Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Σύζυγοι Ελλήνων Πρωθυπουργών


«Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα υπάρχει πάντα μια έξυπνη γυναίκα».
Με αφορμή τον θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκης, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στις γυναίκες που βρίσκονταν πίσω από 9 Πρωθυπουργούς, που καθίσαν στο τιμόνι της χώρας.


Πρωθυπουργοί με σημαντική πορεία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας με τις αφανείς συζύγους τους.
Τι γνωρίζουμε για αυτές τις γυναίκες; Ας ρίξουμε λίγο φως στις συζύγους 9 μεγάλων πολιτικών ανδρών..



Φωτεινή Κολοκοτρώνη

Η Φωτεινή Τζαβέλα – Κολοκοτρώνη ήταν πρώτη κυρία της χώρας. Γεννήθηκε στο Σούλι και ήταν κόρη του Φώτου Τζαβέλα. Το 1828 παντρεύτηκε τον Ιωάννη Κολοκοτρώνη, γιο του Θεόδωρου. Ύστερα από πρόσκληση του Όθωνα έγινε κυρία επι των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, θέση στην οποία παρέμεινε για αρκετό καιρό φορώντας πάντα την παραδοσιακή σουλιώτικη φορεσιά. Το 1862, έτος που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο άντρας της, έγινε η πρώτη κυρία της χώρας.

Μαζί με τον Ιωάννη Κολοκοτρώνη απέκτησε δύο γιούς, τον Θεόδωρο, γνωστό και ως Φαλέζ, και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε κόρες, την Γεωργίτσα Πετιμεζά, την Αικατερίνη Ροδίου, την Ελένη Ζώτου, την Ζωΐτσα Μανώτου και την Ευφροσύνη που έμεινε ανύπαντρη.



Αικατερίνη Τρικούπη

Αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, σύζυγος του Σπυρίδωνα Τρικούπη και μητέρα του Χαρίλαου και της Σοφίας Τρικούπη. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1800. Καταγόταν από τη μητέρα της από την ηγεμονική οικογένεια των Καρατζά και από τον πατέρα της από την οικογένεια των Μαυροκορδάτων. Η Αικατερίνη ήταν κόρη του εγγονού του πρώτου πρίγκιπα Μαυροκορδάτου. Ο πατέρας της Νικόλαος (1744-1818), ο παππούς του Χαρίλαου Τρικούπη, υπήρξε λόγιος και υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, ενώ η μητέρα της Σμαράγδα  ήταν κόρη του ηγεμόνα της Βλαχίας Νικολάου Καρατζά.     

Όταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση η Αικατερίνη ζούσε στην Κωνσταντινούπολη με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδελφή της. Κατά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου είδε το σπίτι της να παραβιάζεται και τον αδελφό του πατέρα της ανασκολοπισμένο. Κατόρθωσε να γλυτώσει τη σύλληψη καταφεύγοντας στο σπίτι ενός Άγγλου ιερέα. Με τη βοήθεια του ιερέα αυτού, του αδελφού της Αλέξανδρου αλλά και του Σπυρίδωνα Τρικούπη, κατάφερε να διαφύγει από την Κωνσταντινούπολη,  μαζί με την μητέρα και την αδελφή της, και να φτάσει στο Ναύπλιο τον Οκτώβριο του 1825.

Τον Ιανουάριο του 1826 παντρεύεται στο Ναύπλιο τον Σπυρίδωνα Τρικούπη, γάμο συμφωνημένο από τον αδελφό της και τον Τρικούπη όσο εκείνη βρισκόταν ακόμη στην Πόλη. Θα αποκτήσουν έξι παιδιά, από τα οποία δύο θα πεθάνουν σε βρεφική ηλικία και δύο, η Αγλαΐα* και ο Όθων**, σε εφηβική. Θα επιζήσουν ο Χαρίλαος, μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, και η Σοφία.             

Η Αικατερίνη, μεγαλοπρεπής στο παράστημα, έκτακτης μόρφωσης, προσηνής και ευχάριστη στους τρόπους, ήταν υπόδειγμα γυναίκας επιφανούς, μητέρας και συζύγου μοναδικής. Στις αυλές του Παρισιού και του Λονδίνου, όπου ο Σπυρίδων Τρικούπης ήταν πρεσβευτής, είχε καταλάβει λόγω των χαρισμάτων της εξαιρετική θέση. Πέθανε στην Αίγινα, όταν πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στην παραλία μπροστά από το σπίτι τους, σε ηλικία 71 ετών, στις 15 Ιουλίου 1871.


Αμαλία Μεγαπάνου

Πρόκειται ίσως για την κομψότερη γυναίκα που πέρασε ποτέ από πλευρό έλληνα πολιτικού. Ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η Αμαλία απετέλεσε ένα από τα σκαλοπάτια επάνω στα οποία πάτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως λένε κάποιοι, όσο ακόμη ήταν στα πρώτα πολιτικά βήματά του. Η καταγωγή της βεβαίως είναι από την Πάτρα, όπως άλλωστε και του Κανελλόπουλου

Η Αμαλία Κανελλοπούλου (1929) ήταν πρώτη κυρία της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άφησε να ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο μέρος του ταμπεραμέντου της και φυσικά φρόντιζε πάντα να εντυπωσιάζει με τις κομψές εμφανίσεις της τις ομηγύρεις των events στα οποία παρευρίσκετο το ζεύγος Αμαλίας-Κωνσταντίνου. Τα μαλλιά της ήταν τις περισσότερες φορές μαζεμένα σε περίτεχνα, πάντως χαλαρά σινιόν και στολισμένα με στρας μπαρέτες και τσιμπιδάκια. Το μακιγιάζ της ήταν διακριτικό, το χαμόγελό της κάπως σφιγμένο και το βλέμμα της βαθύ. Τα φορέματά της έφεραν πάντα την υπογραφή των μεγαλύτερων και γνωστότερων ελλήνων και ξένων σχεδιαστών της εποχής. Γενικότερα η Αμαλία Καραμανλή συγκέντρωνε στο πρόσωπό της τη συμπάθεια των περισσοτέρων κοσμικών και μη της εποχής. Ο δυναμικός χαρακτήρας της ήταν γνωστός τοις πάσι και υπογραμμιζόταν πάντα από το σταθερό περπάτημά της πάνω σε ψηλά τακούνια στιλέτο με αέρα αποφασιστικό. Αυτό τον αέρα, από ό,τι λέγεται, τον διατηρούσε και εν οίκω, στο διαμέρισμα της Καρνεάδου στο Κολωνάκι, όπου πέρασε αρκετό καιρό μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο. Αν και οι γείτονές τους από εκείνα τα χρόνια ακόμη θυμούνται τον ήχο από τα τασάκια καθώς εκείνα εκτοξεύονταν από τον νευρικό πολιτικό με τελικό προορισμό τους τους τοίχους και ενδιάμεσο τόσο την Αμαλία όσο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος συχνά πέρναγε τα απογεύματά του εκεί.

Η Αμαλία τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλης". Ύστερα απο αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου.



Ιωάννα Τσάτσου


Αδελφή του Γιώργου Σεφέρη και σύζυγος του  προέδρου της Δημοκρατίας,Κωνσταντίνου Τσάτσου, πέρασε στην ιστορία του πολιτικοκοσμικού κουσκούς λόγω της φιλίας που τη συνέδεε με τον αρχιεπίσκοπο και αντιβασιλέα Δαμασκηνό. Κατά τα άλλα, παρουσιαζόταν ως μεγάλη κυρία των γραμμάτων και των τεχνών στους κοινωνικούς κύκλους όπου εμφανιζόταν, λόγω φυσικά και της πρώτου βαθμού συγγένειάς της με τον μεγάλο ποιητή. Ντυμένη πάντοτε ακριβά και συνήθως σε σκούρα χρώματα, με απαραίτητο αξεσουάρ τρεις σειρές πέρλες που στόλιζαν τον γυμνό λαιμό της, η κυρία Τσάτσου είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα καπέλα, ειδικά εκείνα που κοσμούνταν από βέλο και έκρυβαν ελαφρώς τα μάτια και τα καλοσχηματισμένα φρύδια της. Το μακιγιάζ το απέφευγε. Οχι όμως και τα γάντια, τα μικρά τσαντάκια και τις ψηλοτάκουνες γόβες. Επίσης ουδέποτε έκρυψε την άλλη μεγάλη αδυναμία της, τις γούνες από αστρακάν, τις οποίες συνήθως διάλεγε βαριές και επιβλητικές με μανίκια τρουά-καρ. Πέρα όμως από τις αγέρωχες εμφανίσεις της, μνημειώδης έμεινε και η αντιπάθειά της προς τη σύζυγο του αδελφού της Μαρώ, και πάλι κατά τα κουτσομπολιά, με την οποία τη συνέδεε σχέση ανταγωνιστική. Το ζεύγος Τσάτσου έμενε σε ένα ωραιότατο σπίτι στην Πλάκα, το οποίο υπάρχει ως σήμερα. Εκεί διοργανώθηκαν μερικά από τα ωραιότερα πάρτι που σηματοδότησαν την κοσμική Αθήνα τού τότε. Στα πάρτι αυτά γίνονταν παντός είδους συζητήσεις, πολιτικές, φιλολογικές, κοινωνικές κτλ. και πάντα με κάποιον τρόπο ­ και ως διά μαγείας ­ στις συζητήσεις αυτές ερχόταν στην επιφάνεια η έντονη ανάμειξη της Ιωάννας Τσάτσου στην Αντίσταση επί περιόδου Κατοχής. Στη συνέχεια, προκειμένου όλος ο κόσμος να μάθει το πρότερο αγωνιστικό παρελθόν της κυρίας Τσάτσου, εξεδόθη και σχετικό βιβλίο γραμμένο από την ίδια με θάρρος και τόλμη περισσή!

Η Ιωάννα Τσάτσου είχε γεννηθεί στη Σμύρνη και ήταν κόρη του Στέλιου Σεφεριάδη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, και της Δέσπως Τενεκίδη. Αδέλφια της ήταν οι Γιώργος Σεφέρης και Άγγελος Σεφεριάδης. Το 1914 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε διδακτορική διατριβή αλλά δεν ασχολήθηκε με την δικηγορία. Ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Το βιβλίο της «Ο αδελφός μου Γιώργος Σεφέρης» απέσπασε το Α' κρατικό βραβείο βιογραφίας, ενώ για το συγγραφικό της έργο είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων με το χρυσό μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας.

Παράλληλα με την συγγραφική της δραστηριότητα, η Ιωάννα Τσάτσου αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών. Για την όλη δράση της τιμήθηκε με το "μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων", με τον "Χρυσό Σταυρό της Εποποιίας" (1960), με τον "Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας" (1979, Γαλλία) κ.α.

Απεβίωσε την 30η Σεπτεμβρίου 2000 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη. Είχε δυο κόρες: την Δέσποινα Τσάτσου, σύζυγο του καθηγητή Μυλωνά, και την Ντόρα Τσάτσου, χορογράφο και σύζυγο του Αλέξανδρου Συμεωνίδη.


Μαρίκα Μητσοτάκη

Η κυρία Μαρίκα Γιαννούκου-Μητσοτάκη, κόρη αθηναίου εμπόρου, υπήρξε η γυναίκα που ερωτεύτηκε με πάθος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το που την πρωτοαντίκρισε μέσα σε ένα ασανσέρ, την παντρεύτηκε και δημιούργησε μαζί της την περίφημη οικογένεια Μητσοτάκη.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930. Ήταν μητέρα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της Β' Αθήνας Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε 13 εγγόνια.

Τα δύσκολα στη ζωή της έμαθε να τα αντιμετωπίζει από πολύ μικρή παρότι σαν γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας, η Μαρίκα Γιαννούκου ανατράφηκε σε πολύ φροντισμένο περιβάλλον. Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930, φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής, έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε μαθήματα χορού και κολύμβησης με τον αθλητισμό να στιγματίζει τελικά τη ζωή της για πάντα. Στο κολυμβητήριο ήταν που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο της πολιομυελίτιδας.

