνουν ή υπολειτουργούν. Τα διαθέσιμα κρεβάτια περιορίζονται. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών διαμορφώνουν συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων και της περίθαλψης των ασθενών.

Η συγχώνευση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και η σύσταση του ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε ως αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην πραγματικότητα διαλύονται ακόμη και αυτές οι ανεπαρκείς δομές του ΙΚΑ. 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι «στριμώχνονται» σ’ ένα σύστημα με λιγότερους γιατρούς, με μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό. Ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται άμεσα σε χρεοκοπία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων.

Με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης στο χώρο του φαρμάκου, μετακυλύουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς. Εκατοντάδες φάρμακα εξαιρούνται από τις λίστες συνταγογράφησης, την ίδια στιγμή που κερδοσκοπικά συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου οργιάζουν δημιουργώντας επικίνδυνες ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα.


Β. Ποιο είναι το όραμά μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο διεκδικεί ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας αποτελούν προτεραιότητά μας.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου αποτελεί η επαρκής χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του συστήματος, και η ορθολογική και διαφανής διαχείριση.

Γ. Άμεσα μέτρα παρέμβασης

1. Ακύρωση της μνημονιακής πρόβλεψης για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς.

2. Μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

3. Εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. Έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και έναρξη μελέτης για την ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.

4. Κατάργηση του 5ευρω. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.

5. Κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ΚΥ. Κατάργηση του Ν 4052/12 και ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων. Αναστολή εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία και περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.

6. Οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας , με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.

Για την Πιερία:

-       Άμεση κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό
-       Σπάσιμο όλων των μνημονιακών αντιμεταρρυθμίσεων (πχ ψυχική υγεία, ακύρωση συγχωνεύσεων κλπ)
-       Πλήρη αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας σε επίπεδο νομού (ΕΚΑΒ, ιατρείο αστικού τύπου στη Κατερίνη, ΚΥ κλπ). Σχεδιασμός για την πλήρη υγειονομική κάλυψη και σε περιόδους αυξημένων αναγκών (ορεινός – θερινός τουρισμός)
-       Καταγραφή των δυσλειτουργιών και άρση αυτών με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων
-----------------------------------------------------------------------------
 Γκόρτσου-Ραπτοπούλου Γιώτα

Υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ

Η οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας την τελευταία τριετία και η επιλογή αντιμετώπισής της μέσα από τα μνημόνια δημοσιονομικής σταθερότητας κατά παραγγελία της Τρόϊκα, που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, επιδείνωσαν ραγδαία την κατάσταση στον χώρο των ΕΒΕ.
Η ύφεση, που ξεπερνά το 6,5%, έβαλε λουκέτο σε 68.000 ΜΜΕ το 2011, που σημαίνει 135.000 θέσεις εργασίας χαμένες και το 2012 υπολογίζονται πάνω από 62.000 λουκέτα, με απώλεια άλλων 180.000 θέσεων εργασίας.
Σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πνίγονται από χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, τα χρέη αγγίζουν τα 200 δισ  και τους σπρώχνουν ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
(350.00 επιχειρήσεις, ο αριθμός αυτών που δεν κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές σε ΤΕΒΕ και ΙΚΑ)
Η βίαιη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, με ασυνέπεια τη βίαιη μείωση της κατανάλωσης, δημιούργησαν κατάρρευση των τζίρων των επιχειρήσεων.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, αντιμετωπίζουν καθημερινά πιέσεις τραπεζών για εξόφληση ή ρύθμιση των χρεών τους, απαιτώντας βεβαίως ως εγγυήσεις και διασφαλίσεις, τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στην Ελλάδα, όπου με εκτιμήσεις της Ε.Ε το 2010 οι ΜΜΕ που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους εξασφαλίζουν το 85,6% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας και παράγουν το 71,7% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία μας. Όπου οι μικρές επιχειρήσεις, μέχρι 10 άτομα, απασχολούν το 57,6% του προσωπικού και παράγουν το 35,3% της συνολικής παρούσας αξίας, σήμερα έχουμε την πλήρη κατάρρευση όπως παρουσίασα νωρίτερα.
Η λογική του μνημόνιου θεωρεί πρόβλημα των πληθώρα των μικρών επιχειρήσεων και επιδιώκει άμεσα ή έμμεσα την αντικατάστασή τους από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Απάντηση στα κόμματα και τις πολιτικές του μνημονίου, που οδηγούν σε συρρίκνωση και αφανισμό του ΜΜ επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στην ανεργία και την ανασφάλεια, είναι Κυβέρνησης της Αριστεράς. Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης στις Βρυξέλλες, αφού καταθέσουμε ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα στη βάση της δικαιοσύνης, της ισονομίας, της προοπτικής και της αξιοπρέπειας.
Έτσι λοιπόν, για τους ΕΒΕ, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μια κυβέρνηση της Αριστεράς αντιμετωπίζει το ζήτημα με διαφορετικά κριτήρια. Το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο, ενώ τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων πρέπει να εντάσσονται στο γενικότερο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο.
Η πρότασή μας είναι:
-Κίνητρα για τη δημιουργία Δικτύων συνεργασίας ΜΜΕ.
-Δημόσιος μηχανισμός υποστήριξης ΜΜΕ, με πρόβλεψη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Επανασχεδιασμός και αξιοποίηση του ΕΣΠΑΣ προς ΜΜΕ.
-Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
-Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
-Ενθάρρυνση-μέσω δικτύων-της απευθείας πώλησης προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές και επανεξέταση του συστήματος για τους μεσάζοντες.
-Διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των ΜΜΕ κατά ποσοστό αντίστοιχο της μείωσης του τζίρου και τους εισοδήματός τους κατά τη τριετία 2009-2012 και μηνιαίες δόσεις όχι πάνω από το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη.
-Δημόσια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού.
-Αναμόρφωση του Τειρεσία.
-Αλλαγή Πτωχευτικού Κώδικα.
-Σταδιακή μείωση του ΦΠΑ.
-Απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Καθιέρωση αφορολόγητου αποθεματικού για ΜΜΕ.
-Ετήσια τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
-Κατάθεση νόμου-πλαίσιου για μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και ταυτόχρονη κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
-ΟΑΕΕ: Εφάπαξ ρύθμιση οφειλών με άρση των επιβαρύνσεων από το 2010.
-Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (μειωμένη χρηματοδότηση κατά 10,6% από τον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με το 2011).
-Κίνητρα για επενδύσεις με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος.
-Δημιουργία συλλογικών υποδομών, με βιοτεχνικά πάρκα, Εκθεσιακά Κέντρα με Ζώνες ελεύθερων δραστηριοτήτων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και η εφαρμογή τους θα ανακουφίσει και θα ανοίξει προοπτικές και στο νομό μας.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές στο νομό μας λένε ότι:
-Το 2011 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο ήταν 660, μαζί και οι εποχικές και οι διαγραφές έφτασαν τις 856, μαζί και οι εποχικές.
-το 2012 μέχρι σήμερα: 324 εγγραφές, 438 διαγραφές.
-Πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, αλλά εκκρεμούν οι διαγραφές λόγω οικονομικών υποχρεώσεων.
-Επιχειρήσεις που είναι σε πτώχευση δεν κάνουν διαγραφή.
-Στην Πιερία κάθε μέρα, μαζί με αλλαγές έδρας κ.λ.π., γίνονται , κατά μέσο όρο, 35 διαγραφές στον ΟΑΕΕ.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η λύση.

------------------------------------------------------------------------------------
Τοπαλίδου Μαρία

ΑΓΡΟΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α  ο αγροτικός τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης και διεξόδου από την κρίση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρετώντας επί δεκαετίες το καρτέλ, τους μεγαλοεισαγωγείς, τους μεσάζοντες αεριτζήδες και κάθε είδους συμφέροντα σε βάρος των αγροτών οδήγησαν στην ερήμωση της υπαίθρου. Σήμερα ωρύονται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν παράγει ενώ στήνουν το σκηνικό για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, κάνοντας τους συνεταιρισμούς ανώνυμες εταιρίες, έχοντας ως μοναδικό στόχο την κερδοφορία των κολοσσών της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α υποστηρίζει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αγαθών:
α)Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων
β)Στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές από το κόστος παραγωγής
γ)Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την  ποιοτική γεωργία.
Δεσμευόμαστε  να δημιουργήσουμε  συνθήκες που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας. Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες ως μέρος της συνολικής πολιτικής μας για ένα δίχτυ  ασφαλείας για τον κόσμο της υπαίθρου. Διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, μέσω κρατικής επιδότησής τους, για βραχυπρόθεσμα δάνεια που ενισχύουν την γεωργική παραγωγή. Έκδοση καλλιεργητικής κάρτας που θα επιτρέπει στους αγρότες να επιλέγουν τους προμηθευτές των εισροών τους στους οποίους θα καταβάλλεται το τίμημα των πωλήσεων τους απευθείας από την   Τράπεζα. Αναλαμβάνουμε τη ευθύνη και προτείνουμε για το οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας
α)σχεδιασμένες παρεμβάσεις άμεσα με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικολογικής ισορροπίας
β)Δημόσιο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό
γ)Οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, υδάτων και φυσικού πλούτου
Το σχέδιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, επιδιώκει την ισορροπία και τη συνεργεία μεταξύ των τριών τομέων παραγωγής, διαφυλάσσει το περιβάλλον και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού


---------------------------------------------------------------------------------------

Μπέτυ Σκούφα
υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ

ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

·        Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στο πλαίσιο του πολέμου λάσπης που έχουν εξαπολύσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ οι πολιτικές δυνάμεις του μέχρι πρότινος ισχύοντος δικομματισμού και κυρίως η ΝΔ, η πολιτική εκμετάλλευση ενός ομολογουμένως υπαρκτού ζητήματος, και πιο συγκεκριμένα του μεταναστατευτικού. Αυτός ο πόλεμος λάσπης και η διαστρέβλωση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθειά τους να «αναχαιτίσουν» την τεράστια κοινωνική δυναμική που ο συγκεκριμένος χώρος εκφράζει.
·        Το γεγονός ότι το «μεταναστευτικό πρόβλημα» δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα υπεύθυνα και οργανωμένα, αποτελεί πολιτική επιλογή. Οι μετανάστες εξυπηρετούσαν ως φθηνή και μαύρη εργατική δύναμη που βόλευε και συμφωνούσε με τα σχέδια των ντόπιων αφεντικών. Και σήμερα ακόμη, το «οργανωμένο έγκλημα» και τα συμφέροντα τύπου ιταλικής μαφίας που δρουν στη χώρα μας και κρύβονται πολλές φορές πίσω από τους μετανάστες, κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μη διστάζοντας να εκμεταλλευτούν ακόμη και τις γυναίκες ή τα παιδιά των μεταναστών (κυκλώματα trafficking, παιδική πορνεία, επαιτεία κλπ.).
·        Αν η αθρόα και άναρχη εισροή μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας αποτελεί ένα υπαρκτό πρόβλημα, η πολιτική που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και την τελευταία φιλομνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου σίγουρα το διαιωνίζουν και το επιτείνουν.
·        Απέναντι στις ακολουθούμενες μέχρι σήμερα πολιτικές της ανευθυνότητας στο μεταναστευτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ προτάσσει:
1)     την ανάδειξη κι αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών του μεταναστευτικού φαινομένου. Τη συμμετοχή δηλαδή της χώρας μας –στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- σε εκστρατευτικά σώματα σε πολέμους στο Αφγανιστάν κι αλλού. Την πλήρη υποταγή και εναρμόνιση της χώρας μας με τις επιταγές του διεθνούς κεφαλαίου και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ερημοποιούν ολόκληρες χώρες κι εξαναγκάζουν σε άτακτη φυγή από τις εστίες τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας.
2)     Θεωρούμε ότι η κατάργηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη προκειμένου το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί άμεσα κι αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής μας στην ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσουμε μαζί με τους εταίρους μας κοινή λύση και κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα κατανέμει αναλογικά και ισότιμα τις ευθύνες στις χώρες – μέλη.
3)     Στο μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, θα πρέπει να χορηγηθούν άμεσα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε διαφορετική περίπτωση τους εξαναγκάζουμε να παραμείνουν παρανόμως σε μια ήδη βεβαρημένη χώρα.
4)     Σε μια πραγματικά δημοκρατική χώρα, σε έναν τόπο που θεώρησε το θεσμό της φιλοξενίας ιερό, δεν αρμόζουν εικόνες τύπου Νταχάου και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αντιθέτως θα πρέπει να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας των προσφύγων, με υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής προστασίας, προκειμένου οι συνθήκες ζωής τους να μη θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα και με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας.
5)     Σε τοπικό επίπεδο, στην Πιερία, παρόλο που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο στα αστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντίστοιχη πανελλαδική πολιτική πρακτική.

Παρά τις όποιες προσπάθειες παραπλάνησης της κοινής γνώμης από τις δυνάμεις του δικομματισμού και των διαπλεκόμενων, κυρίαρχων ΜΜΕ, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το πραγματικό τους πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αλλά οι ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.  

