Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δημήτρης Λακασάς: Δεν επιτρέπεται καμία περαιτέρω ολιγωρία για τις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων

Μας το έστειλε ο ΣΕΒΕ ..... Ευχαριστούμε πολύ
Να ανοίξει ο δρόμος για τις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων στις αγορές τρίτων χωρών ζητά ο ΣΕΒΕ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Τη διασφάλιση των προϋποθέσεων εξαγωγών νωπών αγροτικών προϊόντων σε
τρίτες χώρες και κυρίως σε αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής καθώς και την άμεση συγκρότηση μικτής Oμάδας Δράσης συναρμόδιων υπουργείων και επιχειρήσεων με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και χρονοδιάγραμμα για την στοχοθέτηση και την παρακολούθηση των σχετικών ενεργειών ζήτησε με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη καθώς για την αντιμετώπιση του θέματος απαιτείται η συνεργασία και η υποστήριξη των κατά τόπους Πρεσβειών και Γραφείων ΟΕΥ.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρη Λακασά ότι, λόγω της παρατεταμένης κρίσης των τελευταίων ετών, η κατανάλωση νωπών αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί σημαντικά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που αποτελούσαν σημαντικές αγορές εξαγωγής των προϊόντων αυτών. Επομένως υφίσταται ανάγκη προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε χώρες με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό όπως η Kίνα και η Ινδία, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτικές αγορές νωπών προϊόντων και διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν ήδη με επιτυχία άλλες κοινοτικές μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Προϋπόθεση όμως για τις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων στις χώρες αυτές που εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων αποτελεί η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά και η διασφάλιση των αναγκαίων τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στις μεγάλες αυτές αγορές.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η Κίνα όπου για να καταστεί δυνατή η εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων απαιτήθηκε η υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου – που  πρόσφατα κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή - και η έκδοση απόφασης για τον καθορισμό των φυτοϋγειονομικών όρων εξαγωγής στην Κίνα νωπών καρπών ακτινιδίων που κατάγονται από ορισμένες περιοχές της χώρας και σειρά ενεργειών από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις ελληνικές επιχειρήσεις και την κινεζική πλευρά. Στην περίπτωση αυτή υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην υπογραφή και υλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η Ιταλία είχε προωθήσει τα ακτινίδια ήδη από την περίοδο 2008-2009 με κίνδυνο να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά αφήνοντας πίσω την Ελλάδα.
Ο ΣΕΒΕ ζήτησε  από το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, σε όσες ενέργειες απαιτούνται:
- για να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εισαγωγής σε αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που αποτελούν εν δυνάμει αγορές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
- να διασφαλισθούν, σε κοινοτικό και ιδίως εθνικό επίπεδο, οι προϋποθέσεις εισόδου ελληνικών προϊόντων στις χώρες αυτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής χώρες ενδιαφέροντος για τα ελληνικά προϊόντα: Tαϊβάν, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα, Βενεζουέλα, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Βραζιλία και Αργεντινή.

Ζήτησε μάλιστα να συγκροτηθεί άμεσα σε κεντρικό επίπεδο με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ μια μικτή Ομάδα Δράσης (task force) των συναρμόδιων υπουργείων με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και χρονοδιάγραμμα και με τη συμμετοχή φορέων/επιχειρήσεων, όπου αυτή είναι απαραίτητη, για την επιτέλεση αυτού του στόχου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι «βρισκόμενοι πλέον σε «εμπόλεμη κατάσταση», με βαθιά ύφεση και εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό, δεν επιτρέπεται καμία περαιτέρω ολιγωρία- η υπομονή των επιχειρήσεων μελών μας που καθημερινά μάχονται στο πεδίο της μάχης βιωσιμότητας και εξεύρεσης νέων αγορών έχει άλλωστε εξαντληθεί - αλλά εγρήγορση και εντατικοποίηση συστηματικών ενεργειών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες αγορές για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να μη χαθούν άλλες εξαγωγικές περίοδοι προς όφελος των πιο ενεργών και αποτελεσματικών ανταγωνιστών μας στην ΕΕ.»

Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΑΑΤ, σε συνέχεια της νέας αυτής επιστολής του ΣΕΒΕ, έδειξε άμεση ανταπόκριση και με σημερινό έγγραφό του που απευθύνεται στο ΣΕΒΕ, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μας γνωστοποίησε την αποδοχή της πρότασής μας για συγκρότηση Μικτής Ομάδας Δράσης καλώντας τους εμπλεκόμενους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.