Ηταν τότε μόλις το τρίτο περιστατικό στην Ελλάδα και η ασθένεια γρήγορα διέλυσε τμήματα της σπονδυλικής της στήλης μετατρέποντας την καθημερινότητά της σε εφιάλτη. Ενας θείος της στην Ουάσιγκτον κατάφερε σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία «να εξασφαλίσει την πολυπόθητη βίζα μέσω του ίδιου του Ρούζβελτ, που είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς είχε πάθει και ο ίδιος την αρρώστια. Γι' αυτό και μας έδωσε την άδεια...»

Υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση και έμεινε στην απόλυτη ακινησία για έξι μήνες ενώ στα 17 της ταξίδεψε ξανά στις ΗΠΑ αποφασισμένη να υποβληθεί σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με μεγάλο ρίσκο. «Μαρίκα, είσαι νέα κοπέλα, όμορφη, η ζωή είναι μπροστά σου, θα ερωτευτείς έναν ωραίο άντρα, αξίζει να το κάνεις», της είπε ο γιατρός της και έπειτα από πέντε ακόμη μήνες στο γύψο άρχισε να νιώθει πως η περιπέτεια υγείας ήταν πια παρελθόν.

Η επιστροφή στην Ελλάδα την βρήκε να απολαμβάνει, στα 18 της, το πρώτο πραγματικά χαρούμενο καλοκαίρι της εφηβείας της. Ηταν πια έτοιμη να ερωτευτεί. «Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών - και η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, τον έβαλα στο μάτι!», έχει δηλώσει η ίδια.

Δύο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για τον μοιραίο πρώτο χορό: «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός, προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε σταρ Ελλάς - σπουδαίο γεγονός για την εποχή! Να τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας! Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος και μου λέει: "Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο". "Ένα ποτήρι;" ρωτάω εγώ. "Όχι", απαντά εκείνος, "δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας"...»

Το επίμονο φλερτ του κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής όμως την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων!

Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα. Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα ...νεροπίλαφα!»

Η κυρία Μαρίκα αποτελούσε από τις αρχές της δεκαετίας το πρότυπο κάθε καλής συζύγου, νοικοκυράς και μαγείρισσας, η οποία κάνει αισθητή πάντοτε τη δυναμική φιγούρα της στο πλευρό του επιτίμου και παγώνει με το έντονο βλέμμα της όποιον πει κάτι κακό για τον πρόεδρο, είτε είναι πολιτικός είτε όχι. Παρά το γεγονός δε ότι ήταν πάντοτε χαμογελαστή, ποτέ η προσοχή κανενός δεν μένει στα αψόγως μακιγιαρισμένα με κόκκινο κραγιόν χείλη της αλλά επικεντρώνεται στα τεράστια μαύρα μάτια της που κυριολεκτικά καθηλώνουν τους συνομιλητές της.

Τα σκούρα καστανά μαλλιά της ήταν από παλιά μαζεμένα σφιχτά προς τα πίσω κάνοντας φυσικό λίφτινγκ στο πρόσωπό της και καταλήγοντας σε ένα κοκαλάκι που παίζει τον ρόλο διακοσμητικού στο μικρό σινιόν της. Η φίρμα που προτιμάει στην ένδυση είναι η γερμανική Escada, η οποία είναι γνωστή για την άψογη ποιότητα, τα έντονα φωτεινά χρώματα, τα μεγάλα μεγέθη και τις πανάκριβες τιμές της. Στα κοσμήματα συνήθως δεν υπέρβαλε ειδικά τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, όμως, που η επιδερμίδα της ήταν μαυρισμένη από τα μπάνια, αγαπούσε να φοράει σκουλαρίκια και κολιέ στολισμένα με μεγάλες πέτρες και κυρίως τυρκουάζ. Η ίδια ισχυριζόταν ότι ουδέποτε αναμείχθηκε στην πολιτική όσο ο σύζυγός της ήταν πρωθυπουργός. αναγνώριζε βέβαια το γεγονός ότι ήταν πιο δυναμική από τον ίδιο αλλά προτιμούσε να μένει με την οικογένειά της και να φροντίζει ώστε τα πάντα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της κουζίνας, να πηγαίνουν ρολόι από το να εμπλέκεται στα κοινά.
Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα ύστερα από πολύμερη διαμονή στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε πέρα από τα κινητικά λόγω της πολυομυελίτιδας που υπέστη σε νεαρή ηλικία.



Μαργαρίτα Τσαντ

Η Μαργαρίτα Τσαντ, που ακόμη δυσκολεύεται ­ όπως υποστηρίζουν εκείνοι που τη γνωρίζουν ­ να μιλήσει τα ελληνικά, αν και πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος για 8 χρόνια, υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρώτη ήταν η Χριστίνα Ρασιά, που στάθηκε στο πλευρό του για 10 ολόκληρα χρόνια και στη συνέχεια έγραψε και ένα βιβλίο στο οποίο εξιστορούσε τη ζωή της δίπλα του.

Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1923 στο Όουκ Παρκ του Ιλλινόις των Η.Π.Α.. Παντρεύτηκε το 1951 τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.
Έχει τέσσερα παιδιά: τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο Παπανδρέου. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων.

Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου γνώρισε τη Μαργαρίτα στην Αμερική, στο σαλόνι του κοινού τους οδοντιάτρου. Την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε πολύ σύντομα. Πάντα όμως της ήταν άπιστος και εκείνη πάντα φρόντιζε να καταφεύγει στον φίλο του Κάρολο Παπούλια για να του πει τα προβλήματά της και να κλάψει στον ώμο του, σύμφωνα με τις φήμες. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε τον αέρα της δυναμικής αρχοντογυναίκας, η οποία όμως ουδέποτε απέβαλε από το στυλ ντυσίματός της την κακογουστιά των Αμερικανών, εμπλουτισμένη με μια πινελιά φεμινιστικής κουλτούρας. Η τελευταία αυτή πινελιά έβρισκε κατά περίπτωση έκφραση σε μια καρφίτσα στο πέτο του σακακιού της, κατασκευασμένη από ευτελούς χρηματικής αξίας υλικά, όπως το ειδικά επεξεργασμένο δέρμα ή το φίλντισι, ενώ ταυτόχρονα ο γιακάς του εμπριμέ πουκαμίσου της έφερε μια άλλη τεράστια faux περλέ καρφίτσα η οποία αναπαριστούσε ένα τσαμπί σταφύλι. Αυτά συνδυάζονταν με αληθινά διαμαντένια σκουλαρίκια που διέθεταν επίσης μαργαριτάρια στο κέντρο τους, ασημένια δαχτυλίδια με τυρκουάζ πέτρες (από αυτά που πουλάνε οι πλανόδιοι στα νησιά) και ολόχρυσα βραχιόλια. Τα μαλλιά της ήταν και είναι βαμμένα κοκκινόξανθα, όπως θα ήταν κάποτε και στο φυσικό τους χρώμα μάλλον. Το μακιγιάζ της είναι πάντα διακριτικό, με μόνη χαρακτηριστική πινελιά το κραγιόν στα χείλη, το οποίο προτιμάει σε ροζ περλέ απόχρωση. Η Μαργαρίτα επίσης είναι πανύψηλη. Και το παράστημά της είναι αγέρωχο. Τέλος, τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν θα τον χώριζε, λένε άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός της, παρά το γεγονός ότι ήξερε τι έκανε πίσω από την πλάτη της, αν δεν της το ζητούσε ο ίδιος. Τελικά όμως της το ζήτησε, για χάρη μιας ακόμη ξανθιάς, ψηλής και αποφασισμένης να γίνει πρώτη κυρία.


Δήμητρα Λιάνη


Η Δήμητρα Λιάνη γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1955 και μεγάλωσε στην Ελευσίνα. Η καταγωγή της όμως προέρχεται από τη Φλώρινα. Η Δήμητρα Λιάνη, όπως όλοι ξέρουμε, ήταν ήδη παντρεμένη με τον κύριο Καπόπουλο όταν γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τον πρώην σύζυγο της, τον αρχιτέκτονα Αλέξη Καπόπουλο (είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο το 1983 - πήραν διαζύγιο το 1987), έκαναν για την ΕΡΤ μια σειρά δεκατριών εκπομπών με θέμα την ισότητα των δύο φύλων, με τίτλο «Μισό - μισό», με την αρωγή της Μαργαρίτας Παπανδρέου, η οποία ήταν πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος.

