"Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη"
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πρώτη ημέρα των επαφών του προέδρου της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης
που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Σαμαράς επέστρεψε την εντολή στον κ. Παπούλια και αναμένει πλέον τις πρωτοβουλίες των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών που επίσης θα πάρουν διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημόκρατίας.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της διαδικασίας, θα υπάρξει και πρωτοβουλία του κ. Κάρολου Παπούλια σε αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Η πρώτη ημέρα έδειξε την απόσταση που χωρίζει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν έχει ακόμη αφομοιωθεί το μήνυμα των πολιτών από την κάλπη καθώς επίσης ότι η κυοφορία μίας κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι δύσκολη και έχει ακόμη δρόμο χωρίς να αποκλείονται και οι επαναληπτικές εκλογές.
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Συγγρού, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά, όπως είπε, οι υπόλοιπες δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση του κόμματός του. Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΝΔ ήταν «το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει», προσθέτοντας ότι χαίρεται πως «έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης».
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε διαδοχικά πρώτα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στην συνέχεια με τον πρέδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη. Οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκαν να συναντηθούν λέγοντας ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές και δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με ένα κόμμα που έχει υπογράψει και το δεύτερο μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η βασική του επιδίωξη είναι να υπάρξει μία συνεργασία πρωτίστως των δυνάμεων της Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε να προσεγγίσει το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ αλλά οι ψήφοι των τριών δεναρκούν για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προειδοποίηση προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας να μην προχωρήσουν όπως είπε, σε νέα βάρβαρα μέτρα μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Βένιζέλος από την πλευρά του έβαλε τους όρους του ΠΑΟΣΚ για μία κυβέρνηση συνεργασίας:
- Να μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
- Το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει ως όρο την συμμετοχή των στελεχών του σε αυτή την κυβέρνηση, την στηρίζει με ψήφο εμπιστοσυνης.
- Της κυβέρνησης αυτής πρέπει να ηγείται ένας πρωθυπουργός ευρείας αποδοχής που να μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο και να μπορεί να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του ελληνικού λαού για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
- Να υπάρχει μια μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία με όρο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Τελευταία ήταν η συναντήση με του κ. Σαμαρά με τον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το δίπολο, εννοώντας Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε πως είναι σταθερή η θέση της ΔΗΜΑΡ για προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής η οποία αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από την λαϊκή ετυμηγορία.
"Είναι προφανές ότι μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, όπως και αν την ονομάσει κάποιος, δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα και την εντολή των πολιτών. Για μας ισχύει απολύτως το δίπολο που θέσαμε προεκλογικά: Η κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο".
Πάντως, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό το βράδυ της Δευτέρας, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πολιτικές εξελίξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έκλεισε ένας κύκλος».
«Έκλεισε ένας κύκλος, ας μην προδικάσουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να ήταν μέσα και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού».
http://www.protothema.gr/