Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Χ.Κοτσιόπουλος: Ο πρωτοπόρος της 24ωρης πανοραμικής φωτογραφίας/ LIKE!!!!!!

Μας το έστειλε η Όλγα Χωμενίδη..... Ευχαριστούμε πολύ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
"Μέσα από την φωτογραφία και την αστρονομία έχω βρει μια αφορμή για να κοιτάω ψηλά " λέει στο 5dnews ο Χρήστος Κωτσιόπουλος, ο έλληνας ερασιτέχνης που κατατρόπωσε τους επαγγελματίες αστροφωτογράφους σε όλο τον κόσμο. Το μεράκι του ξεπέρασε την ακαδημαϊκή κατάρτισή τους και πλέον είναι ο πρώτος φωτογράφος στον κόσμο που ανακάλυψε και υλοποίησε την τεχνική της  24ωρης πανορανικής φωτογραφίας. Δηλαδή σε μία φωτογραφία αποτυπώνει ένα τοπίο όπως είναι, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Χωρίς καμμία βοήθεια με όπλο την επιμονή και την αγάπη του για τα αστέρια, την Ελλάδα και τη φωτογραφία κατάφερε να αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την ομορφιά δίπλα μας παρακινώντας μας ταυτόχρονα να δούμε και την ομορφιά μέσα μας. Και ο Χρήστος Κωτσιόπουλος έχει πολύ ομορφιά μέσα του. 

Είναι εξωφρενικά σεμνός και το αποδίδει στα αστέρια "Όταν ασχολούμαστε με τον έναστρο ουρανό, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε απλά μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό του Σύμπαντος". Και μπορεί κανείς να το συνειδητοποιήσει αν περιηγηθεί στις καταπληκτικές φωτογραφίες του στην ιστοσελίδα που έχει φτιάξει, το www.greeksky.gr.

Τον επηρρεάζουν οι δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά κυρίως τον πληγώνουν"Κάποιοι Έλληνες που απλά δεν νοιάζονται. Όταν καταλάβουμε πως το ‘Εμείς’ πρέπει να είναι πάνω από το ‘Εγώ’, τότε θα σταματήσουμε να κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε."

Όμως δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει γιατί όπως λέει "Σημασία δεν έχει πόσες φορές πέφτουμε αλλά πόσες φορές σηκωνόμαστε".


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:


-30 τουλάχιστον ώρες μόνος κάτω από αντίξοες συνθήκες και με προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η υπερπροσπάθεια φτάνει στα όρια της φαντάζομαι;

Ήταν σίγουρα μια δύσκολη λήψη, σωματικά διότι έπρεπε να παραμείνω ξύπνιος για 30 συνεχόμενες ώρες αλλά και ψυχικά γιατί ήξερα ότι ακόμα και μια αραιή συννεφιά ή κάποιο τεχνικό κόλλημα, θα μπορούσε να χαλάσει όλη τη προσπάθεια. Το μεγαλύτερο μου άγχος ήταν να μην κλοτσήσω κατά λάθος τον φωτογραφικό τρίποδα… Δεν είναι όμως ότι πιο δύσκολο έχω κάνει. Έχω ανέβει στον Όλυμπο νύχτα, φορτωμένος με φωτογραφικό εξοπλισμό για να πιάσω την Σελήνη στην κορφή του Μύτικα. Έβγαλα την φωτογραφία και μετά κατέβηκα αμέσως. Εκεί πραγματικά έφτασα στα όρια μου…

-Τι είναι αυτό που σου δίνει κουράγιο-δύναμη να συνεχίσεις;

Η αποδοχή του κόσμου. Δέχομαι πολλά μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε ότι εμπνέονται και αντλούν δύναμη από κάποιες φωτογραφίες. Πραγματικά χαίρομαι που μπορώ να προσφέρω κάτι θετικό.

-Τι μπορεί να σε λυγίσει;

Πολλά πράγματα… Άνθρωποι είμαστε. Σημασία δεν έχει πόσες φορές πέφτουμε αλλά πόσες φορές σηκωνόμαστε.

- Ξεκίνησες την φωτογραφία λες τυχαία. Χωρίς να έχεις την κατάρτιση και τον ολοκληρωμένο εξοπλισμό. Πως μέσα σε 4 χρόνια φτάνεις σε τέτοιες κορυφές;

Είναι αλήθεια ότι κάποιες από τις φωτογραφίες έχουν σημαντική απήχηση και προβολή. Δεν τις νιώθω όμως σαν αποκλειστικά δική μου επιτυχία. Το μεγαλείο των δημιουργημάτων του Θεού είναι εκεί έξω και μας περιμένει να το ανακαλύψουμε. Εγώ απλά καταγράφω στιγμές και διηγούμαι ιστορίες που περιμένουν να ειπωθούν. Στην σχετικά σύντομη πορεία μου στο χώρο, είχα σημαντική βοήθεια από φίλους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, όπως ο Αντώνης Αγιομαμίτης, ο σημαντικότερος Έλληνας αστροφωτογράφος.
Επιπλέον, η πραγματική αγάπη για το αντικείμενο, η επιμονή αλλά και η τύχη παίζουν σημαντικό ρόλο.

- Η "αγάπη" και το "θέλω" είναι τόσο ισχυρές δυνάμεις;

Ναι είναι! Μέχρι και βουνά μετακινούν!

-Καταγράφεις τα αστέρια και τον ουρανό. Τόσες δοξασίες, τόσοι θρύλοι, τόσες θεωρίες συνομωσίας έχουν τοποθετηθεί από τους ανθρώπους πάνω στον ουρανό (εκεί είναι ο παράδεισος, η κόλαση, οι θεοί, οι εξωγήινοι). Για σένα τί είναι ο ουρανός; Ποια είναι η μαγεία που σε ελκύει;

Από τα αστέρια προερχόμαστε και εκεί είναι ο τελικός μας προορισμός. Αυτό είναι που με τραβάει στο να τα γνωρίσω καλύτερα.
Οι δοξασίες, οι θεωρίες συνομωσίας, οι θεάσεις εξωγήινων και οι αστρολογίες υπάρχουν απλά για να βγάζουν χρήματα οι επιτήδειοι.

- Ο ελληνικός ουρανός τι διαφορετικό έχει;


Ο Ελληνικός ουρανός και κατ’ επέκταση η Ελληνική φύση είναι ο παράδεισος των φωτογράφων! Η γεωμορφολογία, τα βουνά, τα νησιά μας, ο μεγάλος αριθμός αρχαίων μνημείων και φυσικών αξιοθέατων καθώς και ο καλός καιρός συνθέτουν τις τέλειες συνθήκες για λήψη τοπίων και αστροφωτογράφηση.

- Η τεχνική της πανοραμικής και συνάμα 24ωρης έκθεσης της φωτογραφίας είναι δική σου τεχνική ανακάλυψη; Πως προέκυψε;

Οι επιμέρους τεχνικές υπάρχουν εδώ και χρόνια. Αρκετοί φωτογράφοι έχουν βγάλει πριν από εμένα σφαιρικά πανοράματα 360 μοιρών, λήψεις του Ήλιου από την ανατολή μέχρι την δύση καθώς και ολονύχτιες λήψεις αστρικών ιχνογραμμών. Εγώ απλά τα έβαλα όλα μαζί. Προέκυψε αρχικά σαν σκέψη. Αναρωτιόμουν αν είναι δυνατό να απεικονίσουμε ένα 24ωρο σε μια λήψη. Όταν ένιωσα τεχνικά έτοιμος, το σχεδίασα όσο καλύτερα μπορούσα και απλά το έκανα.

- Στις φωτογραφίες υπάρχει ένας κόσμος διαφορετικός από αυτόν που αντιλαμβανόμαστε. Τι εννοώ;.... Ο μέσος άνθρωπος έχει περισσότερο την αίσθηση ότι η γη τρέχει και ο ουρανός είναι ακίνητος. Στις φωτογραφίες σου όμως ο ουρανός έχει την κίνηση και η γη μένει ακίνητη. Είναι σαν να μας καλείς να δούμε τη ζωή διαφορετικά. Εσένα πόσο άλλαξε τη ζωή σου ο.. ουρανός και τα αστέρια;

Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται τον κόσμο διαφορετικά. Πολυάσχολοι άνθρωποι που δεν έχουν τον χρόνο ή την πολυτέλεια να παρατηρήσουν τον ουρανό θεωρούν ότι το βράδυ απλά βγαίνουν τα αστέρια. Κάποιοι άλλοι παρατηρούν ότι τα αστέρια αλλάζουν θέση κατά την διάρκεια της νύχτας. Ακόμα και αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση, μια παραδοχή. Στις φωτογραφίες μπορούμε να αποτυπώνουμε την φαινόμενη κίνηση των αστεριών, τις τροχιές τους. Λέγεται ‘φαινόμενη’ γιατί τα αστέρια δεν μετακινούνται μεταξύ τους ή για να είμαστε ακριβείς η μετακίνηση τους είναι τόσο μικρή που μόνο αν ζούσαμε χιλιάδες χρόνια θα αντιλαμβανόμασταν τη διαφορά. Στην ουσία καταγράφουμε το αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης. Η κίνηση αυτή δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι. 

Όταν ασχολούμαστε με τον έναστρο ουρανό, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε απλά μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό του Σύμπαντος. Τότε τα προβλήματα μας, φαίνονται ξαφνικά μικρότερα. Την ίδια στιγμή όμως συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πολύ σημαντικοί γιατί είμαστε εμείς αυτοί που διηγούμαστε την ιστορία.

- "Η τέχνη σώζει" λέμε και το πιστεύω ακράδαντα. εσένα πόσο σε σώζει η τέχνη της φωτογραφίας και της αστρονομίας από τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας;

Τα τελευταία χρόνια έχω περάσει δύσκολες στιγμές. Μέσα από την φωτογραφία και την αστρονομία έχω βρει μια αφορμή για να κοιτάω ψηλά. Εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγάλη ψυχή και πραγματικά πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Πίστη και προσπάθεια χρειάζεται.

-  Που υπάρχει τελικά η μαγεία στο φως ή στο σκοτάδι;

Στο φως βέβαια! Ακόμα και τη νύχτα υπάρχει φώς. Το φώς του Ήλιου που αντανακλά πάνω στον φυσικό μας δορυφόρο και τους πλανήτες αλλά και το φως που ταξιδεύει από ασύλληπτες αποστάσεις, από τα αστέρια για να έρθει σε εμάς. Άλλωστε, χωρίς φως, δεν υπάρχει φωτογραφία!

-Τι σε πληγώνει στην Ελλάδα;

Κάποιοι Έλληνες που απλά δεν νοιάζονται. Όταν καταλάβουμε πως το ‘Εμείς’ πρέπει να είναι πάνω από το ‘Εγώ’, τότε θα σταματήσουμε να κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.

- Αν ο ουρανός ήταν ορχήστρα ,.....ποιο τραγούδι θα έπαιζε;

Ο ουρανός είναι ορχήστρα με μαέστρο ακόμα κι αν δεν παίζει μουσική. Αν όμως έπαιζε, ένα από τα τραγούδια θα ήταν το Adagio for Strings του Samuel Barber.
 

Πανσέληνος στον Μύτικα- Ολυμπος

Βροχή κεραυνών στην Ικαρία (picture of the day- National Geographic)

Κόκκινο φεγγάρι στο Σούνιο







Αφιερώνουμε λοιπόν στον Χρήστο Κωτσιόπουλο το αγαπημένο του "Adagio for Strings" του Samuel Barber