Το 1986 παρακολούθησε σεμινάρια δημοσίων σχέσεων στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον Αλέξανδρο Τσακιράκη και κράτησε πολύ λίγο.
Η σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου έγινε επίσημα γνωστή κατά την κρίσιμη περίοδο, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Λονδίνου Χέρφιλντ για εγχείρηση καρδιάς (1988) και επισημοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1989.

Με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 1993, ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (23 Ιουνίου 1996) η Δήμητρα Λιάνη απασχόλησε τον τύπο με δημοσιεύματα τόσο γύρω από την τύχη της βίλας της οδού Αγράμπελης (πρώην βίλα Λουμίδη) στην Εκάλη, την οποία είχε χτίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τον γάμο τους.

Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι τον γνώρισε ως αεροσυνοδός στο προεδρικό αεροπλάνο, στο οποίο η μετέπειτα κυρία Προέδρου, όπως δήλωσε, μπήκε με μέσο ειδικά για να τον γνωρίσει. Εκείνη την περίοδο τα μαλλιά της ήταν ακόμη μακριά, καστανόξανθα, σπαστά με πυκνές φράντζες στο μέτωπο και χοντρές μπούκλες στους ώμους. Το ντύσιμό της αποτελούσε πιστό αντίγραφο των μοντέλων που φορούσαν στη Δυναστεία η Τζόαν Κόλινς και η Λίντα Εβανς, μόνο που η ποιότητα και η ραφή στα ρούχα της Δήμητρας ήταν ασύγκριτα χειρότερες από τα προαναφερόμενα και το μέγεθός τους ήταν τετραπλάσιο. Ωστόσο σαγήνευσε τον Πρόεδρο. Μετά τον γάμο πέρασε μια περίοδο ατυχούς προσαρμογής στα νέα στυλιστικά δεδομένα καταλήγοντας τελικά ­ ύστερα από πλατινέ κομμώσεις και φορέματα σάκους ­ στην προσωπική της «χρυσή εποχή» ντυσίματος που φέρει την αμερικανική υπογραφή Ντόνα Κάραν. Τα ρούχα που προτιμούσε πλέον ήταν κατασκευασμένα από ελαφρά υφάσματα, κυρίως λευκά, μαύρα, ανοιχτά γκρι και μπεζ. Τα μαλλιά της τα έκοψε πιο κοντά, τα έβαψε μελί και τα χτένιζε τόσο απλά ώστε να μη φαίνονται «κομμωτηρίου». Η δε αυτή χρυσή εποχή, μετά τον θάνατο του Ανδρέα, σηματοδοτήθηκε από το μαργαριταρένιο τσόκερ στον λαιμό της και το μαύρο κομποσκοίνι στον καρπό του χεριού της, φιλοτέχνημα της επιστήθιας φίλης της, πρώην λαϊκής τραγουδίστριας κυρίας Μαίρης Αλεξοπούλου που αργότερα μετονομάστηκε σε μοναχή- αδελφή Ειρήνη. Διαθέτει δε η κυρία Λιάνη μια συλλογή από κομποσκοίνια με διάφορα στολίδια, καθένα από τα οποία εκφράζει και μια συγκεκριμένη ευχή, όλα διά χειρός της κυρίας Αλεξοπούλου. Από ό,τι όμως μαντεύουμε, οι στυλιστικές αυτές αλλαγές της πρώτης κυρίας προήλθαν από συμβουλές της κάποτε φίλης της Ζωής Λάσκαρη, η οποία και πρωτοεμφανίστηκε με τον παραπάνω συνδυασμό των κοσμημάτων-αξεσουάρ. Τώρα πια που έπαψε να κάνει παρέα μαζί της η κυρία Λιάνη, έβγαλε τις πέρλες. Κράτησε όμως τα κομποσκοίνια και τα Ντόνα Κάραν. Επίσης έκοψε ακόμη περισσότερο τα μαλλιά της και εμπλούτισε το μελί χρώμα τους με λίγες σκούρες καστανές ανταύγειες μπροστά.