------------------------------------------------------------------------------

 Γραβάνη Βικτωρία  
Υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι οι κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης . Αν κανείς θέσει ως κριτήριο το ρόλο της Αριστεράς, είναι οι κρισιμότερες από το 1946. Σε αντίθεση όμως με εκείνες, τις εκλογές της αποχής, η Αριστερά σήμερα διεκδικεί όχι μόνο πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά την ίδια τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μπροστά σε μια  πραγματικά συντετριμμένη οικονομία και μια εξαθλιωμένη κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε συνεργασία και τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, τολμά να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, καταθέτοντας στην κρίση των πολιτών ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει τρεις  άμεσους  πολιτικούς στόχους:
-την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και του μνημονίου,
-τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας και
-την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας στην κοινωνία.
Το πρόγραμμα αυτό δημιούργησε ελπίδα στην κοινωνία, η οποία ενστικτωδώς στράφηκε αριστερά, αναζητώντας εκεί τη δυνατότητα δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας. Οι διαχρονικοί κοινωνικοί αγώνες της Αριστεράς, η σταθερή υπεράσπιση των αδυνάτων, η προσήλωση σε αξίες όπως η δημοκρατία, η ισότητα και η αλληλεγγύη ,η συνέπεια και η ακεραιότητα της πλειοψηφίας των ανθρώπων του αριστερού χώρου, αποτελούν τις αιτίες αυτής της στροφής. Η κοινωνία σπρώχνει κυριολεκτικά την Αριστερά στην εξουσία, θεωρώντας την ως τη μοναδική αξιόπιστη λύση.
Αυτό το ρεύμα έχει πανικοβάλει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να το ανακόψει.
 Η ΝΔ, που θεωρούσε, άγνωστο για ποιο λόγο, ότι η πρωτιά των εκλογών της ανήκε, επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε μια εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία τρομοκράτησης των πολιτών. Η ΝΔ επένδυσε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας στη στρατηγική του φόβου. Οι απειλές ότι αν έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα ακυρώσει την αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων, θα έρθει η καταστροφή της δραχμής και ο οικονομικός Αρμαγεδών, είναι καθημερινές και πολύμορφες: από απαράδεκτα τηλεοπτικά σποτ μέχρι ευθείες απειλές και τρομοκρατικές περιγραφές καταστάσεων από εγχώριους και ξένους υποστηρικτές των μνημονίων.
Τελευταία έχει προσθέσει σ’ αυτή τη στρατηγική και το δόγμα «νόμος και τάξη» που αναδεικνύει το ακροδεξιό και σκληρό αντιμεταναστευτικό της πρόσωπο, προσπαθώντας από τη μια να τρομοκρατήσει και από την άλλη να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ.
Όλες οι προσπάθειες όμως πέφτουν στο κενό. Ο λαός μας έχει προ πολλού ξεπεράσει το φόβο και βαδίζει ακάθεκτος προς την τελική νίκη. Στις 17 του Ιούνη θα κάνουμε τα μνημόνια παρελθόν και θα ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα, στέλνοντας ένα ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

-----------------------------------------------------------------------------
Μάντζιος Αντώνης

Τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
-Ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
-Αντικατάστασή του με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη  δημοσιονομική εξυγίανση.
-Αναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την δραστική του μείωση ή μορατόριουμ με αναστολή πληρωμής των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίηση και ανάκαμψης της οικονομίας.
-Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου με την οποία μειώθηκαν:  το κατώτερο μεροκάματο κατά 22% και 32% , το επίδομα ανεργίας και μια σειρά άλλα επιδόματα που συνδέονται με το βασικό μεροκάματο.
-Επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461,50 με χορήγηση για δυο χρόνια.
-Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, επαναφορά της μετενέργειας  και υποχρεωτική επεκτασιμότητα των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.
-Κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων ( χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα.
-Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών. Η  ανακεφαλαιοποίησή τους με δημόσιο χρήμα θα γίνει με κοινές μετοχές με ψήφο.
-Μερική ή ολική διαγραφή των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
-Αναπροσανατολισμός των ευρωπαϊκών πόρων για στήριξη ανέργων, χαμηλών εισοδημάτων, χρηματοδότηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
-Δημιουργία χώρων φιλοξενίας αστέγων σε αναξιοποίητα δημόσια κτίρια με γενικότερη παροχή φροντίδας.
-Στήριξη κοινωνικών ομάδων που διαβιούν με ελάχιστο εισόδημα.
-Επαρκής στελέχωση όλων των δημόσιων παιδικών σταθμών.
                            Αναζήτηση πόρων.
-Καταπολέμηση σπατάλης και διαφθοράς στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
-Άντληση πόρων και κυρίως βελτίωση της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων αναφορικά με τις επιδοτήσεις, τα έργα υποδομής και τα κοινωνικά προγράμματα.
-Σταδιακή αύξηση των φορολογικών εσόδων με την διαμόρφωση ενός ενιαίου, καθολικού δίκαιου φορολογικού συστήματος .
Σημειώνουμε ότι η  δανειακή σύμβαση είναι προσανατολισμένη στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας.  Το 2012 αναμένεται να μηδενιστεί η συμβολή της στον Ελληνικό προϋπολογισμό ενώ για το 2011  το προγραμματισμένο έλλειμμα και η συμβολή της δανειακής σύμβασης  ήταν μικρό μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ.