Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Οι καρδιοπάθειες τσακίζουν Ελλάδα και Τουρκία


“Εγώ Θεό, εσύ Αλλάχ, όμως και οι δυο μας αχ και βαχ”. Ελλάδα και Τουρκία πεθαίνουν από την καρδιά τους. Οι λαοί των δυο χωρών βρίσκονται πολύ
υψηλά στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, πολύ υψηλά σε ποσοστό καπνιστών, κάνουν κακή διατροφή (η μεσογειακή δίαιτα έχει πάει περίπατο) και βιώνουν οικονομική κρίση, άγχος και κατάθλιψη. Όλους τους παράγοντες δηλαδή, που τσακίζουν την καρδιά.  

“Το κάπνισμα, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης Euroaspire III, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρατηρείται σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Άρα, στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχει ένας κοινός παράγοντας που ευνοεί τις καρδιοπάθειες” επισημαίνει ο πρόεδρος της Τουρκικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής καρδιολογίας Οκτάι Έργκενε, που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 2ο Κοινό Ελληνοτουρκικό Καρδιολογικό Συνέδριο.
Όμως δεν είναι μόνο το κάπνισμα. Οι 2 λαοί, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής, έχουν σταματήσει να τρώνε υγιεινά. Ο Τούρκος καθηγητής τονίζει ότι στην πατρίδα του τα τελευταία 20 χρόνια, οι κάτοικοι έχουν σταματήσει να τρώνε με βάση το μεσογειακό μοντέλο, κάτι που έχει ευνοήσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις: “Ο λόγος που αποκοπήκαμε από τη μεσογειακή διατροφή είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η εξάπλωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Τουρκία. Δεν γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά σκέφτομαι ότι παρόμοιο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει και στη χώρα σας.”
Πάντως ο Τούρκος καθηγητής διαπιστώνει μια μικρή διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από ότι στην Τουρκία, παρότι το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό. Ο κ. Έργκενε θεωρεί ότι το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε εδώ στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από την Τουρκία, έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό.
Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας για την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στις 2 χώρες είναι η οικονομική κρίση. Ο Τούρκος καρδιολόγος μίλησε με στοιχεία: “Επιστημονική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το 2008, έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αμερική αυξήθηκαν οι καρδιακές προσβολές. Η Τουρκία βίωσε οικονομική κρίση το 2001. Δεν μπορώ να μιλήσω επιστημονικά, γιατί δεν υπάρχει μελέτη για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις καρδιακές παθήσεις στην Τουρκία, όμως εκείνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι οικονομικές κρίσεις φέρνουν και τα εμφράγματα”.
Πως είναι όμως η κατάσταση της Υγείας στην Τουρκία σήμερα; Τα πράγματα παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, τονίζει ο κ. Έργκενε. Τα τελευταία 5-10 χρόνια έγιναν σημαντικές επενδύσεις, που διευκόλυναν την πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς και τα φάρμακα, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιώνυγείας που το ποσοστό του ανέρχεται σε 30-40%, πέρασε στον ιδιωτικό τομέα.
“Ο πολίτης αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Καλύπτεται από την ασφάλειά του. Όμως, στην Τουρκία υπάρχει αρνητική εξέλιξη στα εισοδήματα των γιατρών, τα οποία μειώνονται. Δηλαδή, ενώ τα δικαιώματα των ασθενών προάγονται, τα δικαιώματα των γιατρών τα τελευταία 2-3 χρόνια υποχώρησαν πολύ. Από τις συνομιλίες που είχα με Έλληνες συναδέλφους διαπίστωσα ότι και στην Ελλάδα οιγιατροί έχουν παρόμοια προβλήματα” θα πει.
Και στην Τουρκία σε λίγο καιρό πάντως θα ακολουθήσουν το μοντέλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των γενοσήμων φαρμάκων: “Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία, τα φάρμακα συνταγογραφούνται με την εμπορική ονομασία, αλλά όταν περάσουμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα συνταγογραφούμε τη δραστική ουσία” κατέληξε.