Για καιρό η σχέση της με τον ηθοποιό Κώστα Σπυρόπουλο αιωρούνταν ως φήμη. Την παραδέχθηκε η ίδια σε συνέντευξη της το 2005 (εφτά χρόνια μετά) όταν είχαν πια χωρίσει.
Τον Ιανουάριο του 2007 η Δήμητρα Λιάνη αποφάσισε να γκρεμίσει τη βίλα της οδού Αγράμπελης, και να τη δώσει αντιπαροχή, καθώς και να παραδώσει μέρος του αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην Βουλή των Ελλήνων. Το αρχείο του το διεκδικούσε και το ΠΑΣΟΚ.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 δημοσιοποίησε τη σχέση της με το δημοσιογράφο Νίκο Κεραμίδα η οποία είχε αρχίσει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς (Ιούνιος 2006) και έληξε ένα χρόνο μετά (καλοκαίρι 2007).



Δάφνη Σημίτη


Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι κόρη δημοσίου υπαλλήλου. Το γεγονός αυτό βεβαίως δεν σημαίνει τίποτε για τους περισσοτέρους. Ισως όμως έπαιξε κάποιο ρόλο στο ότι ο γάμος της με τον κ. Κώστα Σημίτη δεν έγινε τόσο σύντομα όσο υπαγόρευε ο σφοδρός έρωτάς του προς το πρόσωπό της. Η κυρία Δάφνη επίσης είναι μια πολύ κομψή γυναίκα, που δεν αρνείται να δείξει την ηλικία της. Με σπουδές στο περίφημο LSE του Λονδίνου και γνώση τού savoir vivre, στέκεται με επιτυχία στο ύψος των περιστάσεων στο πλευρό του Πρωθυπουργού. Τα γκρίζα μαλλιά της είναι πάντα κομμένα σε καρέ και πάντα άψογα χτενισμένα, με τον αέρα που μπορεί να τους δώσει μόνο ένας πολύ έμπειρος κομμωτής. Το μακιγιάζ της είναι ελαφρύ, με μοναδικό τονισμένο σημείο τα χείλη, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι βαμμένα κόκκινα. Το ντύσιμό της είναι αξιοπρεπέστατο. Φορέματα και ταγέρ σε μήκος λίγο πιο κάτω από το γόνατο, σε γήινα γενικά χρώματα ή παστέλ που την κολακεύουν, είναι αυτά που προτιμά. Τα κοσμήματά της είναι επίσης διακριτικά αλλά ποτέ δεν λείπουν. Οσον αφορά τα αξεσουάρ, η επιλογή γίνεται με βασικό γνώμονα το όλο στυλ της, το οποίο είναι κατ' εξοχήν εκείνο που ταιριάζει σε μια πρώτη κυρία. Το μεγαλύτερο όμως προσόν της κυρίας Δάφνης Σημίτη είναι ότι δένει απόλυτα εμφανισιακά αλλά και κοινωνικά με τον Πρωθυπουργό.


Νατάσα Καραμανλή

Η Αναστασία Παζαΐτη - Καραμανλή του Μιχαήλ είναι σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και πρώην αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Απριλίου του 1966 και κατάγεται από την Επανομή Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (1988) και κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου (2002) και κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου (2004).
Τελείωσε το αγροτικό της στην Κόρινθο. Από τις αρχές του 2007 εργάζεται στο Λαϊκό Nοσοκομείο της Αθήνας ως ειδικευόμενη Γενικής Χειρουργικής.

Οι σπουδές της κυρίας Καραμανλή και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στην ιατρική έχουν απασχολήσει πολλές φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς έχει εκφραστεί η άποψη πως η απονομή του διπλώματος δεν έγινε με αξιοκρατικό τρόπο.

Το 1998 ίδρυσε μαζί με το Χρήστο Ζαχόπουλο τον πολιτιστικό σύλλογο «Ανέμη» που έχει το παιδί στο κέντρο του ενδιαφέροντός του, με πρώτη πρόεδρο την ίδια και αντιπρόεδρο το Ζαχόπουλο. Σήμερα παραμένει επίτιμη πρόεδρος του συλλόγου.

Η σχέση της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας επισημοποιήθηκε στα τέλη του 1997. Ο γάμος τους έγινε τον Απρίλιο του 1998 στην Πρώτη Σερρών. Τον Ιούνιο του 2003 έγινε μητέρα των διδύμων, Αλέξανδρου και της Αλίκης.


Επιμέλεια: Himaira


http://himaira.blogspot.com/